hu
 
Szombat, 2024. Július 27.

Március 15-i ünnepség Sepsiszentgyörgyön

2024.03.05

Két ünnepi hangverseny és színes programsorozat keretében emlékeznek meg idén a  sepsiszentgyörgyi lakosok az 1848–’49-es forradalom és szabadságharcra a történelmi esemény 176. évfordulóján.  Idén Szijjártó Péter, Magyarország külgazdasági és külügyminisztere tolmácsolja az anyaország üzenetét, valamint Kelemen Hunor szövetségi elnök is megosztja ünnepi gondolatait a szentgyörgyiekkel. Az jeles dátumot a hagyományos díszfelvonulás, koszorúzások és a 16 órától kezdődő főtéri műsor varázsolják idén is emlékezetessé. Március 14-én a Sebestyén Márta, Andrejszki Judit és ifj. Szerényi Béla közreműködésével ünnepi hangversenyt hallgathat meg a nagyérdemű a Tamási Áron Színház nagytermében, március 15-én pedig ugyanitt a Csíki és Georgius kamarazenekarok fellépését követheti figyelemmel az ünneplő közönség.

Március 12-e és 14-e között a Bod Péter Megyei Könyvtár szervezésében kerül sor az 5-8. osztályos diákok számára Forradalmak nyomában című kincskereső versenyre. A délelőtti órákban sorra kerülő helyismereti játék során rejtvényes feladványokat kell megfejteniük a diákoknak, amelyek a város nyolc vonatkozó emlékművével, szobrával állnak összefüggésben. Egyúttal össze kell gyűjteniük a megyei könyvtár alkalmazottai által különböző helyszíneken előzetesen elrejtett színes cédulákat is. Az állomások feltérképezése után a játék a könyvtár Gábor Áron termében folytatódik, ahol az összegyűjtött cédulákból, amelyeken az 1848–49-es eseményekhez kapcsolódó vers egy-egy sora áll, a diákoknak rekonstruálniuk kell a versszakokat.

Március 14-én, csütörtökön 19 órai kezdettel Az szép szabadságra… címet viselő ünnepi hangversenyen Sebestyén Márta, Andrejszki Judit és ifj. Szerényi Béla közös fellépésvel hangolódhatunk az ünnepre. Sebestyén Márta a magyar népzenei, Andrejszki Judit pedig a magyar régizene örökségünk éltetői, előadóművészként itthon és szerte a világban széles közönséggel ismertetik és szerettetik meg zenei anyanyelvünket. Műsorukban felcsendülő dalok és zenék évszázadokon és népeken ívelnek át, az írott források és a szájhagyomány gazdag tárházából merítkezve. Koncertjükön közreműködik ifj. Szerényi Béla a fiatal népzenész generáció sokoldalú tagja is.

A koncertre a teljes árú jegy 40 lej, míg a kedvezményes árú jegy 20 lejbe kerül, amit a Városi Jegyirodában és online, az eventim.ro oldalon lehet megvásárolni. Online kizárólag teljes értékű jegyet lehet vásárolni.

Aznap a sportkedvelőket várja a sepsiszentgyörgyi Fitness Tribe Egyesület a Fuss a Hősök emlékére! címet viselő eseményre. Az amatőr futókat megcélzó emlékfutás 17:00 órától veszi kezdetét. A sporteseményen résztvevők az eprestetői csata emlékművénél állnak rajthoz (Állomás negyedi Ady Endre Általános Iskola épülete előtt), innen szaladnak a város területén egy 8,5 km hosszú távot. A résztvevők olyan 1848–’49-es forradalom és szabadságharchoz köthető emléktáblákat, szobrokat és épületeket érintenek, mint Kiss János ágyúöntő mester emléktáblája, a Gábor Áron és Nicolae Bălcescu szobrok, Gábor Áron emlékplakettje, Berde Mózsa egész alakos szobra vagy Kossuth Lajos mellszobra.

Ugyancsak március 14-én, csütörtökön 17:00 órától veszi kezdetét a Hallgass zúgó szél, hadd beszéljek én… Petőfi Erdélyben című dokumentumfilm bemutatója a Művész Moziban. A Liszt Intézet szervezésében sorra kerülő esemény keretében Maksay Ágnes rendezővel és Szabó Levente irodalomtörténésszel Szebeni Zsuzsanna beszélget.

