hu
 
Hétfő, 2024. Augusztus 05.

Magyar feltalálók napja: távközléstörténeti kiállítás nyílt az egykori dohánygyárban

2022.06.14

A tárlat előzetes bejelentkezés alapján június 17-ig látogatható

Sepsiszentgyörgy Önkormányzata és a Székelyföldi Hírközlési Örökség Egyesület közös szervezésében június 13-án interaktív tárlat nyílt a régi dohánygyár épületében, ahol magyar tudósok találmányait tekinthetik meg az érdeklődők.

A sepsiszentgyörgyi Sepsi TeleTár eszközgyűjteményének köszönhetően, a telekommunikáció és a technikatörténet rajongói nemcsak megcsodálhatják a regi eszközöket, de ki is próbálhatják azokat.

A kiállítást Tóth-Birtan Csaba, Sepsiszentgyörgy alpolgármestere nyitotta meg, köszöntő beszédet mondott Bohus Mihály, a szegedi Neumann János Számítógép Tudományi Társaság, valamint a Szegedi Tudományegyetem mellett működő Informatika Történeti Múzeum vezetője, Hágel Ottó technikus, Lőrinc István, főtechnológus és Csáky Ernő, mérnök-tanár, a Székelyföldi Hírközlési Örökség Egyesület alelnöke. 

Tóth-Birtan Csaba alpolgármester elmondta, hogy a rendezvény egyben kíváló alkalom arra is, hogy megtalálják a megfelelő módját annak, hogy a későbbiekben a Sepsi Teletár eszközgyűjteményének egy része is helyet kapjon az egykori dohánygyár épületében.

A kiállításmegnyitót követően szakmai konferenciára került sor, amelyen hazai és magyarországi meghívottak tartottak előadást különböző kreatív műhelyekről.

Koszecz Sándor, a békéscsabai KOLLABOR – Természettudományos Élményközpont vezetője innovációs alkotóterekről és tapasztalati úton történő tanulásról tartott előadást. Ania Pascalău, a kolozsvári CREIC központ projektmenedzsere egy olyan, Kolozsváron létrehozott innovációs parkról számolt be, ahol különböző közösségi tereket alakítanak ki és kreatív foglalkozásokat tartanak kezdő vállalkozók számára. Horváthné Pákozdi Emese, a mosonmagyaróvári FUTURA – Interaktív Természettudományi Élményközpont igazgatója ízelítőt nyújtott Magyarország legnagyobb tudományos játszóházának tevékenységéből, ahol főként a gyermekek számára nyújtanak élményalapú ismeretszerzést a természettudomány világából.

Az előadássorozatot a Székely Mikó Kollégium Robotika-szakkör diákjai zárták, akik egy saját építésű, kisméretű műholdat mutattak be.

A kiállítás 2022. június 17-ig tekinthető meg a Kós Károly utca 21. szám alatt található egykori dohánygyár épületében. A csoportos tárlatvezetéshez előzetes időpontfoglalás szükséges, ezt a 0747 408 005-ös telefonszámon tehetik meg naponta 9:00–18:00 óra között.

 A kiállítás támogatói: Sepsiszentgyörgy Polgármesteri Hivatala és Kovászna Megye Tanácsa.

Rajt előtt a XVIII. Székelyföldi Körverseny
2024.08.02

A 18. kiírásához érkezett a Székelyföld Kerékpáros Körversenye, amelynek a hivatalos neve Tour of Szeklerland. A versenyzők érinteni fogják a székelyföldi városokat. 

Biztonsági intézkedések a pikniktüzek elkerülése érdekében
2024.07.30

Sepsiszentgyörgy Önkormányzata felhívja a lakók figyelmét, hogy ebben az időszakban a szárazság, a száraz növényzet és a magas hőmérséklet miatt fokozottan magas a tűzveszély.

Kezdetét vette a Com’ON Sepsi hatodik kiadása: Sepsiszentgyörgy ifjúsági részvételi programja ismét várja a kezdeményező fiatalokat.
2024.07.22

A Com’ON Sepsi ismét meghirdeti ifjúsági részvételi programját, amelynek keretében fiatalok informális csoportjai különféle projekteket valósíthatnak meg Sepsiszentgyörgy területén.

Gyors, biztonságos és környezetkímélő közlekedés Sepsiszentgyörgyön
2024.07.19

Ki ne szeretne hatékonyan, biztonságosan és kényelmesen eljutni a város egyik pontjából a másikba, legyen szó ügyintézésről, bevásárlásról, sportolásról vagy kikapcsolódásról? Mostantól ez bárki számára elérhetővé válik, hiszen indul a közösségi kerékpárkölcsönző rendszer és bővül a közszállítás.

16. Sportnapok – AKTÍV Sepsiszentgyörgy
2024.07.10

Egy év kihagyás után, 2024. szeptember 20-án újból elrajtol a Sepsiszentgyörgyi Sportnapok.