hu
 
Hétfő, 2024. Július 01.

Leállhatnak a beruházások, rendezvények maradnak el az új kormányrendelet miatt

2023.11.01

Románia Hivatalos Közlönyében nemrég megjelent sürgősségi kormányrendelet megszorító intézkedései szinte teljesen behatárolják az önkormányzatok munkáját, ugyanis szinte minden olyan kifizetést, minden olyan tevékenységet le kell állítani, amely nem uniós forrásokhoz köthető. Ennek értelmében az önkormányzatok nem indíthatnak a beruházásokhoz szükséges közbeszerzéseket és elmarad az év végére tervezett rendezvények nagy része is.

Több hónapot csúszhatnak a beruházások

A sepsiszentgyörgyi önkormányzat esetében a megszorítások tizenhét beruházást érintenek, ami azt jelenti, hogy ezek befejezése előreláthatólag három hónapot fog csúszni. Ezenkívül jelenleg van húsz olyan műszaki terv vagy megvalósíthatósági tanulmány is, amelyekre nem indíthatnak közbeszerzést, ennek következtében további húsz beruházás is több hónappal később fog majd megvalósulni. A rendelet megtiltja többek között azt is, hogy a különböző új beruházások kapcsán szakvéleményezéseket végeztessenek, illetve további közbeszerzési eljárásokat indítsanak.

„Ez a kormányrendelet minden bizonnyal több problémát okoz majd, mint amennyit megold. Az ország tele lesz befejezetlen építkezésekkel, és megkezdett munkatelepekkel megyünk bele a télbe. A beruházások elakadnak és legalább három hónapot csúsznak, új beruházások maradnak el, ezáltal a központi költségvetésbe végül kevesebb pénz jut. Megértem, hogy a cél az, hogy kevesebb legyen a kiadás, de így a központi költségvetés veszít, mert kevesebb pénz fog befolyni az államkasszába. Minden költségvetésnek két része van, egy bevételi és egy kiadási része, és ha valaki a kiadásokon 10 lejt spórol, de a bevételeken 12 lejt veszít, akkor szerintem rossz döntést hozott. A mi esetünkben sok olyan megkezdett beruházásról van szó, amelyek emiatt halasztódni fognak, beruházások, amelyek leállnak, olyan tervekről beszélünk, amelyeket az év elején, az év közepén készítettek, és amelyeket már nem lehet időben kivitelezni. Tehát ez a rendelet egy teljes zűrzavart okoz. És még vannak, akik csodálkoznak azon, hogy a román állampolgárok közel 70 százaléka szerint rossz irányba halad az ország..." – jelentette ki Antal Árpád polgármester.

Felfüggesztik a további rendezvények megszervezését

Az új sürgősségi kormányrendelet megtiltja a rendezvények megszervezését az év végéig, kivéve azokat, amelyek a hivatalos ünnepnapokkal kapcsolatosak. Ennek értelmében kénytelenek elhalasztani a november 11-re tervezett Best of Sepsi, azaz a Legek Gálájának megszervezését is, a rendezvényre jövő év elején kerül sor.

Ugyanakkor a Polgármesteri Hivatal nem finanszírozhat több, a következő időszakra tervezett rendezvényt sem, amelyek megszervezése nagymértékben függ az önkormányzat anyagi támogatásától.  

A karácsonyi vásár megszervezését jelenleg a rendelet nem veszélyezteti, remélhetőleg a hagyományokhoz híven idén is sorra kerül.

Június 29-én megnyitja kapuit a Csíki negyedi sportlétesítmény
2024.06.28

A beruházás célja, hogy Sepsiszentgyörgy egyik legnépesebb negyedében is megfelelő minőségű és mennyiségű szabad sportolási és játszási lehetőséget biztosítsanak az ott élő gyerekeknek, fiataloknak, felnőtteknek.

Forgalomkorlátozások péntek este a SEPSI Inst. RUN futóversenyen
2024.06.19

Kérjük a gépjárművezetőket, hogy kövessék a rendőrök és az útvonalon tartózkodó önkéntesek utasításait

Második alkalommal ad otthont komolyzenei fesztiválnak Sepsiszentgyörgy
2024.06.18

A tavaly nagy sikernek örvendő rendezvény után, idén újra sor kerül a SepsiClassic komolyzenei fesztiválra Sepsiszentgyörgyön július 4. és 7. között. A szervezők kiemelt célja, hogy ez alkalommal még inkább bevonják a közönséget, ezért most nagyobb hangsúlyt fektetnek a közösségi programokra, amelyekre a sepsiszentgyörgyi és az idelátogató zenerajongók is bátran bekapcsolódhatnak.

Folytatják a kóbor kutyák befogását Sepsiszentgyörgyön
2024.06.13

Június végéig tart az intenzív ellenőrzés. Május utolsó napjaitól kezdve a Szépmezői Kutyamenhely munkatársai Sepsiszentgyörgy minden negyedét sorra véve intenzíven keresték a kóbor kutyákat naponta 10-15 óra közt.

Robotok és egyéb érdekes találmányok a Magyar Feltalálók Napja című kiállításon
2024.06.10

A sepsiszentgyörgyi Székelyföldi Hírközlési Örökség Egyesület a magyar feltalálók napja alkalmából harmadik alkalommal szervez kiállítást, amelyet június 13­­–15. között tekinthetnek meg az érdeklődők.