Március 15-én ünnepi felvonulásra és megemlékezésekre kerül sor a Főtéren. Felvonulnak a hagyományőrző huszárok, beszédet mond Antal Árpád-András, Sepsiszentgyörgy polgármestere, Szijjártó Péter, Magyarország külgazdasági és külügyminisztere valamint Kelemen Hunor szövetségi elnök is. Az ünnepség keretében Ft. Ilyés Zsolt, a sepsiszentgyörgyi Szent József plébániatemplom plébánosa adja aldását az egybegyűltekre. A főtéri színpadon a Mikes Kelemen Elméleti Líceum, a Plugor Sándor Művészeti Líceum, a Református Kollégium, a Székely Mikó Kollégium diákjai, a Pécsi Református Kollégium Vegyeskara, valamint a rétyi Kováts András Ifjúsági Koncertfúvószenekar, az Egyesített Kórus és a Kincskeresők Néptáncegyüttes lépnek fel.

11:00 és 15:30 óra között a sepsiszentgyörgyi, kilyéni és szotyori emlékművek koszorúzásával emlékezünk a forradalomra és szabadságharcra.

Az elmúlt évekhez hasonlóan, idén is sor kerül az ünnepi hangversenyre: a Csíki és Georgius kamarazenekarok koncertje 19:00 órától kezdődik a Tamási Áron Színház nagytermében. A Georgius Kamarazenekar és a Csíki Kamarazenekar, a székelyföldi összefogás jegyében, már 17 éve tart közös hangversenyeket. A zenekar tagjait a legtehetségesebb székelyföldi (Sepsiszentgyörgy, Csíkszereda, Székelyudvarhely) főleg pályakezdő zenészekből válogatják, így sikerült kialakítaniuk az évek folyamán egy „aranycsapatot”, egy olyan szimfonikus zenekart, amely a hivatásos zenekarok szakmai színvonalát is eléri. A Georgius Kamarazenekar az idén ünnepli működésének 21. évét. A március 15-i ünnepi hangverseny főleg a 19. század magyar és magyar vonatkozású zenei repertoárjából válogat. Felcsendülnek Liszt Ferenc, Johannes Brahms, Pablo Sarasate, Camille Saint-Saёns, Nyikolaj Rimszkij-Korszakov, illetve a későbbi generációból Kodály Zoltán művei. Az est karmestere a sepsiszentgyörgyi közönségnek immár ismerős, budapesti Werner Gábor lesz. A hangverseny meghívottja pedig a világhírű cimbalmos, Lisztes Jenő.

A koncertre a teljes árú jegy 30 lej, míg a kedvezményes árú jegy 15 lejbe kerül, amit a Városi Jegyirodában és online, az eventim.ro oldalon lehet megvásárolni. Online kizárólag teljes értékű jegyet lehet vásárolni.

Idén is lesz SepsiPilvax a főtéri Tein kávézóban. A Kovászna megye Tanácsa szervezésében megvalósuló rendezvény a hajdani budapesti kávéházat megidéző hangulatban, izgalmas programokkal várja az ifjúságot és az ünneplőket március 15-én reggel 9 és 18:48 között.

Szervezők: Sepsiszentgyörgy Polgármesteri Hivatala, Kónya Ádám Művelődési Ház

Partnerek:  Kovászna Megye Tanácsa, Liszt Intézet Sepsiszentgyörgy, Fitness Tribe Egyesület, Tamási Áron Színház, Bod Péter Megyei Könyvtár

Március 15.

Ünnepi megemlékezés az 1848–1849-es forradalom és szabadságharc tiszteletére

Március 12-14., csütörtök - péntek

Forradalmak nyomában

Kincskereső, helyismereti játék 5-8. osztályos diákoknak
Sepsiszentgyörgy főterén a Bod Péter Megyei Könyvtár szervezésében

Március 14., csütörtök

14:50 - 18:00 #PS

A Plugor Sándor Művészeti Líceum diákjainak flashmobja a Főtéren

17:00 Fuss a hősök emlékére!

Fitness Tribe Emlékfutás
Találkozó az eprestetői csata emlékművénél, az Ady Endre Általános Iskola előtt

17:00 „Hallgass zúgó szél, hadd beszéljek én…” Petőfi Erdélyben

Dokumentumfilm bemutató és közönségtalálkozó

A Liszt Intézet szervezésében a film vetítése után Maksay Ágnes rendezővel és Szabó Levente irodalomtörténésszel beszélget Szebeni Zsuzsanna

Művész Mozi

19:00 „Az szép szabadságra…”

Sebestyén Márta, Andrejszki Judit és Ifj. Szerényi Béla koncertje

Tamási Áron Színház nagyterme

Március 15., péntek

9:00 - 18:48 SepsiPilvax

A hajdani budapesti kávéházat megidéző hangulat várja az ifjúságot a Tein Teaházban

18:15-18:48 Day by Day koncert

KOSZORÚZÁSOK A SEPSISZENTGYÖRGYI EMLÉKMŰVEKNÉL

11:00 Kiss János ágyúöntő emléktáblája (Olt utca, 16. szám)

