hu
 
Hétfő, 2024. Július 01.

Kutatás készült Sepsiszentgyörgy leszakadt városi övezeteiről

2023.10.23

A Sepsi Helyi Akciócsoport a második Fejlesztési Terv kidolgozásán dolgozik

Az őrkői, szépmezői és Csíki negyedi városrészekben élő lakók bevonásával készítettek kutatást augusztusban és szeptemberben a Sepsi Helyi Akciócsoport felkérésére a második Fejlesztési Terv kidolgozásának részeként, amelynek célja, hogy az említett övezetek lakóinak életminőségén javítson. A tanulmány eredményeit sajtóértekezlet keretében mutatták be Antal Árpád András polgármester, Tóth Birtan Csaba alpolgármester és a GÁL Sepsi Helyi Akciócsoport képviselőinek jelenlétében Sólyom Andrea és Kiss Tamás szociológusok.

2018 és 2023 között a Sepsi Helyi Akciócsoport egy olyan fejlesztési terv megvalósításán dolgozott, amely a sepsiszentgyörgyi leszakadt városi övezetek lakóinak életminőségén igyekezett javítani. Jelenleg a második Fejlesztési Terv kidolgozása zajlik, a tanulmány ennek részeként készült. 

A kutatás során minden háztartást felkerestek az említett övezetekben. Az Őrkő negyedben 1620 személy lakik, körülbelül 200 személlyel kevesebben, mint tív évvel ezelőtt, ami főként a nemzetközi migrációnak, a külföldi munkavállalásnak és kisebb mértékű gyermekvállalásnak köszönhető. A Csíki negyedben több mint 3600, míg Szépmezőn 300 személy él. A három övezet lakosságának száma, a város összlakosságának 11 százalékát teszi ki. 

A jelen kutatás adatait, egy 2013-ban készült, akkor csak Őrkőre vonatkozó tanulmány eredményeivel hasonlították össze. Ezek értelmében az Őrkőn pozitív változások figyelhetők meg a lakhatás területén. Növekedett azoknak a háztartásoknak a száma, ahová be van vezetve az áram, és rá vannak csatlakozva a vízhálózatra. Több személynek van autója és lova, és különböző háztartási gépei, mint tíz évvel ezelőtt. Többen állnak alkalmazásban, ugyanakkor többen vállalnak munkát külföldön. Jelenleg kevesebben kapnak szociális támogatást, azonban csökkent azoknak a száma, akik egészségügyi biztosítással rendelkeznek. Az is megfigyelhető, hogy az iskolázottság szintje nem növekedett az elmúlt években, ennek okai összetettek. 

A kutatás során a lakók által megfogalmazott problémákra, igényekre is igyekeztek fényt deríteni. Kiderült, hogy a Csíki negyedben élők a legelégedetlenebbek a lakókörnyezetükkel, főként a közbiztonság hiánya miatt. Továbbá a tömbházak hőszigetelését, és a közösségi terek, parkok, játszóterek rendeltetésszerű használatát sorolták még a problémák közé. 

Az Őrkőn a kóborkutyák magas számát, a vandalizmust, és a szemetet emelték ki, ami elégedetlenséget okoz. Szépmezőn az aszfaltozott utcák, elérhetőbb közszállítás, orvosi ellátás, délutáni oktatás és más közintézmények hiányát sorolták fel a lakók. 

A Csíki negyedben élők úgy vélik, hogy a jövőben sem fog jó irányba változni a lakókörnyezetük alakulása, míg az őrkői és a szépmezői lakók optimistábbak a javulást mértékét illetően a környezetüket tekintve. 

Megoldásokat minden esetben részben infrastrukturális beruházások jelentenénenek, amelyeket az önkormányzat már az elmúlt években is eszközölt saját és európai uniós forrásokból is, a fejlesztéseket a jövőben is folytatja. Továbbá pedig olyan szolgáltatások bevezetése is szükséges, amelyek a közösségi tagjait segíti egy decensebb élet kialakítása érdekében.

A mi közös érdekünk ezeknek a városrészeknek a rendezése és a problémák megoldása” – mondta Antal Árpád András polgármester, továbbá hangsúlyozta, hogy a tanulmány mindenképpen hasznos a közpolitikák kitalálására, hiszen a dolgok jó irányba haladnak, ahol meg nem, ott meg kell nézni, hogy milyen területeken kell változtatni, hogyan lehet megoldásokat találni. 

A a Sepsi Helyi Akciócsoport a második Fejlesztési Terv kidolgozására készül, így a 2024-2029-es időszakban újabb 5,6 millió eurós támogatás elnyerésével tovább lehet folytatni az elkezdett munkát a város említett övezeteiben.

Június 29-én megnyitja kapuit a Csíki negyedi sportlétesítmény
2024.06.28

A beruházás célja, hogy Sepsiszentgyörgy egyik legnépesebb negyedében is megfelelő minőségű és mennyiségű szabad sportolási és játszási lehetőséget biztosítsanak az ott élő gyerekeknek, fiataloknak, felnőtteknek.

Forgalomkorlátozások péntek este a SEPSI Inst. RUN futóversenyen
2024.06.19

Kérjük a gépjárművezetőket, hogy kövessék a rendőrök és az útvonalon tartózkodó önkéntesek utasításait

Második alkalommal ad otthont komolyzenei fesztiválnak Sepsiszentgyörgy
2024.06.18

A tavaly nagy sikernek örvendő rendezvény után, idén újra sor kerül a SepsiClassic komolyzenei fesztiválra Sepsiszentgyörgyön július 4. és 7. között. A szervezők kiemelt célja, hogy ez alkalommal még inkább bevonják a közönséget, ezért most nagyobb hangsúlyt fektetnek a közösségi programokra, amelyekre a sepsiszentgyörgyi és az idelátogató zenerajongók is bátran bekapcsolódhatnak.

Folytatják a kóbor kutyák befogását Sepsiszentgyörgyön
2024.06.13

Június végéig tart az intenzív ellenőrzés. Május utolsó napjaitól kezdve a Szépmezői Kutyamenhely munkatársai Sepsiszentgyörgy minden negyedét sorra véve intenzíven keresték a kóbor kutyákat naponta 10-15 óra közt.

Robotok és egyéb érdekes találmányok a Magyar Feltalálók Napja című kiállításon
2024.06.10

A sepsiszentgyörgyi Székelyföldi Hírközlési Örökség Egyesület a magyar feltalálók napja alkalmából harmadik alkalommal szervez kiállítást, amelyet június 13­­–15. között tekinthetnek meg az érdeklődők.