hu
 
Hétfő, 2024. Május 27.

Csökkenti az ökológiai lábnyomát a Szent György Napok: kizárólag újrahasználható poharakat használnak a városnapokon

2024.04.25

A műanyag hulladékmennyiség jelentős csökkentését szeretné elérni a Szent György Napok azáltal, hogy a városünnep alatt kizárólag újrahasználható poharakat használnak. Sepsiszentgyörgy Önkormányzata ezentúl minden köztéri rendezvényen ilyen poharakat vezet be.

A helyi tanács igyekszik a legnagyobb mértékben csökkenteni a rendezvény ideje alatt termelt hulladékmennyiségét, a városnapok idei kiadásától kezdve az önkormányzat kizárólag újrahasználható poharakat biztosít a vásárlók és a kereskedők számára.

Ennek értelmében, a Borudvar kivételével, ahol eddig is üvegpoharakban szolgáltak fel, minden italt a ZĂ KUP-pal közösen készített, személyre szabott, újrahasználható pohárban szolgálnak fel. Ez egy olyan pohár, amely táskára, zsebre, nadrágszíjra, hátizsákra akasztható, könnyen hordozható egyik helyszínről a másikra.

A pohár használatához a következő néhány egyszerű szabályt kell figyelembe vennie:

  • amikor első italát kéri, 10 lej betéti díjat kell fizetnie a pohárért;
  • minden alkalommal, amikor új innivalót rendel, odaadja a régi poharat, és egy új, fertőtlenített pohárban kapja az új italát;
  • az esemény vagy a nap végén a poharat - ha nem szeretné megtartani – leadhatja a rendezvény területén, a Szabadság tér – Székely Nemzeti Múzeum tengely mentén telepített, hét, megjelölt visszaváltó pont egyikén (a Bertis Gold üzlettel szemben, a Tourinfo iroda előtt, a #SEPSI mellett, az Amigo üzlettel szemben, a Székely Nemzeti Múzeum előtt, a Dohánygyár udvarán + térkép, ha van hely) és visszakapja a befizetett díjat. Ne feledje, a poharat ép állapotban kell visszaadnia, nem lehet sáros, sérült, megkarcolt, összefirkált, stb.

Ezután Sepsiszentgyörgy Önkormányzatának minden köztéri rendezvényén, például az őszi vagy a karácsonyi vásáron, ezekből a poharakból szolgálják fel a sört és a hosszú italokat. A röviditalokat és az ételeket lebomló csomagolásban kínálják a kereskedők.

A Szent György Napok szervezői már több éve figyelnek arra, hogy a kereskedők legkörnyezetbarát anyagokat használják mind az ételek, mind az italok felszolgálásához.

Megkezdődött a 3. SepsiBook!
2024.05.24

Telt házzal indult csütörtökön a 3. SepsiBook könyvvásár és kortárs irodalmi fesztivál, a délelőtt folyamán többszáz gyerek vett részt a programokon. Csütörtök délután Nádas Péter és Gabriela Adameșteanu írók, Antal Árpád polgármester és Tamás Sándor tanácselnök, valamint Szonda Szabolcs, a SepsiBook programigazgatója nyitotta meg hivatalosan a könyvvásárt és kortárs irodalmi fesztivált.

Szombaton, május 25-én nyitva lesz a Közpénzügyi Igazgatóság Sepsiszentgyörgyön
2024.05.23

Sepsiszentgyörgy Municípium Polgármesteri Hivatala az adófizetők figyelmébe ajánlja, hogy 2024. május 25-én, szombaton 8.00 és 12.00 óra között nyitva tart a hivatal adóbegyűjtő pénztára.

Célzottan keresik a kóbor ebeket   
2024.05.23

Május 27-től, hétfőtől a Szépmezői Kutyamenhely munkatársai Sepsiszentgyörgy minden negyedét sorra véve keresik a kóbor kutyákat.

Már csak néhány nap maradt, hogy jövedelemadója 3,5%-át felajánlja civil szervezetek részére
2024.05.21

Tavaly több mint 1 millió lej maradt az állami költségvetésben a sepsiszentgyörgyi lakosok adójából

Múzeumok éjszakája a Bene-házban
2024.05.16

Tájékoztatjuk Önöket, hogy a Vadon Egyesület, a Székelyföldi Vadászati Közgyűjtemény adminisztrátora, 2024. május 18-án 17-22 óra között nyolcadik alkalommal vesz részt a Romániai Múzeumok Országos Hálózata által koordinált Európai Múzeumok Éjszakáján, amelynek keretében a nagyközönség számára ingyenes látogatást biztosít minden kiállításhoz és tevékenységhez.