11:00 Váradi-Bartalis vesztőhely (Őrkő) – Közreműködnek a Váradi József Általános Iskola

gimnazistái

12:00 Vártemplom – Cinterem (Református Vártemplom) – közreműködnek a Plugor

Sándor Művészeti Líceum diákjai, ezt követi a Református Kollégium ünnepi műsora

12:00 Gábor Áron-szobor és Nicolae Bălcescu-szobor (Csíki negyed) – Közreműködnek a

Gödri Ferenc Általános Iskola tanulói

12:00 Váradi-Bartalis siralomház emléktáblája (Lábasház) – Közreműködnek a

Mikes Kelemen Elméleti Líceum diákjai

12:30 Gróf Mikó Imre szobra (Erzsébet park) – Közreműködnek a Székely Mikó Kollégium

és a Református Kollégium diákjai   

12:45 Berde Mózsa szobra (Erzsébet park) – Közreműködnek a Székely Mikó Kollégium

tanulói és a sepsiszentgyörgyi cserkészek

13:00 Gábor Áron-emléktábla (Bod Péter Megyei Könyvtár épülete) – Közreműködnek a Székely Mikó Kollégium tanulói és a sepsiszentgyörgyi cserkészek

13:00 Incze Dániel kopjafás sírhelye (Malomgát utca) – Közreműködnek a

sepsiszentgyörgyi cserkészek és a Székely Mikó Kollégium diákjai

13:30 Szemerjai csata emlékműve (Szemerja) – Közreműködnek: a Gulliver óvoda és

sepsiszentgyörgyi cserkészek

13.30 Váradi-Bartalis kőtömbös kopjafa (Váradi József Általános Iskola udvarán) –

Közreműködnek a Váradi József Általános Iskola I–IV. osztályos tanulói

14.00 Az eprestetői csata emlékműve (Állomás negyed) – Közreműködnek az Ady Endre

Általános Iskola diákjai

14:00 Kossuth Lajos-szobor (Kónya Ádám Művelődési Ház) – Közreműködik a

Sepsiszentgyörgyi Magyar Férfidalárda

KILYÉN

11:00 Koszorúzás – ’48-as kopjafás emlékmű (kilyéni református templom)

SZOTYOR

12:00 Koszorúzás – Kőtömbös kopjafa (szotyori református temetőkert)

14:55 ÜNNEPI FELVONULÁS a Szabadság térre a nyugati városrészből:

Indulás a szemerjai csata emlékművétől, sorrend:

Felvonulási rend:

  • a sepsiszentgyörgyi Szent József Plébánia 040-es Szent György cserkészcsapata, valamint a 115-ös számú Bölöni Farkas Sándor cserkészcsapat zászlókkal
  • Szijjártó Péter miniszter úr és küldöttségének tagjai
  • Helyi elöljárók: Kelemen Hunor, Tamás Sándor, Antal Árpád, parlamenti képviselők, alpolgármester, Diószegi László
  • A rétyi Kováts András Ifjúsági Koncert fúvós zenekar
  • Hagyományőrző huszárok és más lovasok: Szilaj Hagyományőrző Egyesület és a Vadon Egyesület lovasai
  • 125 méter hosszú magyar zászló, amelyet a városban működő magyart annyelvű iskolák diákjai fognak (Váradi József Általános Iskola, Mikes Kelemen Elméleti Líceum, Református Kollégium, Berde Áron Szakközép Líceum)
  • ünneplő felvonulók

15:05 ÜNNEPI FELVONULÁS a Szabadság térre a keleti városrészből:

Indulás az eprestetői csata emlékművétől (Állomás negyed) Sorrend:

  • a sepsiszentgyörgyi 14-es számú Kovács Sándor cserkészcsapat zászlókkal
  • Sepsiszentgyörgy elöljárói: Vargha Fruzsina alpolgármester
  • a rétyi Kováts András Ifjúsági Koncertfúvószenekar
  • hagyományőrző huszárok és más lovasok: Székely Virtus Hagyományőrző Egyesület, Uzoni hagyományőrző huszárok, a Shagya Lovasklub illetve szabad lovasok
  • 125 méter hosszú székely zászló, amelyet a városban működő magyar tannyelvű iskolák diákjai fognak (Ady Endre Általános Iskola, Gödri Ferenc Általános Iskola, Nicolae Colan Általános Iskola, Puskás Tivadar Szakképző Líceum, Plugor Sándor Művészeti Líceum, Székely Mikó Kollégium)
  • ünneplő felvonulók

15:40 Koszorúzás az 1848–49-es honvéd emlékműnél az Erzsébet parkban:

