hu
 
Csütörtök, 2024. Március 28.

Könyves találkozások ünnepe a SepsiBook

2023.05.31

Az írott kultúra és a könyves találkozások ünnepévé vált a SepsiBook, amelyet idén második alkalommal szerveztek meg május utolsó hétvégéjén, a Sepsi Arénában. A könyvvásáron 31 hazai és magyarországi kiadó kínálta a köteteket, a kulturális programok három helyszínen, a Porondon, a Köröndön és a Konferenciateremben zajlottak. A tinédzsereknek a vagány Grundot, a gyerekeknek pedig a csodaszép játSZÓteret rendezték be. A négy nap alatt 7500 karszalagot osztottak ki az egyébként ingyenes rendezvényen – számoltak be keddi sajtótájékoztatójukon a szervezők.

Az évezred elején az tűnt a leglogikusabb forgatókönyvnek, hogy pár év múlva a hagyományos könyvkiadás megszűnik, ehhez képest ezen a hétvégén ennek ellenkezőjét tapasztaltuk – utalt Kemény István költő nyitóbeszédére Tamás Sándor, Kovászna Megye Tanácsának elnöke. „Szó szerint idézem Kemény Istvánt: »Két testület és három intézmény érezte úgy, hogy a székelyföldi szellemi örökségnek is megújult igényei vannak. Amiket ki kell elégítenünk. És együtt cselekedtek egy jó cél érdekében: hogy legyen egy ünnepe az írott kultúrának, az olvasásnak. És lett». És mi erre nagyon büszkék vagyunk” – mondta a tanácselnök, kiemelve, hogy a SepsiBook olyan rendezvény, amelyben magától értetődő módon találkozott a közösségi igény és a szervezői szándék – visszaigazolva azt, hogy kellett ez a könyvünnep Sepsiszentgyörgynek, Háromszéknek.

Tamás Sándor ugyanakkor megköszönte a háromszéki pedagógusoknak, hogy nehezített körülmények között is a rendezvény mellé álltak. „Nagyszerű érzés volt látni, ahogy csütörtökön és pénteken gyerekzsivaj töltötte meg az Arénát – és ez annak is köszönhető, hogy a pedagógusok vállalták: kihozzák a gyerekeket. Sőt, az is szívet melengető volt, hogy nemcsak szervezetten jöttek az iskolások, hanem eljött a család többi tagja, hétvégén is tele volt a jövő olvasóival a SepsiBook, mert a könyvet szeretni kell” – nyomatékosított az elnök.

Élményalapú könyvvásár

Az egyik legfontosabb következtetésünk az: mindegy, hogy hány és milyen típusú rendezvény zajlik éppen a városban, vagyunk annyian érdeklődők, hogy megtöltsünk minden helyszínt. Annak különösen örülünk, hogy nincs az az útfelújítás, az a távolság vagy az a zivatar, amely a látogatókat megakadályozná abban, hogy részt vegyenek a SepsiBookon, amikor annak ideje van. Hiánypótló rendezvény volt ezúttal is, és mára a családok májusi ünnepévé nőtte ki magát” – értékelte Vargha Fruzsina, Sepsiszentgyörgy alpolgármestere, aki emlékeztetett: „Élményalapú könyvvásárt álmodtunk meg a szervezőcsapattal, úgy érzem, az idén is sokunknak sikerült olyan könyves élményeket elraktároznunk, amelyek egész évben inspirálni fognak”.

Nőtt az érdeklődés

Idén a SepsiBook gyakornoki programot indított, amelynek keretében négy egyetemista vezetett blogot a rendezvény történéseiről, ugyanakkor 48 önkéntes segítette a szervezők munkáját – számolt be Gombos Zoltán fesztiválkoordinátor, aki szerint igyekeztek minden terület irányába nyitni. Ezt bizonyítja az élményfutás a Fitness Tribe szervezésében, vagy az is, hogy nemcsak könyvillusztrációs kiállítások voltak, hanem egy nagyon látványos, az Odeon Színház előadásaihoz készült, kortárs díszleteket megidéző tárlat is. „A látogatók száma idén magasabb, mint tavaly. A négy nap alatt 7500 karkötőt osztottunk ki, a legtöbben pénteken látogattak ki, közel 3000-en, amikor a szomszédban zajlott a Sepsi OSK által szervezett ünnepség” – mondta el.

Szonda Szabolcs programigazgató szerint éppen a péntek délutáni látogatószám jelzi, hogy a különböző rendezvények nem egymás ellenében születnek, hanem kiegészítik, erősítik egymást – így történhetett, hogy az OSK-szurkolók egy része meglátogatta a könyvvásárt.

