hu
 
Hétfő, 2024. Május 27.

Március 15-i ünnepség Sepsiszentgyörgyön

2024.03.05

Két ünnepi hangverseny és színes programsorozat keretében emlékeznek meg idén a  sepsiszentgyörgyi lakosok az 1848–’49-es forradalom és szabadságharcra a történelmi esemény 176. évfordulóján.  Idén Szijjártó Péter, Magyarország külgazdasági és külügyminisztere tolmácsolja az anyaország üzenetét, valamint Kelemen Hunor szövetségi elnök is megosztja ünnepi gondolatait a szentgyörgyiekkel. Az jeles dátumot a hagyományos díszfelvonulás, koszorúzások és a 16 órától kezdődő főtéri műsor varázsolják idén is emlékezetessé. Március 14-én a Sebestyén Márta, Andrejszki Judit és ifj. Szerényi Béla közreműködésével ünnepi hangversenyt hallgathat meg a nagyérdemű a Tamási Áron Színház nagytermében, március 15-én pedig ugyanitt a Csíki és Georgius kamarazenekarok fellépését követheti figyelemmel az ünneplő közönség.

Március 12-e és 14-e között a Bod Péter Megyei Könyvtár szervezésében kerül sor az 5-8. osztályos diákok számára Forradalmak nyomában című kincskereső versenyre. A délelőtti órákban sorra kerülő helyismereti játék során rejtvényes feladványokat kell megfejteniük a diákoknak, amelyek a város nyolc vonatkozó emlékművével, szobrával állnak összefüggésben. Egyúttal össze kell gyűjteniük a megyei könyvtár alkalmazottai által különböző helyszíneken előzetesen elrejtett színes cédulákat is. Az állomások feltérképezése után a játék a könyvtár Gábor Áron termében folytatódik, ahol az összegyűjtött cédulákból, amelyeken az 1848–49-es eseményekhez kapcsolódó vers egy-egy sora áll, a diákoknak rekonstruálniuk kell a versszakokat.

Március 14-én, csütörtökön 19 órai kezdettel Az szép szabadságra… címet viselő ünnepi hangversenyen Sebestyén Márta, Andrejszki Judit és ifj. Szerényi Béla közös fellépésvel hangolódhatunk az ünnepre. Sebestyén Márta a magyar népzenei, Andrejszki Judit pedig a magyar régizene örökségünk éltetői, előadóművészként itthon és szerte a világban széles közönséggel ismertetik és szerettetik meg zenei anyanyelvünket. Műsorukban felcsendülő dalok és zenék évszázadokon és népeken ívelnek át, az írott források és a szájhagyomány gazdag tárházából merítkezve. Koncertjükön közreműködik ifj. Szerényi Béla a fiatal népzenész generáció sokoldalú tagja is.

A koncertre a teljes árú jegy 40 lej, míg a kedvezményes árú jegy 20 lejbe kerül, amit a Városi Jegyirodában és online, az eventim.ro oldalon lehet megvásárolni. Online kizárólag teljes értékű jegyet lehet vásárolni.

Aznap a sportkedvelőket várja a sepsiszentgyörgyi Fitness Tribe Egyesület a Fuss a Hősök emlékére! címet viselő eseményre. Az amatőr futókat megcélzó emlékfutás 17:00 órától veszi kezdetét. A sporteseményen résztvevők az eprestetői csata emlékművénél állnak rajthoz (Állomás negyedi Ady Endre Általános Iskola épülete előtt), innen szaladnak a város területén egy 8,5 km hosszú távot. A résztvevők olyan 1848–’49-es forradalom és szabadságharchoz köthető emléktáblákat, szobrokat és épületeket érintenek, mint Kiss János ágyúöntő mester emléktáblája, a Gábor Áron és Nicolae Bălcescu szobrok, Gábor Áron emlékplakettje, Berde Mózsa egész alakos szobra vagy Kossuth Lajos mellszobra.

Ugyancsak március 14-én, csütörtökön 17:00 órától veszi kezdetét a Hallgass zúgó szél, hadd beszéljek én… Petőfi Erdélyben című dokumentumfilm bemutatója a Művész Moziban. A Liszt Intézet szervezésében sorra kerülő esemény keretében Maksay Ágnes rendezővel és Szabó Levente irodalomtörténésszel Szebeni Zsuzsanna beszélget.

Március 15-én ünnepi felvonulásra és megemlékezésekre kerül sor a Főtéren. Felvonulnak a hagyományőrző huszárok, beszédet mond Antal Árpád-András, Sepsiszentgyörgy polgármestere, Szijjártó Péter, Magyarország külgazdasági és külügyminisztere valamint Kelemen Hunor szövetségi elnök is. Az ünnepség keretében Ft. Ilyés Zsolt, a sepsiszentgyörgyi Szent József plébániatemplom plébánosa adja aldását az egybegyűltekre. A főtéri színpadon a Mikes Kelemen Elméleti Líceum, a Plugor Sándor Művészeti Líceum, a Református Kollégium, a Székely Mikó Kollégium diákjai, a Pécsi Református Kollégium Vegyeskara, valamint a rétyi Kováts András Ifjúsági Koncertfúvószenekar, az Egyesített Kórus és a Kincskeresők Néptáncegyüttes lépnek fel.

