hu
 
Szerda, 2024. Május 01.

Március 15-i ünnepség Sepsiszentgyörgyön

2024.03.05

Két ünnepi hangverseny és színes programsorozat keretében emlékeznek meg idén a  sepsiszentgyörgyi lakosok az 1848–’49-es forradalom és szabadságharcra a történelmi esemény 176. évfordulóján.  Idén Szijjártó Péter, Magyarország külgazdasági és külügyminisztere tolmácsolja az anyaország üzenetét, valamint Kelemen Hunor szövetségi elnök is megosztja ünnepi gondolatait a szentgyörgyiekkel. Az jeles dátumot a hagyományos díszfelvonulás, koszorúzások és a 16 órától kezdődő főtéri műsor varázsolják idén is emlékezetessé. Március 14-én a Sebestyén Márta, Andrejszki Judit és ifj. Szerényi Béla közreműködésével ünnepi hangversenyt hallgathat meg a nagyérdemű a Tamási Áron Színház nagytermében, március 15-én pedig ugyanitt a Csíki és Georgius kamarazenekarok fellépését követheti figyelemmel az ünneplő közönség.

Március 12-e és 14-e között a Bod Péter Megyei Könyvtár szervezésében kerül sor az 5-8. osztályos diákok számára Forradalmak nyomában című kincskereső versenyre. A délelőtti órákban sorra kerülő helyismereti játék során rejtvényes feladványokat kell megfejteniük a diákoknak, amelyek a város nyolc vonatkozó emlékművével, szobrával állnak összefüggésben. Egyúttal össze kell gyűjteniük a megyei könyvtár alkalmazottai által különböző helyszíneken előzetesen elrejtett színes cédulákat is. Az állomások feltérképezése után a játék a könyvtár Gábor Áron termében folytatódik, ahol az összegyűjtött cédulákból, amelyeken az 1848–49-es eseményekhez kapcsolódó vers egy-egy sora áll, a diákoknak rekonstruálniuk kell a versszakokat.

Március 14-én, csütörtökön 19 órai kezdettel Az szép szabadságra… címet viselő ünnepi hangversenyen Sebestyén Márta, Andrejszki Judit és ifj. Szerényi Béla közös fellépésvel hangolódhatunk az ünnepre. Sebestyén Márta a magyar népzenei, Andrejszki Judit pedig a magyar régizene örökségünk éltetői, előadóművészként itthon és szerte a világban széles közönséggel ismertetik és szerettetik meg zenei anyanyelvünket. Műsorukban felcsendülő dalok és zenék évszázadokon és népeken ívelnek át, az írott források és a szájhagyomány gazdag tárházából merítkezve. Koncertjükön közreműködik ifj. Szerényi Béla a fiatal népzenész generáció sokoldalú tagja is.

A koncertre a teljes árú jegy 40 lej, míg a kedvezményes árú jegy 20 lejbe kerül, amit a Városi Jegyirodában és online, az eventim.ro oldalon lehet megvásárolni. Online kizárólag teljes értékű jegyet lehet vásárolni.

Aznap a sportkedvelőket várja a sepsiszentgyörgyi Fitness Tribe Egyesület a Fuss a Hősök emlékére! címet viselő eseményre. Az amatőr futókat megcélzó emlékfutás 17:00 órától veszi kezdetét. A sporteseményen résztvevők az eprestetői csata emlékművénél állnak rajthoz (Állomás negyedi Ady Endre Általános Iskola épülete előtt), innen szaladnak a város területén egy 8,5 km hosszú távot. A résztvevők olyan 1848–’49-es forradalom és szabadságharchoz köthető emléktáblákat, szobrokat és épületeket érintenek, mint Kiss János ágyúöntő mester emléktáblája, a Gábor Áron és Nicolae Bălcescu szobrok, Gábor Áron emlékplakettje, Berde Mózsa egész alakos szobra vagy Kossuth Lajos mellszobra.

Ugyancsak március 14-én, csütörtökön 17:00 órától veszi kezdetét a Hallgass zúgó szél, hadd beszéljek én… Petőfi Erdélyben című dokumentumfilm bemutatója a Művész Moziban. A Liszt Intézet szervezésében sorra kerülő esemény keretében Maksay Ágnes rendezővel és Szabó Levente irodalomtörténésszel Szebeni Zsuzsanna beszélget.

