hu
 

Lakónegyedi parkolóhelybérlési kisokos Sepsiszentgyörgyön

2022.01.21

Sepsiszentgyörgyön a lakossági parkolóhelyek bérbeadását az utólag módosított és kiegészített 2009/55-os helyi tanácshatározat szabályozza, amelynek értelmében a parkolóhelyek bérbeadása árverés útján történik. A fogyatékkal élő személyek továbbra is díjmentesen jogosultak a lakóhelyükhöz legközelebb található parkolóhelyre.

Melyek a bérelhető parkolóhelyek?
Sepsiszentgyörgyön a bérelhető lakónegyedi parkolóhelyek lehetnek újonnan létesítettek vagy már meglévők, amelyeket még nem béreltek ki. A bérelhető parkolóhelyeket számozással jelölik ki, a kijelöletlen és számozatlan helyek nem minősülnek lakossági parkolóhelyeknek.

Mikor bérelhetők a lakónegyedi parkolóhelyek?
Az újonnan létrehozott parkolóhelyek bérlési lehetőségéről az önkormányzat értesíti a lakótársulásokat. A lakók a lépcsőházakban kifüggesztett hirdetésből értesülhetnek a bérlési lehetőségről, ezután adhatják le az igénylésüket a lakótársulásoknak.
A már régebben létrehozott, szabadon maradt bérelhető parkolóhelyekre (ahol még nincs felszerelve sárga fémszerkezet) az igényléseket egész évben leadhatják a Polgármesteri Hivatalban.

Mikor bírálják el az igényléseket?
A kérelmek elbírálására évente három alkalommal kerül sor. A már régebben létrehozott, szabadon maradt bérelhető parkolóhelyekre az igényléseket összegyűjtik és az alábbiakban felsorolt időszakokban bírálják el:

  • májusban a január 1. és április 30. között leadott kéréseket;
  • szeptemberben a május 1. és augusztus 31. között leadott kéréseket;
  • januárban az előző év szeptember 1. és december 31. között leadott kéréseket 

Milyen sorrendben ítélik oda a parkolóhelyeket?
A régebben létrehozott, szabadon maradt bérelhető parkolóhelyek esetében, ha egy parkolóövezetben kevesebb igénylő van, mint amennyi szabad hely, a parkolóhelyek odaítélése a kérvények benyújtásának sorrendjében történik. Ebben az esetben nem kerül sor árverésre.

Milyen esetben kerül sor árverésre? Hogyan értesül erről a lakó?
Árverésre abban az esetben kerül sor, ha a bérelhető parkolóhelyekre a leadott kérések száma meghaladja a szabad helyek számát. A Sepsiszentgyörgy Polgármesteri Hivatala székhelyén zajló licit időpontjáról levélben kapnak értesítést az érintettek.

Mi történik, ha nincs szabad bérelhető hely a parkolóban?
Amennyiben a kérelmező lakcíme szerinti parkolóban pillanatnyilag nincs szabad bérelhető hely, a benyújtott kérések várólistára kerülnek.

Hol adható le az igénylés?
Azok a személyek akik parkolóhelyet szeretnének bérelni, igénylésüket a Polgármesteri Hivatal Ügyfélszolgálati, Tájékoztatási és Iktató Irodájában adhatják le.

Milyen iratok szükségesek az igényléshez?
A jelentkezési iratcsomónak a következőket kell tartalmaznia:

  •  személyi igazolvány másolata;
  •  a gépjármű forgalmi engedélyének másolata;
  •  a gépjármű érvényes időszakos műszaki vizsgájának másolata;
  •  kitöltött igénylési űrlap (letölthető az önkormányzat oldaláról, IDE kattintva).

Kik élveznek elsőbbséget az árverésen?
Az árverésen elsőbbséget élvez az a személy, akinek az állandó lakhelye az adott címre szól, azokkal szemben, akik ideiglenes lakhellyel rendelkeznek, vagy azokkal szemben, akik második vagy harmadik parkolóhelyükre licitálnak. Akik vállalati autót parkolnának az adott helyen, illetve csak használati joggal rendelkeznek az autó felett, hátrányban vannak a többiekhez képest.

Az árverés során mennyivel emelkedik az ár?
Az árverés során 15 lejenként emelkedik az ÁFA nélküli ár.

Mikor és ki szereli fel a parkolóbilincset?
A bérbeadás vagy árverés után a parkolóhelyek lefoglalását jelző sárga fémszerkezetet az önkormányzat szereli fel, ezek karbantartása azonban a bérlő kötelessége.

Mekkora egy parkolóhely éves bérlésének a költsége?
Egy parkolóhely éves kikiáltási alapára 2022. szeptemberéig 166,18 lej + ÁFA. Ezt minden év szeptember első munkanapjának euró árfolyama szerint újraszámolják.

Meddig és hol kell kifizetni a parkolóhely bérleti díját?
Az elnyert parkolóhely bérleti díját valamint a zárszerkezet garanciáját, a postán kiküldött számla átvételétől számított 30 napon belül kell kifizetni a Közpénzügyi Igazgatóságon vagy a ghiseul.ro honlapon, illetve banki átutalással.
A parkolóhely éves bérleti díjára vonatkozó számlát az önkormányzat szeptemberben küldi ki a lakóknak, amelyet december 15-ig szükséges kifizetni, ez mindig a következő évre lesz érvényes.  

Mi történik, ha nem fizetik ki időben a parkolóhely bérleti díját?
Az újonnan elnyert parkolóhely esetében, a licit után kiállított számla kifizetésének elmulasztása esetén az elnyert parkolóhelyet érvénytelenítik, a liciten való részvételi díj elvesztődik és a kérelmezőt kizárják a következő bérbeadási folyamatból.
Az érvényes parkolóhellyel rendelkező bérlők számára az önkormányzat minden év szeptemberében küldi ki a következő évre szóló számlát, amelyet folyó év december 15-ig szükséges kifizetni, különben a zárszerkezetet leszerelik és a parkolóhely ismét bérelhetővé válik.

Hol kaphatok további információkat?
A lakossági parkolók bérbeadásáról bővebb felvilágosítást személyesen a Polgármesteri Hivatal Helyi Közszállítást Engedélyező Irodájában a Kőrösi Csoma Sándor utca 5. szám alatt, telefonon pedig a 0267/313.323-as számon nyújtanak.

Olvasásra ösztönzünk
2022.05.13

Gyermek és ifjúsági programok a SepsiBook-on

Újra lehet jelentkezni a dohánygyári nyílt napra
2022.05.13

A május 21-én tartandó vezetett túrákra már beteltek a helyek, iratkozni június 26-ra lehet

Június 12-ig még lehet jelentkezni 3. Virágos Sepsiszentgyörgy zöldövezeti szépségversenyre
2022.05.12

Sepsiszentgyörgy Önkormányzata díjazza a legszebb lakóterületi zöldövezeteket, erkélyeket és a kapuk előtti területeket

Végleges a SepsiBook programja
2022.05.11

A május 26. és 29. között sorra kerülő rendezvényen 40 erdélyi és magyarországi kiadó vesz részt, mintegy 30 standon kínálják majd a könyveket

Töltse ki a népszámlálási kérdőívet, és fogyasszon el egy kávét!
2022.05.11

Vasárnapig még zajlik a népszámlálás önkitöltős szakasza