hu
 
Vasárnap, 2024. Augusztus 04.

Kiss Jenő kapta Sepsiszentgyörgy Helyi Tanácsának Pro Urbe-díját

2021.04.26

Idén második éve, hogy nem a Szent György Napok keretében adták át a Pro Urbe-díjat, mivel a járvány miatt az idei városnapok is elmaradtak. A Pro Urbe díjátadóra a Szent György napi áldás keretében került sor április 24-én, szombaton a Krisztus Király római katolikus templomban.

Sepsiszentgyörgy Polgármesteri Hivatala 1997-ben létesítette a Pro Urbe-díjat azok számára, akik városunkat és annak lakóit mindenkor legjobb tudásuk szerint önzetlenül szolgálták. Idén ezt Kiss Jenő, a sepsiszentgyörgyi Bod Péter Megyei Könyvtár nyugalmazott igazgatója érdemelte ki. 

Kiss Jenő az 1960-as évek közepétől tanárként jegyezte el magát a könyvekkel, majd ez kapcsolat a 35 évnyi könyvtárigazgatói munkájában teljesedett ki. Kiss Jenő munkájának központi eleme az erdélyi magyar könyvtárhálózat fejlesztése, a magyar-magyar szakmai kapcsolattartás, könyvadományok közvetítése, átfogó könyvtártámogató programok megvalósítása.

A sepsiszentgyörgyi Bod Péter Megyei Könyvtár elnevezése Kiss Jenő javaslatára született, de neki köszönheti a számos, könyvek világához kapcsolódó programot, mint például a Benedek Elek-kiállítást is, vagy az Erdély-szinten egyik legnagyobb ex libris-gyűjteményt.

2001-ben Kiss Jenő Szinnyei József-díjban, rangos magyar állami kitüntetésben részesült, 2005-ben pedig az Erdélyi Magyar Közművelődési Egyesület Monoki István-díját érdemelte ki.

A díjat Antal Árpád-András, Sepsiszentgyörgy polgármestere, Vargha Fruzsina és Tóth-Birtan Csaba alpolgármesterekkel közösen adta át, a laudációt pedig Szonda Szabolcs, a Bod Péter Megyei Könyvtár jelenlegi igazgatója mondta. Az esemény színvonalát Szőcs Botond zongorista és meghívottainak előadása emelte, az egybegyűlteket Ft. Dávid György áldotta meg.

Rajt előtt a XVIII. Székelyföldi Körverseny
2024.08.02

A 18. kiírásához érkezett a Székelyföld Kerékpáros Körversenye, amelynek a hivatalos neve Tour of Szeklerland. A versenyzők érinteni fogják a székelyföldi városokat. 

Biztonsági intézkedések a pikniktüzek elkerülése érdekében
2024.07.30

Sepsiszentgyörgy Önkormányzata felhívja a lakók figyelmét, hogy ebben az időszakban a szárazság, a száraz növényzet és a magas hőmérséklet miatt fokozottan magas a tűzveszély.

Kezdetét vette a Com’ON Sepsi hatodik kiadása: Sepsiszentgyörgy ifjúsági részvételi programja ismét várja a kezdeményező fiatalokat.
2024.07.22

A Com’ON Sepsi ismét meghirdeti ifjúsági részvételi programját, amelynek keretében fiatalok informális csoportjai különféle projekteket valósíthatnak meg Sepsiszentgyörgy területén.

Gyors, biztonságos és környezetkímélő közlekedés Sepsiszentgyörgyön
2024.07.19

Ki ne szeretne hatékonyan, biztonságosan és kényelmesen eljutni a város egyik pontjából a másikba, legyen szó ügyintézésről, bevásárlásról, sportolásról vagy kikapcsolódásról? Mostantól ez bárki számára elérhetővé válik, hiszen indul a közösségi kerékpárkölcsönző rendszer és bővül a közszállítás.

16. Sportnapok – AKTÍV Sepsiszentgyörgy
2024.07.10

Egy év kihagyás után, 2024. szeptember 20-án újból elrajtol a Sepsiszentgyörgyi Sportnapok.