11:00 és 15:30 óra között a sepsiszentgyörgyi, kilyéni és szotyori emlékművek koszorúzásával emlékezünk a forradalomra és szabadságharcra.

Az elmúlt évekhez hasonlóan, idén is sor kerül az ünnepi hangversenyre: a Csíki és Georgius kamarazenekarok koncertje 19:00 órától kezdődik a Tamási Áron Színház nagytermében. A Georgius Kamarazenekar és a Csíki Kamarazenekar, a székelyföldi összefogás jegyében, már 17 éve tart közös hangversenyeket. A zenekar tagjait a legtehetségesebb székelyföldi (Sepsiszentgyörgy, Csíkszereda, Székelyudvarhely) főleg pályakezdő zenészekből válogatják, így sikerült kialakítaniuk az évek folyamán egy „aranycsapatot”, egy olyan szimfonikus zenekart, amely a hivatásos zenekarok szakmai színvonalát is eléri. A Georgius Kamarazenekar az idén ünnepli működésének 21. évét. A március 15-i ünnepi hangverseny főleg a 19. század magyar és magyar vonatkozású zenei repertoárjából válogat. Felcsendülnek Liszt Ferenc, Johannes Brahms, Pablo Sarasate, Camille Saint-Saёns, Nyikolaj Rimszkij-Korszakov, illetve a későbbi generációból Kodály Zoltán művei. Az est karmestere a sepsiszentgyörgyi közönségnek immár ismerős, budapesti Werner Gábor lesz. A hangverseny meghívottja pedig a világhírű cimbalmos, Lisztes Jenő.

A koncertre a teljes árú jegy 30 lej, míg a kedvezményes árú jegy 15 lejbe kerül, amit a Városi Jegyirodában és online, az eventim.ro oldalon lehet megvásárolni. Online kizárólag teljes értékű jegyet lehet vásárolni.

Idén is lesz SepsiPilvax a főtéri Tein kávézóban. A Kovászna megye Tanácsa szervezésében megvalósuló rendezvény a hajdani budapesti kávéházat megidéző hangulatban, izgalmas programokkal várja az ifjúságot és az ünneplőket március 15-én reggel 9 és 18:48 között.

Szervezők: Sepsiszentgyörgy Polgármesteri Hivatala, Kónya Ádám Művelődési Ház

Partnerek:  Kovászna Megye Tanácsa, Liszt Intézet Sepsiszentgyörgy, Fitness Tribe Egyesület, Tamási Áron Színház, Bod Péter Megyei Könyvtár

Március 15.

Ünnepi megemlékezés az 1848–1849-es forradalom és szabadságharc tiszteletére

Március 12-14., csütörtök - péntek

Forradalmak nyomában

Kincskereső, helyismereti játék 5-8. osztályos diákoknak
Sepsiszentgyörgy főterén a Bod Péter Megyei Könyvtár szervezésében

Március 14., csütörtök

14:50 - 18:00 #PS

A Plugor Sándor Művészeti Líceum diákjainak flashmobja a Főtéren

17:00 Fuss a hősök emlékére!

Fitness Tribe Emlékfutás
Találkozó az eprestetői csata emlékművénél, az Ady Endre Általános Iskola előtt

17:00 „Hallgass zúgó szél, hadd beszéljek én…” Petőfi Erdélyben

Dokumentumfilm bemutató és közönségtalálkozó

A Liszt Intézet szervezésében a film vetítése után Maksay Ágnes rendezővel és Szabó Levente irodalomtörténésszel beszélget Szebeni Zsuzsanna

Művész Mozi

19:00 „Az szép szabadságra…”

Sebestyén Márta, Andrejszki Judit és Ifj. Szerényi Béla koncertje

Tamási Áron Színház nagyterme

Március 15., péntek

9:00 - 18:48 SepsiPilvax

A hajdani budapesti kávéházat megidéző hangulat várja az ifjúságot a Tein Teaházban

18:15-18:48 Day by Day koncert

KOSZORÚZÁSOK A SEPSISZENTGYÖRGYI EMLÉKMŰVEKNÉL

11:00 Kiss János ágyúöntő emléktáblája (Olt utca, 16. szám)

