hu
 
Kedd, 2024. Augusztus 06.

Lehet jelentkezni a tömbházak hőszigetelésére

2023.04.20

A rangsorolás különböző kritériumok alapján történik.

Sepsiszentgyörgy Önkormányzata értesíti az érdekelteket, hogy lehet jelentkezni a tömbházak hőszigetelési programjára.

A lakótársulások június 30-ig jelezhetik részvételi szándékukat a hőszigetelési programra, a benyújtott kéréseket különböző kritériumok alapján rangsorolják.

Többféle támogatási lehetőség létezik hőszigetelési munkálatokra, akár az európai alapok új finanszírozási ciklusából, akár az országos programból.

Ennek értelmében, az önkormányzat többéves tervet dolgoz ki a tömbházak energiahatékonyságának növelése érdekében, a program lebonyolítását az önkormányzat Energetikai Fejlesztési Osztálya biztosítja.

Az országos hőszigetelési program keretében a kormány a költségek 90%-át fedezi, az helyi önkormányzat 5%-kal járul hozzá, a lakástulajdonosok önrésze csupán 5%.

Így, az első szakaszban, június 30-ig, azoknak a tulajdonosi társulásoknak, amelyek szigetelni kívánják a tömbházakat, be kell nyújtaniuk kérelmüket a Polgármesteri Hivatal Energetikai Fejlesztési Osztályára (Fogas Noémi, Energetikai Fejlesztési Osztály -  irodavezető, e-mail: noemi.fogas@sepsi.ro)  a következő adatok megadásával: teljes lakcím, a lakrészek összáma, a hőszigetelési programhoz és a munkálatok társfinanszírozásához hozzájáruló lakók száma.

A hatályos jogszabályok értelmében, az országos hőszigetelési program keretében benyújtott kérelmeket különböző kritériumok mentén bírálják el:

  • Energiahatékonyság (elsődleges energiafogyasztás és/vagy a széndioxid-kibocsátás csökkentése) és a lakók száma (több lakrésszel rendelkező tömbházak nagyobb pontszámot érnek el).
  • Urbanisztikai kritérium – a támogatási kérelmeket a Területrendezési és Városrendezési Műszaki Bizottság bírálja el, majd városrendezési szempontok alapján rangsorolja azokat.
  • A hőszigetelési programmal és társfinanszírozással egyetértő aláírók százalékos aránya a lakótársuláson belül.

A második szakaszban értesítik a programban való részvételre jogosult lakótársulásokat, amelyeknek a lehető legrövidebb időn belül be kell nyújtaniuk a lakótársulás határozatát, az aláírt megbízatási szerződést és a lakók által aláírt listát.

A határozatminta és a megbízatási szerződés az Polgármesteri Hivatal Energetikai Fejlesztési Osztályán igényelhető.

Rajt előtt a XVIII. Székelyföldi Körverseny
2024.08.02

A 18. kiírásához érkezett a Székelyföld Kerékpáros Körversenye, amelynek a hivatalos neve Tour of Szeklerland. A versenyzők érinteni fogják a székelyföldi városokat. 

Biztonsági intézkedések a pikniktüzek elkerülése érdekében
2024.07.30

Sepsiszentgyörgy Önkormányzata felhívja a lakók figyelmét, hogy ebben az időszakban a szárazság, a száraz növényzet és a magas hőmérséklet miatt fokozottan magas a tűzveszély.

Kezdetét vette a Com’ON Sepsi hatodik kiadása: Sepsiszentgyörgy ifjúsági részvételi programja ismét várja a kezdeményező fiatalokat.
2024.07.22

A Com’ON Sepsi ismét meghirdeti ifjúsági részvételi programját, amelynek keretében fiatalok informális csoportjai különféle projekteket valósíthatnak meg Sepsiszentgyörgy területén.

Gyors, biztonságos és környezetkímélő közlekedés Sepsiszentgyörgyön
2024.07.19

Ki ne szeretne hatékonyan, biztonságosan és kényelmesen eljutni a város egyik pontjából a másikba, legyen szó ügyintézésről, bevásárlásról, sportolásról vagy kikapcsolódásról? Mostantól ez bárki számára elérhetővé válik, hiszen indul a közösségi kerékpárkölcsönző rendszer és bővül a közszállítás.

16. Sportnapok – AKTÍV Sepsiszentgyörgy
2024.07.10

Egy év kihagyás után, 2024. szeptember 20-án újból elrajtol a Sepsiszentgyörgyi Sportnapok.