hu
 
Kedd, 2024. Augusztus 06.

Május végén újra a könyveké a főszerep a Sepsi(Book) Arénában

2023.03.30

Újabb élményteli fejezetet szeretnének nyitni a SepsiBook 2 – könyvvásár és kortárs irodalmi fesztivál szervezői, akik a körvonalazódó program részleteit ismertették csütörtöki sajtótájékoztatójukon. A SepsiBook 2. kiadását május 25. és 28. között tartják a Sepsi Arénában.

Az első SepsiBookot övező érdeklődés egyértelművé tette, hogy érdemes és kell folytatni ezt a rendezvényt, mondta el elöljáróban Szonda Szabolcs könyvtárigazgató, a SepsiBook programigazgatója. „Míg tavaly a kisgyerekek és a kisgyerekes családok kerültek fókuszba, idén kiemelten a kamaszkorba lépő gyerekeknek és tinédzsereknek szóló szerzőket hívtunk, nyilván nem véletlenül, hiszen könyvtárként fontosnak tartjuk, hogy minden korosztályt olvasásra ösztönözzünk. Ugyanakkor a tavaly megfogalmazott célokat is fenntartjuk, vagyis marad a könyves szeretetvendégség, hogy minden korosztálynak »ízletes« programokat ajánljunk. Kihívás persze, hogy a második könyvvásáron is tudjunk olyan kínálatot és hangulatot biztosítani, ami nemcsak kellemesen ismerős, hanem a meglepetés erejével is hat a közönségre” – hangsúlyozta Szonda Szabolcs.

Az idei meghívottakról elmondta, hogy egyrészt fontos és kedvelt szerzőket akartak közönségközelbe hozni, másrészt lényeges volt, hogy az új megjelenéseket is bemutassák. A SepsiBook vendége lesz például Parti Nagy Lajos, a kortárs magyar irodalom egyik legjelentősebb nyelvművésze, akit „posztmodern költőkirálynak” is neveznek. Jelen lesz Kemény István költő, az 1980-as években indult magyar irodalmárnemzedék egyik döntő hatású, eredeti hangú és kísérletező kedvű alkotója. Bemutatják Visky András Kitelepítés című kötetét, amely 2022-ben jelent meg, és már az első fél év alatt több utánnyomást ért meg. Botházi Mária a Fűnyíró a Tündérkertben című új kötetét hozza el a háromszéki olvasóknak, írásainak fókuszában továbbra is az erdélyi hétköznapok állnak, erdélyi embereket és jellegzetes helyzeteket sorakoztat fel sajátságos megvilágításban. Két zenés-irodalmi műsorral érkezik a SepsiBookra Varró Dániel, aki Molnár György gitárossal közösen lép fel. Szórakoztató gyerekirodalmi műsoruk A szomjas troll és egyéb furcsaságok címet viseli, a Szívdesszert pedig elsősorban a felnőtteknek szól.

László Noémi költő jelenléte a SepsiBookon tavaly is meghatározó volt, idén is lesz vele derűs irodalomóra, ugyanakkor bemutatásra kerül Keljfeljancsi című új prózakötete, és részt vesz a Látó folyóirat égisze alatt létrejövő, a saját Petőfi-élményről szóló pódiumbeszélgetésen Kemény Istvánnal és Markó Bélával.

Román szerzőket is bemutatva mondta el, hogy az ismert színművész Horațiu Mălăele íróként lesz jelen a SepsiBookon, akárcsak az Egyesült Államokban élő, matematikus és író Bogdan Suceavă, akinek magyar fordításban is elérhetőek regényei. Fellép a SepsiBook-on a Țapinarii alternatív folk-együttes is.

Zenei porondról érkezett az irodalomba a Kistehénből népszerű Kollár-Klemencz László, akinek Öreg Banda című regényét mutatják be, valamint Szabó Imola Julianna, aki nemcsak íróként, hanem tervezőgrafikusként is sikeres, a SepsiBookon mesekönyve és illusztrációi apropóján találkozik a közönséggel.

Helyi szerzők részvételével mutatják be az Erdélyi Szép Szó 2023-as kötetét, valamint a SepsiBookon indítják útnak a Tortoma Kiadó Háromszéki Téka sorozatát, melynek első kötete, az Egyed Emese által szerkesztett Háromszéki költők antológiája most jelent meg.

Kamaszlétre fókuszálva

Az a célunk, hogy bevezessük a fiatalokat a gyermekirodalom, az ifjúsági regény és a költészet világába, hogy igazi, személyes élménnyé váljon az olvasás, azt remélve, hogy idővel szépirodalmi szövegek fogyasztóivá válnak. Figyelembe vettük azt is, hogy kik a nagyon kedvelt szerzők, így örömmel jelentem be, hogy vendégünk lesz Kertész Erzsi és Berg Judit. Látványos újdonság és számunkra is szakmai kihívás, hogy külön kamasztér lesz a SepsiBookon, kíváncsian várjuk, hogyan lakják be ezt a teret. Korosztályi sajátosságot figyelembe véve kezdeményeztük, hogy legyen kreatív írás műhelyfoglalkozás, illusztrációs foglalkozás” – sorolta Hollanda Andrea, a könyvtár olvasószolgálatának vezetője, aki a gyermek- és ifjúsági programokat koordinálja.