11:00 Váradi-Bartalis vesztőhely (Őrkő) – Közreműködnek a Váradi József Általános Iskola

gimnazistái

12:00 Vártemplom – Cinterem (Református Vártemplom) – közreműködnek a Plugor

Sándor Művészeti Líceum diákjai, ezt követi a Református Kollégium ünnepi műsora

12:00 Gábor Áron-szobor és Nicolae Bălcescu-szobor (Csíki negyed) – Közreműködnek a

Gödri Ferenc Általános Iskola tanulói

12:00 Váradi-Bartalis siralomház emléktáblája (Lábasház) – Közreműködnek a

Mikes Kelemen Elméleti Líceum diákjai

12:30 Gróf Mikó Imre szobra (Erzsébet park) – Közreműködnek a Székely Mikó Kollégium

és a Református Kollégium diákjai   

12:45 Berde Mózsa szobra (Erzsébet park) – Közreműködnek a Székely Mikó Kollégium

tanulói és a sepsiszentgyörgyi cserkészek

13:00 Gábor Áron-emléktábla (Bod Péter Megyei Könyvtár épülete) – Közreműködnek a Székely Mikó Kollégium tanulói és a sepsiszentgyörgyi cserkészek

13:00 Incze Dániel kopjafás sírhelye (Malomgát utca) – Közreműködnek a

sepsiszentgyörgyi cserkészek és a Székely Mikó Kollégium diákjai

13:30 Szemerjai csata emlékműve (Szemerja) – Közreműködnek: a Gulliver óvoda és

sepsiszentgyörgyi cserkészek

13.30 Váradi-Bartalis kőtömbös kopjafa (Váradi József Általános Iskola udvarán) –

Közreműködnek a Váradi József Általános Iskola I–IV. osztályos tanulói

14.00 Az eprestetői csata emlékműve (Állomás negyed) – Közreműködnek az Ady Endre

Általános Iskola diákjai

14:00 Kossuth Lajos-szobor (Kónya Ádám Művelődési Ház) – Közreműködik a

Sepsiszentgyörgyi Magyar Férfidalárda

KILYÉN

11:00 Koszorúzás – ’48-as kopjafás emlékmű (kilyéni református templom)

SZOTYOR

12:00 Koszorúzás – Kőtömbös kopjafa (szotyori református temetőkert)

14:55 ÜNNEPI FELVONULÁS a Szabadság térre a nyugati városrészből:

Indulás a szemerjai csata emlékművétől, sorrend:

Felvonulási rend:

 • a sepsiszentgyörgyi Szent József Plébánia 040-es Szent György cserkészcsapata, valamint a 115-ös számú Bölöni Farkas Sándor cserkészcsapat zászlókkal
 • Szijjártó Péter miniszter úr és küldöttségének tagjai
 • Helyi elöljárók: Kelemen Hunor, Tamás Sándor, Antal Árpád, parlamenti képviselők, alpolgármester, Diószegi László
 • A rétyi Kováts András Ifjúsági Koncert fúvós zenekar
 • Hagyományőrző huszárok és más lovasok: Szilaj Hagyományőrző Egyesület és a Vadon Egyesület lovasai
 • 125 méter hosszú magyar zászló, amelyet a városban működő magyart annyelvű iskolák diákjai fognak (Váradi József Általános Iskola, Mikes Kelemen Elméleti Líceum, Református Kollégium, Berde Áron Szakközép Líceum)
 • ünneplő felvonulók

15:05 ÜNNEPI FELVONULÁS a Szabadság térre a keleti városrészből:

Indulás az eprestetői csata emlékművétől (Állomás negyed) Sorrend:

 • a sepsiszentgyörgyi 14-es számú Kovács Sándor cserkészcsapat zászlókkal
 • Sepsiszentgyörgy elöljárói: Vargha Fruzsina alpolgármester
 • a rétyi Kováts András Ifjúsági Koncertfúvószenekar
 • hagyományőrző huszárok és más lovasok: Székely Virtus Hagyományőrző Egyesület, Uzoni hagyományőrző huszárok, a Shagya Lovasklub illetve szabad lovasok
 • 125 méter hosszú székely zászló, amelyet a városban működő magyar tannyelvű iskolák diákjai fognak (Ady Endre Általános Iskola, Gödri Ferenc Általános Iskola, Nicolae Colan Általános Iskola, Puskás Tivadar Szakképző Líceum, Plugor Sándor Művészeti Líceum, Székely Mikó Kollégium)
 • ünneplő felvonulók

15:40 Koszorúzás az 1848–49-es honvéd emlékműnél az Erzsébet parkban:

-   A város keleti és nyugati részéből beérkezett elöljárók, politikai pártok képviselői, civil

szervezetek képviselői elhelyezik koszorúikat a honvéd emlékműnél

-   Közreműködik a rétyi Kováts András Ifjúsági Fúvószenekar

16:00 - ÜNNEPI MŰSOR

Műsorvezető: Kolcsár József

 A HUSZÁROK FOGADÁSA:

 1. Cserkészek bevonulnak
 2. Felcsendül a lovassági induló
 3. A polgármester a színpadon áll
 4. 6 huszár bevonul a főtérre és felsorakozik a színház előtt
 5. Kilép a parancsnok, a színpad elé lovagol
 6. Huszártiszt jelentést tesz:

 

„Én, Bihari Béla hagyományőrző főhadnagyúr, Polgármester Úrnak jelentem,

hogy a sepsi széki huszárbandériumok a nemzeti ünnep alkalmából felsorakoztak.