Csütörtökön és pénteken több mint ezer diák érkezett szervezetten a rendezvényre, ezt megelőzően a könyvtár munkatársai bevezető foglalkozásokat tartottak több mint 30 osztálynak. „Nemcsak a megyeszékhelyről, hanem Kézdivásárhelyről, Gelencéről és Szitabodzáról is érkeztek szervezetten csoportok, a háromszéki pedagógusok lelkesedése és kitartása ránk, szervezőkre is pozitívan hatott, köszönetet mondunk  érte” – emelte ki Hollanda Andrea, a gyerekprogramok felelőse, a könyvtár olvasószolgálatának vezetője. „Vendégeink, a magyarországi szerzők közül többen is jelezték: nagyon tetszett nekik, hogy a diákok rákészültek a találkozókra, ismerték a könyveket, ugyanakkor azt érzékelték, hogy a  gyerekek lelkesek, aktívak, és ami fontos, hogy a szókincsük, kifejezőkészségük fejlett, ez pedig a szülők, pedagógusok és merjük remélni, a könyvtárosok munkáját is dicséri” – részletezte. A SepsiBookon 600 sepsiszentgyörgyi, első osztályos diák vehette át a Könyvkelengye programban a neki járó meséskötetet: Harcos Bálint: A boszorkánycica, valamint a sepsiszentgyörgyi testvérpár, Szabó Enikő és Karda Zenkő román nyelvű, cicás meséket tartalmazó kötetét.

Tudatos, értő közönség van Háromszéken

Szerzőktől, kiadóktól és közönségtől egyaránt pozitív a visszajelzés, nyilván több tanulság és ötlet is van, hogy jövőre mit hogyan kell vagy érdemes változtatni – fejtette ki Szonda Szabolcs könyvtárvezető, a SepsiBook programigazgatója. „Összességében mindenképpen sikeres volt a 2. SepsiBook is, köszönöm mindenkinek, aki ehhez hozzájárult, szervezőként, támogatóként, vendégként és természetesen látogatóként. Szervezőként arra is alapoztunk, hogy a programkínálatunkban mindenki találjon olyan élményt, találkozási alkalmat vagy felfedezési lehetőséget, amelyet akár évekig magával hordozhat a lelkében. Több kiadó jelezte – annak alapján, hogy a látogatók mit és hogyan kerestek, kértek –, hogy tudatos, értő közönség van Háromszéken. Úgy érezzük, hogy a SepsiBook alatt belakták a könyvek, a szerzők, a kiadók, az olvasók a Sepsi Arénát, azt láttuk, hogy közösségi térként működik, otthonossá teszik az emberek, akiket nyilván a könyvek iránti szeretet köt össze. Parti Nagy Lajos mondta elutazása előtt: »úgy látom, nincs más választás, ezt folytatni kell«, és mi is ezt tartjuk szem előtt” – összegzett Szonda Szabolcs.

A szervezők elmondták: az esemény dátuma jövőre is marad május utolsó hétvégéje, ennek megfelelően a 3. SepsiBookot 2024-ben május 23. és 26. között szervezik meg.

A SepsiBook könyvvásárt és kortárs irodalmi fesztivált Sepsiszentgyörgy Önkormányzata, Kovászna Megye Tanácsa, a Bod Péter Megyei Könyvtár, a Kónya Ádám Művelődési Ház és a Bod Péter Könyvtártámogató Egyesület szervezi.

Helyi zenekarok a Szent György Napokon
2024.03.27

A 2024-es Szent György Napok Főszínpadán fellépő helyi zenekarokról és az utcazene fesztiválról tartottak szerdán sajtóértekezletet a városnapok szervezői a Bábel Kiskultúrban. Az eseményen, amelyen részt vett Cserkész Emese, a Sepsi Gospel Band vezetője, Luiza Zan dzsesszénekes, Hubbes Mátyás, a Raklap zenekar frontembere és Erdély András sajtószóvivő, három új színházi előadást is bejelentettek.

Könyves-közösségi élményre készülve
2024.03.22

Nádas Péter és Gabriela Adameșteanu a 3. SepsiBook díszvendégei

Érték- és identitásőrző rendezvény a SepsiBook könyvvásár és kortárs irodalmi fesztivál, amelyet május 23. és 26. között harmadik alkalommal szerveznek meg a Sepsi Arénában. A szervezőcsapat pénteken jelentette be az első meghívottakat és a várható újdonságokat.

Szeretjük ezt a programot
2024.03.21

Interjú Kolumbán Anettel, a Bevezetés a sportba program kézilabdaedzőjével

Sepsiszentgyörgy Önkormányzata lekapcsolja a villanyt a Föld órája alkalmából
2024.03.20

Március 23-án, szombaton 20.30-21.30 között lekapcsolják a közvilágítást a főtéren és a polgármesteri hivatal székhelyén

Szent György Napok: Ünnepi hangverseny helyi és meghívott művészek előadásában
2024.03.20

Az idei Szent György Napok hangversenye igazi zenei csemegéket kínál a nagyérdeműnek.