hu
 
Szerda, 2024. Április 24.

Jövő évtől új parkolási szabályok lépnek érvénybe Sepsiszentgyörgy központjában 

2021.11.04

Az ingatlanadó a törvény által megengedett legalsó szinten marad

Sepsiszentgyörgy Polgármesteri Hivatala közvitára bocsátotta azt a határozattervezetet, amely több, a parkolással és közlekedéssel kapcsolatos változtatást eredményezne a város központi területén.

A határozattervezet értelmében, jövőtől Nullás Övezetet alakítanak ki az 1918. December 1. utca (a Szent György tér és az egykori Bodok Szálló közötti terület), a Gróf Mikó Imre utca és a Szent György tér (a Sugás áruház előtti rész) között. Az említett terület fizetéses parkolóiban a parkolási díj ugyanaz marad, mint eddig, de érvényüket vesztik a parkolóbérletek, a parkolás időtartama pedig legfeljebb két egymást követő órára korlátozódik.

A Nullás Övezetben lakó személyek továbbra is ugyanazon az áron vásárolhatnak parkolóbérletet, mint idén, a bérletváltási lehetőség azonban nem érvényes azok számára, akiknek itt található a munkahelye. Tehát, a Nullás Övezet lakóit a bérletük feljogosítja a parkolásra, a körzetben dolgozók viszont kizárólag a szomszédos utcákban parkolhatnak (Csíki utca, Gábor Áron utca, Gödri Ferenc utca, Olt utca).

Ugyanakkor a volt Bodok Szálló parkolójának bejáratához sorompót helyeznek el, a parkolási díjat pedig óránként 5 lejre emelik, mivel az eddigi parkolóbérletek érvényüket vesztik. A parkolási idő itt is legfeljebb 2 egymást követő órára lesz korlátozva.

Ez nem a bevételről szól, az önkormányzat költségvetésének ugyanis kevesebb mint egy százalékát teszik ki a parkolásból származó összegek. Tehát nem pénzügyi megfontolásból, hanem azok segítése érdekében döntöttünk így, akik rövid időre ügyintézni jönnek a belvárosba. Fontos, hogy ők kapjanak parkolóhelyet a város ezen területén, és ne az itt dolgozók foglalják el a helyeket nyolc órán keresztül” – emelte ki Antal Árpád-András polgármester.

Emellett, a belvárosi részen több parkolóhelyet kerékpárparkolóvá alakítanak, a Gödri Ferenc utca pedig egyirányúvá válik a Gróf Mikó Imre utcától a Kriza János utca irányába. Ezzel az intézkedéssel 30 új parkolóhely jön létre.

Ahhoz, hogy hatályba lépjenek ezek a módosítások, Sepsiszentgyörgy Helyi Tanácsának is el kell fogadnia őket.

Az ingatlanadó a törvény által megengedett legalsó szinten marad

A korábbi évekhez hasonlóan a jövő évi ingatlanadó a törvény által megengedett legalacsonyabb szinten marad.

Például egy kétszobás sepsiszentgyörgyi lakás esetében a jövő évben fizetendő adó, annak függvényében, hogy a város melyik körzetében található, 114 lej és 129 lej között lesz. Ehhez képest az adótörvény által megengedett maximális határ 279 és 319 lej között van ugyanezen lakás esetében. Ez lakásonként évi 165 és 190 lej közötti megtakarítást jelent.

A 100 négyzetméteres magánházak esetében például a sepsiszentgyörgyi adó és a törvény által megengedett maximális adó közötti különbség még nagyobb. A helyi adó 167 és 191 lej között van, míg a törvény által megengedett maximális összeg 416 és 475 lej között lenne évente (250 lejjel több, mint jelenleg Sepsiszentgyörgyön).

Ugyanakkor turistákra kivetett szállodai adót vezetnek be, amelyekről a Polgármesteri Hivatal megállapodott a szállodatulajdonosokkal. Ennek értelmében a szállásdíj 2 lej lesz éjszakánként minden 14 év feletti turista számára, melyet a szállodai szolgáltatások árával együtt kell majd fizetni. A turisztikai adóból befolyó összeget a helyi költségvetésből származó forrásokkal egészítik ki, és a teljes összeget a szállodatulajdonosok döntésének megfelelően a város turisztikai népszerűsítésére fordítják.

Május 1-jén megnyitja kapuit az új Skatepark Sepsiszentgyörgyön
2024.04.22

Első nap 11 órától ingyenes lesz a belépés, május 2-tól naponta 9:00–22:00-ig tart nyitva a sportpálya

Új városnegyed épül az egykori tyúkfarm helyére Sepsiszentgyörgyön
2024.04.19

Sepsiszentgyörgy Önkormányzata egyetemi szintű duális oktatási központot és 96 szolgálati lakást épít európai uniós támogatással

Útlezárások a városünnep ideje alatt
2024.04.19

A lezárt terület áthaladó autobuszjáratok útvonalait ideiglesen módosítják, a Lábasház – Erzsébet park megállóhely a törvényszékhez költözik.

Miért szerelnek fel védőkorlátokat az Olt folyó gátján épülő új kerékpárút mentén? Lesznek-e gyalogos átkelőhelyek a bicikliúton?
2024.04.15

Folytatódik a tavaly elkezdett, hét kilométer hosszú aszfaltozott kerékpárút építése az Olt folyó töltésén

Székelyföldi Bringás Vándortábor
2024.04.11

„A nyár legjobb hete” idén is Székelyföldön lesz -ígérik a Székelyföldi Bringás Vándortábor szervezői, akik Székelyföld múltját, jelenét, a vadregényes tájakat, a méltán híres székely vendégszeretetet, az UNESCO örökségeket, a római pápa által is megkedvelt csíksomlyói zarándokhelyet, valamint az elmaradhatatlan ízeket is megmutatják a Székelyföld szívében bringázó gyerekeknek és kísérő tanároknak.