Engedélyt kérek az ünnepségen való felvonuláshoz!”

Polgármester válaszol:

„Főadnagy úr, köszönöm a jelentést. Az engedélyt megadom, jó napot huszárok!”

Hat huszár válaszol:

„Erőt, Tisztességet!”

 • Főhadnagy visszalovagol a helyére
 • Felcsendül a lovassági induló és a Mikó sarkától megindul a lovas felvonulás
 • Elvonulnak a lovasok, a hat huszár a helyén marad
 • Felcsendül a szózat (Rétyiek és Egyesített kórus)
 • A hat huszár tisztelegve végig hallgatja
 • Szózat után levonul a hat huszár is.
 • Felbontják a kordonokat és a tömeget beengedik a színpad el
 • Kezdődik az ünnepi műsor

16.05 Antal Árpád-András Sepsiszentgyörgy polgármesterének ünnepi beszéde

16.15 A régi székely himnuszként ismert Fohász, Tamás Győző verse Bartók Béla Este a székelyeknél című szerzeményére (Ó, én édes jó istenem…) énekli: Mátis Adrienn, a Kincskeresők Néptáncegyüttes tagja

16.19 Kelemen Hunor a Romániai Magyar Demokrata Szövetség elnökének ünnepi beszéde

16.29 A Mikes Kelemen Elméleti Líceum műsora

 • Kórusvezető: Szőts Dániel

16.35 Szijjártó Péter Magyarország külgazdasági és külügyminiszterének ünnepi beszéde

16.50 A Plugor Sándor Művészeti Líceum ünnepi műsora

17.00 Egyesített kórusok ünnepi műsora

 • Művészeti vezetők: Maksai József, Jakab Árpád

17.11 Református Kollégium kórusa

 • Kórusvezető: Szilágyi Andrea

17.15 Pécsi Református Kollégium Vegyeskara

 • Karnagy: Pap Tamás

17.22 Székely Mikó Kollégium kórusa

 • Kórusvezető: Dombora Anna

17.29 A Kincskeresők Néptáncegyüttes előadása Koreográfusok: Tőkés Csaba Zsolt és Tőkés Edit

17.36 Lelkészi áldás

17.42 Magyar himnusz, székely himnusz

19.00 A Georgius és Csíki Kamarazenekar Ünnepi Hangversenye / Tamási Áron Színház nagyterme

Megkezdődött a 3. SepsiBook!
2024.05.24

Telt házzal indult csütörtökön a 3. SepsiBook könyvvásár és kortárs irodalmi fesztivál, a délelőtt folyamán többszáz gyerek vett részt a programokon. Csütörtök délután Nádas Péter és Gabriela Adameșteanu írók, Antal Árpád polgármester és Tamás Sándor tanácselnök, valamint Szonda Szabolcs, a SepsiBook programigazgatója nyitotta meg hivatalosan a könyvvásárt és kortárs irodalmi fesztivált.

Szombaton, május 25-én nyitva lesz a Közpénzügyi Igazgatóság Sepsiszentgyörgyön
2024.05.23

Sepsiszentgyörgy Municípium Polgármesteri Hivatala az adófizetők figyelmébe ajánlja, hogy 2024. május 25-én, szombaton 8.00 és 12.00 óra között nyitva tart a hivatal adóbegyűjtő pénztára.

Célzottan keresik a kóbor ebeket  
2024.05.23

Május 27-től, hétfőtől a Szépmezői Kutyamenhely munkatársai Sepsiszentgyörgy minden negyedét sorra véve keresik a kóbor kutyákat.

Már csak néhány nap maradt, hogy jövedelemadója 3,5%-át felajánlja civil szervezetek részére
2024.05.21

Tavaly több mint 1 millió lej maradt az állami költségvetésben a sepsiszentgyörgyi lakosok adójából

Múzeumok éjszakája a Bene-házban
2024.05.16

Tájékoztatjuk Önöket, hogy a Vadon Egyesület, a Székelyföldi Vadászati Közgyűjtemény adminisztrátora, 2024. május 18-án 17-22 óra között nyolcadik alkalommal vesz részt a Romániai Múzeumok Országos Hálózata által koordinált Európai Múzeumok Éjszakáján, amelynek keretében a nagyközönség számára ingyenes látogatást biztosít minden kiállításhoz és tevékenységhez.