hu
 
Csütörtök, 2023. November 30.

Leállhatnak a beruházások, rendezvények maradnak el az új kormányrendelet miatt

2023.11.01

Románia Hivatalos Közlönyében nemrég megjelent sürgősségi kormányrendelet megszorító intézkedései szinte teljesen behatárolják az önkormányzatok munkáját, ugyanis szinte minden olyan kifizetést, minden olyan tevékenységet le kell állítani, amely nem uniós forrásokhoz köthető. Ennek értelmében az önkormányzatok nem indíthatnak a beruházásokhoz szükséges közbeszerzéseket és elmarad az év végére tervezett rendezvények nagy része is.

Több hónapot csúszhatnak a beruházások

A sepsiszentgyörgyi önkormányzat esetében a megszorítások tizenhét beruházást érintenek, ami azt jelenti, hogy ezek befejezése előreláthatólag három hónapot fog csúszni. Ezenkívül jelenleg van húsz olyan műszaki terv vagy megvalósíthatósági tanulmány is, amelyekre nem indíthatnak közbeszerzést, ennek következtében további húsz beruházás is több hónappal később fog majd megvalósulni. A rendelet megtiltja többek között azt is, hogy a különböző új beruházások kapcsán szakvéleményezéseket végeztessenek, illetve további közbeszerzési eljárásokat indítsanak.

„Ez a kormányrendelet minden bizonnyal több problémát okoz majd, mint amennyit megold. Az ország tele lesz befejezetlen építkezésekkel, és megkezdett munkatelepekkel megyünk bele a télbe. A beruházások elakadnak és legalább három hónapot csúsznak, új beruházások maradnak el, ezáltal a központi költségvetésbe végül kevesebb pénz jut. Megértem, hogy a cél az, hogy kevesebb legyen a kiadás, de így a központi költségvetés veszít, mert kevesebb pénz fog befolyni az államkasszába. Minden költségvetésnek két része van, egy bevételi és egy kiadási része, és ha valaki a kiadásokon 10 lejt spórol, de a bevételeken 12 lejt veszít, akkor szerintem rossz döntést hozott. A mi esetünkben sok olyan megkezdett beruházásról van szó, amelyek emiatt halasztódni fognak, beruházások, amelyek leállnak, olyan tervekről beszélünk, amelyeket az év elején, az év közepén készítettek, és amelyeket már nem lehet időben kivitelezni. Tehát ez a rendelet egy teljes zűrzavart okoz. És még vannak, akik csodálkoznak azon, hogy a román állampolgárok közel 70 százaléka szerint rossz irányba halad az ország..." – jelentette ki Antal Árpád polgármester.

Felfüggesztik a további rendezvények megszervezését

Az új sürgősségi kormányrendelet megtiltja a rendezvények megszervezését az év végéig, kivéve azokat, amelyek a hivatalos ünnepnapokkal kapcsolatosak. Ennek értelmében kénytelenek elhalasztani a november 11-re tervezett Best of Sepsi, azaz a Legek Gálájának megszervezését is, a rendezvényre jövő év elején kerül sor.

Ugyanakkor a Polgármesteri Hivatal nem finanszírozhat több, a következő időszakra tervezett rendezvényt sem, amelyek megszervezése nagymértékben függ az önkormányzat anyagi támogatásától.  

A karácsonyi vásár megszervezését jelenleg a rendelet nem veszélyezteti, remélhetőleg a hagyományokhoz híven idén is sorra kerül.

Sepsiszentgyörgyön koncertezik a világhírű szentegyházi Gyermekfilharmónia
2023.11.29

Európa és a világ több városának színpadán is megforduló, nemzetközileg ismert Gyermekfilharmónia december 10 – én, 19:30 órától ad koncertet a Krisztus Király Római – Katolikus templomban.

Közeledik a határidő a lakónegyedi parkolóhelyek bérének befizetésére
2023.11.27

Felhívjuk a lakók figyelmét, hogy a lakossági parkolóhelyek 2024-es évi bérleti díjának befizetési határideje 2023 december 15-e.

Sepsiszentgyörgy Polgármesteri Hivatala petíciót indított a Szakszervezetek Művelődési Háza megszerzése érdekében
2023.11.27

A sepsiszentgyörgyi Szakszervezetek Művelődési Házának jogi helyzete messze nem rendeződött bírósági úton, és mivel az épület közveszélyessé vált, Sepsiszentgyörgy Polgármesteri Hivatala úgy döntött, hogy petíciót indít, amelyben az épület önkormányzat tulajdonába való átvételét kéri. 

Újabb trófeákkal bővült a Székelyföldi Vadászati Közgyűjtemény
2023.11.24

A Vadon Egyesület örömmel értesít minden érdeklődőt, hogy újabb lenyűgöző vadászati trófeák érkeztek a Székelyföldi Vadászati Közgyűjtemény kiállítás anyagába.

Sepsiszentgyörgy ünnepi fényekbe öltözik
2023.11.23

Új fénydekorációk díszítik a város utcáit, a korcsolyázás szerelmesei pedig két pályát is használhatnak