hu
 
Hétfő, 2024. Augusztus 05.

Kürtőskalács fesztivál idén is

2022.08.18

Újra Székelyföld legfinomabb kürtőskalácsait lehet megkóstolni Sepsiszentgyörgy főterén a 4. Kürtőskalács – Édes ízek fesztiválján, 2022. szeptember 9-11. között.

A háromnapos rendezvényen a kürtőskalácssütő verseny mellett szakmai konferencia, vásár, kulturális, valamint gyerekprogramok is várják az érdeklődőket.  

„Székelyföldi értéktárunk egyik legjelentősebb kincse a kürtőskalács. Büszkék vagyunk arra, hogy Székelyföldön évszázadok óta sütjük különböző hagyományos és modern receptek alapján. Gasztronómiai kultúránk fontos része, éppen ezért az idei fesztivál nyitónapján szakmai kerekasztal-beszélgetést tartunk Kovászna, Hargita és Maros megye szakembereivel a Székelyföldi Értéktár Mozgalom témakörében. Számba vesszük értékeinket, közösen dolgozunk azok megőrzésén. A találkozó elsődleges célja a három székelyföldi megye terültén zajló értéktári mozgalmak megismerése, összehangolása és szakmai tapasztalatcsere”– fogalmazott Tamás Sándor, Kovászna Megye Tanácsának elnöke.

A rendezvény a kürtőskalács, mint székelyföldi érték népszerűsítését hivatott szolgálni. Az idei rendezvény újdonsága, a csapatok alternatív alapanyagokból, glutén és cukor mentes reform kürtőst készítenek, és ez alkalommal is megsütik az összefogás, együvé tartozás szimbólumaként a Kárpát-medence kürtőskalácsát. Aki az elmúlt években kilátogatott a rendezvényre tudja, sajátos hangulata, varázsa van a Kürtőskalács fesztiválnak. Frissen sütött, ropogós dorongos sütemények illata lengi be a teret, régi ismerősök találkoznak, baráti vagy szakmai kapcsolatok szövődnek. Érdemes lesz kilátogatni idén is az eseményre.

Vargha Fruzsina, Sepsiszentgyörgy alpolgármestere a rendezvény programját ismertette. „A programot tekintve az idei fesztivál koncepciója három pillérre épül: a hagyományőrzésre, a generációkon való átívelésre és az ünnepi jellegre. Úgy szeretnénk egy hagyományőrző ünnepi eseményt teremteni, hogy közben belecsempésszük napjaink kultúráját, zenéjét, életvitelbeli és mindennapi sajátosságait. A gyerekekre és a gyerekfoglalkozásokra is kiemelt figyelmet fordítunk, hiszen fontosnak tartom, hogy a hagyományok iránti érzékenység elültetése már kis korban elkezdődjön. Péntektől vasárnapig ennek a három pillérnek megfelelően állítottuk össze a programot” – mondta Vargha Fruzsina alpolgármester.

A csapatok munkáját szakmai zsűri bírálja el Farkas Ferenc sepsiszentgyörgyi mestercukrász elnökletével. A zsűri tagjai: Szőcs Ilona, a csernátoni Malomkert panzió vezetője, Jánossy Alíz gyergyószentmiklósi gasztro-újságíró, Kabai János, a marosvásárhelyi ELDI pékség termelési igazgatója, valamint Bocskor István, a csíkszentmártoni Bocskor pékség vezetője. A zsűri tiszteletbeli tagja a kézdivásárhelyi Veres István, Michelin-csillagos séf. 

A fesztivál állandó programja lesz a Kovászna Megyei Művelődési Központ által működtetett, gyerekeknek szóló Kürtőskalácssütő Kismesterek Tanodája, ahol a kicsik a kalásztól a kalácsig járták be a kürtős útját, és mindenki megsütheti a saját kürtőskalácsát. Továbbá a kicsiket várja a Kincskereső verseny a sepsiszentgyörgyi Máltai Szeretetszolgálat szervezésében, lesz állatsimogató a Székely Gazdaszervezetek Egyesülete jóvoltából, valamint tiroli az Erzsébet parkban a Kovászna Megyei Hegyimentő Közszolgálat közreműködésével.

A 4. Kürtőskalács – Édes ízek fesztiválján fellép pénteken a Trend Music együttes, szombaton a Perkő és Kincskeresők Néptáncegyüttes, a KáeR & Kapriccio, a 3 SUD EST. Vasárnap a rétyi Kováts András ifjúsági koncert fúvószenekar szórakoztatja a közönséget, lesz román folklór műsor, gyerektáncház a Folker együttessel, Térerő, valamint Magna Cum Laude koncert.

Az eseményt Kovászna Megye Tanácsa, Sepsiszentgyörgy önkormányzata, az AgroSic Közösségek Közti Társulás, a Kónya Ádám Művelődési Ház, Kovászna Megye Turizmusáért Egyesület, Kovászna Megyei Művelődési Központ, a Székely Gazdaszervezetek Egyesülete. A fesztivál végleges programja jövő héten elérhető lesz a www.kurtosfeszt.ro honlapon.

(Kovászna Megye Tanácsának közleménye)

Rajt előtt a XVIII. Székelyföldi Körverseny
2024.08.02

A 18. kiírásához érkezett a Székelyföld Kerékpáros Körversenye, amelynek a hivatalos neve Tour of Szeklerland. A versenyzők érinteni fogják a székelyföldi városokat. 

Biztonsági intézkedések a pikniktüzek elkerülése érdekében
2024.07.30

Sepsiszentgyörgy Önkormányzata felhívja a lakók figyelmét, hogy ebben az időszakban a szárazság, a száraz növényzet és a magas hőmérséklet miatt fokozottan magas a tűzveszély.

Kezdetét vette a Com’ON Sepsi hatodik kiadása: Sepsiszentgyörgy ifjúsági részvételi programja ismét várja a kezdeményező fiatalokat.
2024.07.22

A Com’ON Sepsi ismét meghirdeti ifjúsági részvételi programját, amelynek keretében fiatalok informális csoportjai különféle projekteket valósíthatnak meg Sepsiszentgyörgy területén.

Gyors, biztonságos és környezetkímélő közlekedés Sepsiszentgyörgyön
2024.07.19

Ki ne szeretne hatékonyan, biztonságosan és kényelmesen eljutni a város egyik pontjából a másikba, legyen szó ügyintézésről, bevásárlásról, sportolásról vagy kikapcsolódásról? Mostantól ez bárki számára elérhetővé válik, hiszen indul a közösségi kerékpárkölcsönző rendszer és bővül a közszállítás.

16. Sportnapok – AKTÍV Sepsiszentgyörgy
2024.07.10

Egy év kihagyás után, 2024. szeptember 20-án újból elrajtol a Sepsiszentgyörgyi Sportnapok.