Március 15-én ünnepi felvonulásra és megemlékezésekre kerül sor a Főtéren. Felvonulnak a hagyományőrző huszárok, beszédet mond Antal Árpád-András, Sepsiszentgyörgy polgármestere, Szijjártó Péter, Magyarország külgazdasági és külügyminisztere valamint Kelemen Hunor szövetségi elnök is. Az ünnepség keretében Ft. Ilyés Zsolt, a sepsiszentgyörgyi Szent József plébániatemplom plébánosa adja aldását az egybegyűltekre. A főtéri színpadon a Mikes Kelemen Elméleti Líceum, a Plugor Sándor Művészeti Líceum, a Református Kollégium, a Székely Mikó Kollégium diákjai, a Pécsi Református Kollégium Vegyeskara, valamint a rétyi Kováts András Ifjúsági Koncertfúvószenekar, az Egyesített Kórus és a Kincskeresők Néptáncegyüttes lépnek fel.

11:00 és 15:30 óra között a sepsiszentgyörgyi, kilyéni és szotyori emlékművek koszorúzásával emlékezünk a forradalomra és szabadságharcra.

Az elmúlt évekhez hasonlóan, idén is sor kerül az ünnepi hangversenyre: a Csíki és Georgius kamarazenekarok koncertje 19:00 órától kezdődik a Tamási Áron Színház nagytermében. A Georgius Kamarazenekar és a Csíki Kamarazenekar, a székelyföldi összefogás jegyében, már 17 éve tart közös hangversenyeket. A zenekar tagjait a legtehetségesebb székelyföldi (Sepsiszentgyörgy, Csíkszereda, Székelyudvarhely) főleg pályakezdő zenészekből válogatják, így sikerült kialakítaniuk az évek folyamán egy „aranycsapatot”, egy olyan szimfonikus zenekart, amely a hivatásos zenekarok szakmai színvonalát is eléri. A Georgius Kamarazenekar az idén ünnepli működésének 21. évét. A március 15-i ünnepi hangverseny főleg a 19. század magyar és magyar vonatkozású zenei repertoárjából válogat. Felcsendülnek Liszt Ferenc, Johannes Brahms, Pablo Sarasate, Camille Saint-Saёns, Nyikolaj Rimszkij-Korszakov, illetve a későbbi generációból Kodály Zoltán művei. Az est karmestere a sepsiszentgyörgyi közönségnek immár ismerős, budapesti Werner Gábor lesz. A hangverseny meghívottja pedig a világhírű cimbalmos, Lisztes Jenő.

A koncertre a teljes árú jegy 30 lej, míg a kedvezményes árú jegy 15 lejbe kerül, amit a Városi Jegyirodában és online, az eventim.ro oldalon lehet megvásárolni. Online kizárólag teljes értékű jegyet lehet vásárolni.

Idén is lesz SepsiPilvax a főtéri Tein kávézóban. A Kovászna megye Tanácsa szervezésében megvalósuló rendezvény a hajdani budapesti kávéházat megidéző hangulatban, izgalmas programokkal várja az ifjúságot és az ünneplőket március 15-én reggel 9 és 18:48 között.

Szervezők: Sepsiszentgyörgy Polgármesteri Hivatala, Kónya Ádám Művelődési Ház

Partnerek:  Kovászna Megye Tanácsa, Liszt Intézet Sepsiszentgyörgy, Fitness Tribe Egyesület, Tamási Áron Színház, Bod Péter Megyei Könyvtár

Március 15.

Ünnepi megemlékezés az 1848–1849-es forradalom és szabadságharc tiszteletére

Március 12-14., csütörtök - péntek

Forradalmak nyomában

Kincskereső, helyismereti játék 5-8. osztályos diákoknak
Sepsiszentgyörgy főterén a Bod Péter Megyei Könyvtár szervezésében

Március 14., csütörtök

14:50 - 18:00 #PS

A Plugor Sándor Művészeti Líceum diákjainak flashmobja a Főtéren

17:00 Fuss a hősök emlékére!

Fitness Tribe Emlékfutás
Találkozó az eprestetői csata emlékművénél, az Ady Endre Általános Iskola előtt

17:00 „Hallgass zúgó szél, hadd beszéljek én…” Petőfi Erdélyben

Dokumentumfilm bemutató és közönségtalálkozó

A Liszt Intézet szervezésében a film vetítése után Maksay Ágnes rendezővel és Szabó Levente irodalomtörténésszel beszélget Szebeni Zsuzsanna

Művész Mozi

19:00 „Az szép szabadságra…”

Sebestyén Márta, Andrejszki Judit és Ifj. Szerényi Béla koncertje

Tamási Áron Színház nagyterme

Március 15., péntek

9:00 - 18:48 SepsiPilvax

A hajdani budapesti kávéházat megidéző hangulat várja az ifjúságot a Tein Teaházban

18:15-18:48 Day by Day koncert

KOSZORÚZÁSOK A SEPSISZENTGYÖRGYI EMLÉKMŰVEKNÉL

11:00 Kiss János ágyúöntő emléktáblája (Olt utca, 16. szám)

