hu
 
Vasárnap, 2021. Május 09.

Kiss Jenő kapta Sepsiszentgyörgy Helyi Tanácsának Pro Urbe-díját

2021.04.26

Idén második éve, hogy nem a Szent György Napok keretében adták át a Pro Urbe-díjat, mivel a járvány miatt az idei városnapok is elmaradtak. A Pro Urbe díjátadóra a Szent György napi áldás keretében került sor április 24-én, szombaton a Krisztus Király római katolikus templomban.

Sepsiszentgyörgy Polgármesteri Hivatala 1997-ben létesítette a Pro Urbe-díjat azok számára, akik városunkat és annak lakóit mindenkor legjobb tudásuk szerint önzetlenül szolgálták. Idén ezt Kiss Jenő, a sepsiszentgyörgyi Bod Péter Megyei Könyvtár nyugalmazott igazgatója érdemelte ki. 

Kiss Jenő az 1960-as évek közepétől tanárként jegyezte el magát a könyvekkel, majd ez kapcsolat a 35 évnyi könyvtárigazgatói munkájában teljesedett ki. Kiss Jenő munkájának központi eleme az erdélyi magyar könyvtárhálózat fejlesztése, a magyar-magyar szakmai kapcsolattartás, könyvadományok közvetítése, átfogó könyvtártámogató programok megvalósítása.

A sepsiszentgyörgyi Bod Péter Megyei Könyvtár elnevezése Kiss Jenő javaslatára született, de neki köszönheti a számos, könyvek világához kapcsolódó programot, mint például a Benedek Elek-kiállítást is, vagy az Erdély-szinten egyik legnagyobb ex libris-gyűjteményt.

2001-ben Kiss Jenő Szinnyei József-díjban, rangos magyar állami kitüntetésben részesült, 2005-ben pedig az Erdélyi Magyar Közművelődési Egyesület Monoki István-díját érdemelte ki.

A díjat Antal Árpád-András, Sepsiszentgyörgy polgármestere, Vargha Fruzsina és Tóth-Birtan Csaba alpolgármesterekkel közösen adta át, a laudációt pedig Szonda Szabolcs, a Bod Péter Megyei Könyvtár jelenlegi igazgatója mondta. Az esemény színvonalát Szőcs Botond zongorista és meghívottainak előadása emelte, az egybegyűlteket Ft. Dávid György áldotta meg.

Május 10-én Sepsiszentgyörgyön is elkezdődik az általános mezőgazdasági összeírás
2021.05.07

Május 10. és július 31. között országos szinten sor kerül a tavalyról idén nyárra halasztott általános mezőgazdasági összeírásra.

Az önkormányzat megvásárolja az egykori dohánygyár épületét
2021.05.06

Történelmi pillanat Sepsiszentgyörgy életében

Kelemen Hunor miniszterelnök-helyettes, a Romániai Magyar Demokrata Szövetség elnöke, Antal Árpád-András polgármester és Vargha Fruzsina alpolgármester közös sajtótájékoztató keretében mutatták be a sepsiszentgyörgyi volt dohánygyár műemléképületét, és ismertették, hogy melyek, az épületet és a területet érintő elképzelések a megvásárlást követően.

Hétvégén újra vásár lesz Sepsiszentgyörgy Főterén
2021.05.06

A virágvásárral egybekötött termelői vásárra május 8-án, szombaton, illetve 9-én, vasárnap kerül sor Sepsiszentgyörgy Főterén.

Május 7-től újra várják a szabadidős létesítmények a kikapcsolódni vágyókat Sugásfürdőn
2021.05.05

Az erdei kalandpark és a szabadtéri mászófal naponta 11 és 19 óra között tartanak nyitva.

Sepsiszentgyörgyön május közepétől külön gyűjtik a sütőolajat
2021.05.05

Országos szinten elsőként Sepsiszentgyörgyön gyűjtenek majdnem minden tömbház körül sütőolajat május közepétől.