Kertész Erzsi a 9-12 éves korosztály egyik legolvasottabb szerzője, a Cerkabella Kiadó ajánlására érkezik a SepsiBookra. „Azt mondják róla, hogy olyan könyveket ír, amelyek megváltoztatják a világot. Népszerű kötetei a Dalia és Dália, az Állat KávéZoo, a Göröngyös úti iskola, a Fény Sebestyén, Panthera sorozatok. Kisiskolásokkal való találkozáskor a humor lesz a téma, a tinédzserekkel pedig a héten megjelenő új regényéről, a Hat sértett kísértetről beszélgetnek, amelynek érdekes szentgyörgyi kapcsolódása is van. Másik nagyon népszerű meghívottunk Berg Judit, a Rumini, a Lengemesék, Maszat, a Hisztimesék, Az őrzők, a Két kis dinó, a Panka és Csiribí sorozatok megálmodója. A Rumini kapcsán az általános iskolásokkal és tinédzserekkel találkozik, valamint új, felnőtteknek szóló regénye kapcsán fog dedikálni. Érdekességként mondom el, hogy a Ruminit többek között román nyelvre is fordították, az írónő Bukarestből érkezik Sepsiszentgyörgyre” – ismertette Hollanda Andrea. A SepsiBook vendége lesz Szirmay Ágnes, a Szerelemre castingolva és a Titkok árnyékában szerzője, a legkisebbekhez szól Harcos Bálint, aki a Szofi-könyvek olvasóival találkozik, Kiss Noémi a barátságról és bátorságról szóló, A Bálna és a Srác című könyvét hozza el, Dóka Péter a kisiskolásoknak szóló Szupermalac és Űrpatkány, valamint 10-12 éves korosztálynak szóló A kék hajú lány című regénye kapcsán találkozik a fiatalokkal. Fontos, hogy helyi szerzőket is bemutassanak, ebben az évben a sepsiszentgyörgyi Karda Zenkő könyvillusztrátor munkáiból nyílik kiállítás, hozzá kapcsolódóan gyerekfoglalkozásokat is tartanak. 

Gazdag kiadói kínálat

Ebben az évben 30 erdélyi és magyarországi kiadó jelentkezett felhívásunkra, valamint idén sikerült a Cărturești könyvterjesztőt is »becserkészni«, tehát ezen a téren is gazdag kínálatra számíthatnak az Arénába kilátogatók” – mondta el Gombos Zoltán, a SepsiBook fesztiválkoordinátora. Mint rámutatott, beigazolódott, hogy megfelelő helyszín a Sepsi Aréna, nyilván voltak tanulságok és továbbra is vannak kihívások. „Azon dolgozunk, hogy idén még jobban tudjuk belakni a teret, és legyen olyan SepsiBook idén is, ahová szívesen látogatnak ki gyerekek, fiatalok, felnőttek egyaránt” – hangsúlyozta.

A zárókoncert még egyeztetés alatt van, azonban a vasárnapi gasztroirodalmi ínyencségről már lehet beszélni, a Ferencesek főztje című kötet rendhagyó bemutatójára ekkor kerül sor.Idén is élményteli rendezvényt akarunk biztosítani az odalátogatóknak” – zárta a fesztiválkoordinátor.

A 2. SepsiBook könyvvásárt és kortárs irodalmi fesztivált Sepsiszentgyörgy Önkormányzata, Kovászna Megye Tanácsa, a Bod Péter Megyei Könyvtár, a Kónya Ádám Művelődési Ház és a Bod Péter Könyvtártámogató Egyesület szervezi.

Rajt előtt a XVIII. Székelyföldi Körverseny
2024.08.02

A 18. kiírásához érkezett a Székelyföld Kerékpáros Körversenye, amelynek a hivatalos neve Tour of Szeklerland. A versenyzők érinteni fogják a székelyföldi városokat. 

Biztonsági intézkedések a pikniktüzek elkerülése érdekében
2024.07.30

Sepsiszentgyörgy Önkormányzata felhívja a lakók figyelmét, hogy ebben az időszakban a szárazság, a száraz növényzet és a magas hőmérséklet miatt fokozottan magas a tűzveszély.

Kezdetét vette a Com’ON Sepsi hatodik kiadása: Sepsiszentgyörgy ifjúsági részvételi programja ismét várja a kezdeményező fiatalokat.
2024.07.22

A Com’ON Sepsi ismét meghirdeti ifjúsági részvételi programját, amelynek keretében fiatalok informális csoportjai különféle projekteket valósíthatnak meg Sepsiszentgyörgy területén.

Gyors, biztonságos és környezetkímélő közlekedés Sepsiszentgyörgyön
2024.07.19

Ki ne szeretne hatékonyan, biztonságosan és kényelmesen eljutni a város egyik pontjából a másikba, legyen szó ügyintézésről, bevásárlásról, sportolásról vagy kikapcsolódásról? Mostantól ez bárki számára elérhetővé válik, hiszen indul a közösségi kerékpárkölcsönző rendszer és bővül a közszállítás.

16. Sportnapok – AKTÍV Sepsiszentgyörgy
2024.07.10

Egy év kihagyás után, 2024. szeptember 20-án újból elrajtol a Sepsiszentgyörgyi Sportnapok.