hu
 
Hétfő, 2024. Augusztus 05.

Kibővíti a román-magyar nyelvtanulási programot Sepsiszentgyörgy Önkormányzata

2022.08.17

A 35 év feletti lakók is jelentkezhetnek a programra

Sepsiszentgyörgy Önkormányzata idén indította el a román-magyar nyelvtanulási programját, amelynek keretében 700 lejes támogatást nyújtott azoknak a 18-35 év közötti fiataloknak, akik sikeresen záróvizsgáztak. A négy hónapig tartó tanfolyamon a két csoportban összesen 13 fiatal vett részt sikeresen: magyar nyelven 4-en és román nyelven pedig 9-en tanultak. A program következő kiadásán 35 év felettiek is részt vehetnek. 

„Pozitívak voltak a visszajelzések a képzésen résztvevő fiatalok részéről, azt viszont többen megjegyezték, hogy tovább is tarthatott volna, mint négy hónap. A következő alkalommal azt is szeretnénk, hogy a tanulók külön csoportokba kerüljenek a nyelvtudásuk szerint, ez az első alkalommal az alacsony létszám miatt nem volt lehetséges” – számolt be a program eredményeiről Vargha Fruzsina alpolgármester.

Sepsiszentgyörgy Önkormányzata másodszor is elindítja a programot, ez alkalommal pedig a 35 év feletti lakosok számára is kiterjeszti, eleget téve a megfogalmazott igényeknek. Továbbá a jelentkezési határidőt is kiterjesztik, annak érdekében, hogy így még több személynek lehetősége legyen leadni a jelentkezési dokumentumokat. 

A szabálymódosítások miatt a határozattervezet közmeghallgatásra kerül, mielőtt azt elfogadja a helyi tanács. Ezt követően indulhat el a program, várhatóan novemberben. Ez alkalommal a résztvevők 5-6 hónapig tanulhatnak majd románul vagy magyarul. 

Az önkormányzat a nyelvtanulási programot a Babeș-Bolyai Tudományegyetemmel közösen bonyolítja le. A résztvevőknek 1000 lejes jelentkezési díjat szükséges kifizetniük, a tanfolyam sikeres elvégzése után pedig 700 lejt visszaigényelhetnek. Ezt kizárólag a tanfolyam elvégzését igazoló okirat felmutatásával tehetik meg. 

A nyelvtanulási programra azok a 18 év feletti személyek jelentkezhetnek, akik sepsiszentgyörgyi lakhellyel és érettségi diplomával vagy szakvizsgával rendelkeznek. Az, hogy a jelentkezők Sepsiszentgyörgyön tanuljanak vagy dolgozzanak már nem kötelező feltétel.

Rajt előtt a XVIII. Székelyföldi Körverseny
2024.08.02

A 18. kiírásához érkezett a Székelyföld Kerékpáros Körversenye, amelynek a hivatalos neve Tour of Szeklerland. A versenyzők érinteni fogják a székelyföldi városokat. 

Biztonsági intézkedések a pikniktüzek elkerülése érdekében
2024.07.30

Sepsiszentgyörgy Önkormányzata felhívja a lakók figyelmét, hogy ebben az időszakban a szárazság, a száraz növényzet és a magas hőmérséklet miatt fokozottan magas a tűzveszély.

Kezdetét vette a Com’ON Sepsi hatodik kiadása: Sepsiszentgyörgy ifjúsági részvételi programja ismét várja a kezdeményező fiatalokat.
2024.07.22

A Com’ON Sepsi ismét meghirdeti ifjúsági részvételi programját, amelynek keretében fiatalok informális csoportjai különféle projekteket valósíthatnak meg Sepsiszentgyörgy területén.

Gyors, biztonságos és környezetkímélő közlekedés Sepsiszentgyörgyön
2024.07.19

Ki ne szeretne hatékonyan, biztonságosan és kényelmesen eljutni a város egyik pontjából a másikba, legyen szó ügyintézésről, bevásárlásról, sportolásról vagy kikapcsolódásról? Mostantól ez bárki számára elérhetővé válik, hiszen indul a közösségi kerékpárkölcsönző rendszer és bővül a közszállítás.

16. Sportnapok – AKTÍV Sepsiszentgyörgy
2024.07.10

Egy év kihagyás után, 2024. szeptember 20-án újból elrajtol a Sepsiszentgyörgyi Sportnapok.