11:00 Váradi-Bartalis vesztőhely (Őrkő) – Közreműködnek a Váradi József Általános Iskola

gimnazistái

12:00 Vártemplom – Cinterem (Református Vártemplom) – közreműködnek a Plugor

Sándor Művészeti Líceum diákjai, ezt követi a Református Kollégium ünnepi műsora

12:00 Gábor Áron-szobor és Nicolae Bălcescu-szobor (Csíki negyed) – Közreműködnek a

Gödri Ferenc Általános Iskola tanulói

12:00 Váradi-Bartalis siralomház emléktáblája (Lábasház) – Közreműködnek a

Mikes Kelemen Elméleti Líceum diákjai

12:30 Gróf Mikó Imre szobra (Erzsébet park) – Közreműködnek a Székely Mikó Kollégium

és a Református Kollégium diákjai   

12:45 Berde Mózsa szobra (Erzsébet park) – Közreműködnek a Székely Mikó Kollégium

tanulói és a sepsiszentgyörgyi cserkészek

13:00 Gábor Áron-emléktábla (Bod Péter Megyei Könyvtár épülete) – Közreműködnek a Székely Mikó Kollégium tanulói és a sepsiszentgyörgyi cserkészek

13:00 Incze Dániel kopjafás sírhelye (Malomgát utca) – Közreműködnek a

sepsiszentgyörgyi cserkészek és a Székely Mikó Kollégium diákjai

13:30 Szemerjai csata emlékműve (Szemerja) – Közreműködnek: a Gulliver óvoda és

sepsiszentgyörgyi cserkészek

13.30 Váradi-Bartalis kőtömbös kopjafa (Váradi József Általános Iskola udvarán) –

Közreműködnek a Váradi József Általános Iskola I–IV. osztályos tanulói

14.00 Az eprestetői csata emlékműve (Állomás negyed) – Közreműködnek az Ady Endre

Általános Iskola diákjai

14:00 Kossuth Lajos-szobor (Kónya Ádám Művelődési Ház) – Közreműködik a

Sepsiszentgyörgyi Magyar Férfidalárda

KILYÉN

11:00 Koszorúzás – ’48-as kopjafás emlékmű (kilyéni református templom)

SZOTYOR

12:00 Koszorúzás – Kőtömbös kopjafa (szotyori református temetőkert)

14:55 ÜNNEPI FELVONULÁS a Szabadság térre a nyugati városrészből:

Indulás a szemerjai csata emlékművétől, sorrend:

Felvonulási rend:

  • a sepsiszentgyörgyi Szent József Plébánia 040-es Szent György cserkészcsapata, valamint a 115-ös számú Bölöni Farkas Sándor cserkészcsapat zászlókkal
  • Szijjártó Péter miniszter úr és küldöttségének tagjai
  • Helyi elöljárók: Kelemen Hunor, Tamás Sándor, Antal Árpád, parlamenti képviselők, alpolgármester, Diószegi László
  • A rétyi Kováts András Ifjúsági Koncert fúvós zenekar
  • Hagyományőrző huszárok és más lovasok: Szilaj Hagyományőrző Egyesület és a Vadon Egyesület lovasai
  • 125 méter hosszú magyar zászló, amelyet a városban működő magyart annyelvű iskolák diákjai fognak (Váradi József Általános Iskola, Mikes Kelemen Elméleti Líceum, Református Kollégium, Berde Áron Szakközép Líceum)
  • ünneplő felvonulók

15:05 ÜNNEPI FELVONULÁS a Szabadság térre a keleti városrészből:

Indulás az eprestetői csata emlékművétől (Állomás negyed) Sorrend:

  • a sepsiszentgyörgyi 14-es számú Kovács Sándor cserkészcsapat zászlókkal
  • Sepsiszentgyörgy elöljárói: Vargha Fruzsina alpolgármester
  • a rétyi Kováts András Ifjúsági Koncertfúvószenekar
  • hagyományőrző huszárok és más lovasok: Székely Virtus Hagyományőrző Egyesület, Uzoni hagyományőrző huszárok, a Shagya Lovasklub illetve szabad lovasok
  • 125 méter hosszú székely zászló, amelyet a városban működő magyar tannyelvű iskolák diákjai fognak (Ady Endre Általános Iskola, Gödri Ferenc Általános Iskola, Nicolae Colan Általános Iskola, Puskás Tivadar Szakképző Líceum, Plugor Sándor Művészeti Líceum, Székely Mikó Kollégium)
  • ünneplő felvonulók

15:40 Koszorúzás az 1848–49-es honvéd emlékműnél az Erzsébet parkban:

-   A város keleti és nyugati részéből beérkezett elöljárók, politikai pártok képviselői, civil

szervezetek képviselői elhelyezik koszorúikat a honvéd emlékműnél

-   Közreműködik a rétyi Kováts András Ifjúsági Fúvószenekar

16:00 - ÜNNEPI MŰSOR

Műsorvezető: Kolcsár József

 A HUSZÁROK FOGADÁSA:

  1. Cserkészek bevonulnak
  2. Felcsendül a lovassági induló
  3. A polgármester a színpadon áll
  4. 6 huszár bevonul a főtérre és felsorakozik a színház előtt
  5. Kilép a parancsnok, a színpad elé lovagol
  6. Huszártiszt jelentést tesz:

 

„Én, Bihari Béla hagyományőrző főhadnagyúr, Polgármester Úrnak jelentem,

hogy a sepsi széki huszárbandériumok a nemzeti ünnep alkalmából felsorakoztak.

Engedélyt kérek az ünnepségen való felvonuláshoz!”

Polgármester válaszol:

„Főadnagy úr, köszönöm a jelentést. Az engedélyt megadom, jó napot huszárok!”

Hat huszár válaszol:

„Erőt, Tisztességet!”

  • Főhadnagy visszalovagol a helyére
  • Felcsendül a lovassági induló és a Mikó sarkától megindul a lovas felvonulás
  • Elvonulnak a lovasok, a hat huszár a helyén marad
  • Felcsendül a szózat (Rétyiek és Egyesített kórus)
  • A hat huszár tisztelegve végig hallgatja
  • Szózat után levonul a hat huszár is.
  • Felbontják a kordonokat és a tömeget beengedik a színpad el
  • Kezdődik az ünnepi műsor

16.05 Antal Árpád-András Sepsiszentgyörgy polgármesterének ünnepi beszéde

16.15 A régi székely himnuszként ismert Fohász, Tamás Győző verse Bartók Béla Este a székelyeknél című szerzeményére (Ó, én édes jó istenem…) énekli: Mátis Adrienn, a Kincskeresők Néptáncegyüttes tagja

16.19 Kelemen Hunor a Romániai Magyar Demokrata Szövetség elnökének ünnepi beszéde

16.29 A Mikes Kelemen Elméleti Líceum műsora

  • Kórusvezető: Szőts Dániel

16.35 Szijjártó Péter Magyarország külgazdasági és külügyminiszterének ünnepi beszéde

16.50 A Plugor Sándor Művészeti Líceum ünnepi műsora

17.00 Egyesített kórusok ünnepi műsora

  • Művészeti vezetők: Maksai József, Jakab Árpád

17.11 Református Kollégium kórusa

  • Kórusvezető: Szilágyi Andrea

17.15 Pécsi Református Kollégium Vegyeskara

  • Karnagy: Pap Tamás

17.22 Székely Mikó Kollégium kórusa

  • Kórusvezető: Dombora Anna

17.29 A Kincskeresők Néptáncegyüttes előadása Koreográfusok: Tőkés Csaba Zsolt és Tőkés Edit

17.36 Lelkészi áldás

17.42 Magyar himnusz, székely himnusz

19.00 A Georgius és Csíki Kamarazenekar Ünnepi Hangversenye / Tamási Áron Színház nagyterme

Nagy ünnep, kis ökológiai lábnyommal: véget értek a 31. Szent György Napok
2024.04.30

Becslések szerint rég nem voltak ennyien kint Szent György-napi koncerten, mint vasárnap, vagy akár szombat este: tízezreket mozdított ki a házból a jó idő és a nívós programajánlat. A 31. Szent György Napok látványos tűzijátékkal ért véget.

Csökkenti az ökológiai lábnyomát a Szent György Napok: kizárólag újrahasználható poharakat használnak a városnapokon
2024.04.25

A műanyag hulladékmennyiség jelentős csökkentését szeretné elérni a Szent György Napok azáltal, hogy a városünnep alatt kizárólag újrahasználható poharakat használnak. Sepsiszentgyörgy Önkormányzata ezentúl minden köztéri rendezvényen ilyen poharakat vezet be.

Figyelem! A száraz növényzet égetését a törvény tiltja!
2024.04.24

Sepsiszentgyörgy Önkormányzata felhívja a figyelmet, hogy a törvény értelmében tilos az avar, nád, bokrok vagy bármilyen növényi hulladék elégetése a magán- és jogi személyeknek egyaránt.

Május 1-jén megnyitja kapuit az új Skatepark Sepsiszentgyörgyön
2024.04.22

Első nap 11 órától ingyenes lesz a belépés, május 2-tól naponta 9:00–22:00-ig tart nyitva a sportpálya

Új városnegyed épül az egykori tyúkfarm helyére Sepsiszentgyörgyön
2024.04.19

Sepsiszentgyörgy Önkormányzata egyetemi szintű duális oktatási központot és 96 szolgálati lakást épít európai uniós támogatással