-   A város keleti és nyugati részéből beérkezett elöljárók, politikai pártok képviselői, civil

szervezetek képviselői elhelyezik koszorúikat a honvéd emlékműnél

-   Közreműködik a rétyi Kováts András Ifjúsági Fúvószenekar

16:00 - ÜNNEPI MŰSOR

Műsorvezető: Kolcsár József

 A HUSZÁROK FOGADÁSA:

  1. Cserkészek bevonulnak
  2. Felcsendül a lovassági induló
  3. A polgármester a színpadon áll
  4. 6 huszár bevonul a főtérre és felsorakozik a színház előtt
  5. Kilép a parancsnok, a színpad elé lovagol
  6. Huszártiszt jelentést tesz:

 

„Én, Bihari Béla hagyományőrző főhadnagyúr, Polgármester Úrnak jelentem,

hogy a sepsi széki huszárbandériumok a nemzeti ünnep alkalmából felsorakoztak.

Engedélyt kérek az ünnepségen való felvonuláshoz!”

Polgármester válaszol:

„Főadnagy úr, köszönöm a jelentést. Az engedélyt megadom, jó napot huszárok!”

Hat huszár válaszol:

„Erőt, Tisztességet!”

  • Főhadnagy visszalovagol a helyére
  • Felcsendül a lovassági induló és a Mikó sarkától megindul a lovas felvonulás
  • Elvonulnak a lovasok, a hat huszár a helyén marad
  • Felcsendül a szózat (Rétyiek és Egyesített kórus)
  • A hat huszár tisztelegve végig hallgatja
  • Szózat után levonul a hat huszár is.
  • Felbontják a kordonokat és a tömeget beengedik a színpad el
  • Kezdődik az ünnepi műsor

16.05 Antal Árpád-András Sepsiszentgyörgy polgármesterének ünnepi beszéde

16.15 A régi székely himnuszként ismert Fohász, Tamás Győző verse Bartók Béla Este a székelyeknél című szerzeményére (Ó, én édes jó istenem…) énekli: Mátis Adrienn, a Kincskeresők Néptáncegyüttes tagja

16.19 Kelemen Hunor a Romániai Magyar Demokrata Szövetség elnökének ünnepi beszéde

16.29 A Mikes Kelemen Elméleti Líceum műsora

  • Kórusvezető: Szőts Dániel

16.35 Szijjártó Péter Magyarország külgazdasági és külügyminiszterének ünnepi beszéde

16.50 A Plugor Sándor Művészeti Líceum ünnepi műsora

17.00 Egyesített kórusok ünnepi műsora

  • Művészeti vezetők: Maksai József, Jakab Árpád

17.11 Református Kollégium kórusa

  • Kórusvezető: Szilágyi Andrea

17.15 Pécsi Református Kollégium Vegyeskara

  • Karnagy: Pap Tamás

17.22 Székely Mikó Kollégium kórusa

  • Kórusvezető: Dombora Anna

17.29 A Kincskeresők Néptáncegyüttes előadása Koreográfusok: Tőkés Csaba Zsolt és Tőkés Edit

17.36 Lelkészi áldás

17.42 Magyar himnusz, székely himnusz

19.00 A Georgius és Csíki Kamarazenekar Ünnepi Hangversenye / Tamási Áron Színház nagyterme

Kezdetét vette a Com’ON Sepsi hatodik kiadása: Sepsiszentgyörgy ifjúsági részvételi programja ismét várja a kezdeményező fiatalokat.
2024.07.22

A Com’ON Sepsi ismét meghirdeti ifjúsági részvételi programját, amelynek keretében fiatalok informális csoportjai különféle projekteket valósíthatnak meg Sepsiszentgyörgy területén.

Gyors, biztonságos és környezetkímélő közlekedés Sepsiszentgyörgyön
2024.07.19

Ki ne szeretne hatékonyan, biztonságosan és kényelmesen eljutni a város egyik pontjából a másikba, legyen szó ügyintézésről, bevásárlásról, sportolásról vagy kikapcsolódásról? Mostantól ez bárki számára elérhetővé válik, hiszen indul a közösségi kerékpárkölcsönző rendszer és bővül a közszállítás.

16. Sportnapok – AKTÍV Sepsiszentgyörgy
2024.07.10

Egy év kihagyás után, 2024. szeptember 20-án újból elrajtol a Sepsiszentgyörgyi Sportnapok.

Idén is népszerű volt a SepsiClassic a közönség körében
2024.07.09

Vasárnap ért véget a másodjára megrendezett komolyzenei fesztivál Sepsiszentgyörgyön.

Június 29-én megnyitja kapuit a Csíki negyedi sportlétesítmény
2024.06.28

A beruházás célja, hogy Sepsiszentgyörgy egyik legnépesebb negyedében is megfelelő minőségű és mennyiségű szabad sportolási és játszási lehetőséget biztosítsanak az ott élő gyerekeknek, fiataloknak, felnőtteknek.