hu
 
Szombat, 2024. Július 27.

Interaktív kiállítás nyílik a magyar feltalálók napja alkalmából a dohánygyár épületében

2023.05.30

A sepsiszentgyörgyi Székelyföldi Hírközlési Örökség Egyesület a magyar feltalálók napja alkalmából második alkalommal szervez kiállítást, amelyet június 13-16. között tekinthetnek meg az érdeklődők.

A rendhagyó kiállítás megnyitójára az egykori dohánygyár épületének első emeletén kerül sor június 13-án. A tárlatot Tóth-Birtan Csaba, Sepsiszentgyörgy alpolgármestere nyitja meg, beszédet mond Csáky Ernő, a Székelyföldi Hírközlési Egyesület alelnöke. A kiállítás megnyitóját követően szakmai beszélgetésre kerül sor, meghívott előadó: Ravasz András, a látássérültek olvasását segítő Braille Comfort Pack feltalálója.

A látogatók azokkal a találmányokkal ismerkedhetnek meg, melyek feltalálói, meghatározó hozzájárulói magyarok vagy magyar származásúak voltak. A kiállítás ugyanakkor a magyar Nobel-díjasoknak is emléket állít.

A kiállítást felkeresők mikrobarázdás hanglemezeket hallgathatnak, diafilmeket nézhetnek, eredeti kattogó hangosfilm-vetítőt tekinthetnek meg, fehér-feketében videókazettákat, fadobozos rádiókészüléket, korabeli számítógépet, világrádió-készüléket, telefonközpontot vehetnek szemügyre. A régi idők találmányai mellett idén a modern eszközök is helyet kapnak: robotika, hagyományos repülőgép-modellek, drón repülők lesznek kiállítva, de a gyermekek egyik kedvenc játéka a Lego is helyet kap.

Az ismeretterjesztés és megemlékezés mellett, a rendezvény célja, hogy a látogatókkal megismertessék a korabeli távközlési és egyéb műszaki találmányokat, azok magyar és román feltalálóit, valamint a magyar származású Nobel-díjas tudósokat egy olyan környezetben, amely nem áll nagyon távol attól a kortól, amelyben ők alkottak.

A Sepsiszentgyörgyön működő Sepsi TeleTár eszközgyűjteményének köszönhetően, az interaktív tárlatvezetésen bárki kipróbálhatja a korabeli műszaki találmányokat, a szakemberek segítségével megismerhetik azok történetét, rendeltetését és használatát.  

A kiállítás csoportos tárlatvezetéssel tekinthető meg 2023. június 13–16. között a Kós Károly utca 21. szám alatt található egykori dohánygyár épületében. A csoportos tárlatvezetéshez ITT lehet időpontot foglalni. 

A kiállítást a Sepsi Teletár és Sepsiszentgyörgy Önkormányzata szervezi, a Communitas Alapítvány támogatásával. 

MAGYAR FELTALÁLÓK NAPJA II.
KIÁLLÍTÁS
2023. JÚNIUS 13-16.

 

JÚNIUS 13. - MEGNYITÓ

13.00-13.30

Köszöntőbeszédek // Tóth-Birtan Csaba, Sepsiszentgyörgy alpolgármestere és Csáky Ernő, a Székelyföldi Hírközlési Egyesület alelnöke

13.30-14.30

Előadás - Ravasz András, feltaláló. A látássérültek számára feltalált készülék bemutatása, amely lehetővé teszi a vakok számára, hogy könyveket olvassanak.

13.30-16.00

Young Engineers Mid Transylvania LEGO - Mechanika és Tudományos Kísérletező Műhely

  1. 1. KÖRNYEZETÜNK ROBOTJAI - LEGO Technic készletek használata az egyszerű gépek megismerésére, fizikai és mérnöki alapelvek bemutatása játékos módon.
    Felépíthető modellek: Mosógép, mixer, fúrógép, fűnyíró – 6-10 éveseknek.
  2. IPARI ROBOTOK - LEGO Technic készletek használata az egyszerű gépek megismerésére, fizikai és mérnöki alapelvek bemutatása játékos módon.
    Felépíthető modellek: Építkezési daru, ollós emelő, targonca, úthenger – 10-15 éveseknek
  3. Young Engineers KEDVENC ROBOTOK – Állandó kiállítás
    Megnézhető, kipróbálható robotok: Snail Robot, RoboWalk, Monkey.

JÚNIUS 14.

10.00-16.00: Csoportos tárlatvezetés (előzetes bejelentkezés alapján ITT)

10.00-13.00: Young Engineers Mid Transylvania LEGO

JÚNIUS 15-16.

10.00-16.00: Csoportos tárlatvezetés (előzetes bejelentkezés alapján)

Kezdetét vette a Com’ON Sepsi hatodik kiadása: Sepsiszentgyörgy ifjúsági részvételi programja ismét várja a kezdeményező fiatalokat.
2024.07.22

A Com’ON Sepsi ismét meghirdeti ifjúsági részvételi programját, amelynek keretében fiatalok informális csoportjai különféle projekteket valósíthatnak meg Sepsiszentgyörgy területén.

Gyors, biztonságos és környezetkímélő közlekedés Sepsiszentgyörgyön
2024.07.19

Ki ne szeretne hatékonyan, biztonságosan és kényelmesen eljutni a város egyik pontjából a másikba, legyen szó ügyintézésről, bevásárlásról, sportolásról vagy kikapcsolódásról? Mostantól ez bárki számára elérhetővé válik, hiszen indul a közösségi kerékpárkölcsönző rendszer és bővül a közszállítás.

16. Sportnapok – AKTÍV Sepsiszentgyörgy
2024.07.10

Egy év kihagyás után, 2024. szeptember 20-án újból elrajtol a Sepsiszentgyörgyi Sportnapok.

Idén is népszerű volt a SepsiClassic a közönség körében
2024.07.09

Vasárnap ért véget a másodjára megrendezett komolyzenei fesztivál Sepsiszentgyörgyön.

Június 29-én megnyitja kapuit a Csíki negyedi sportlétesítmény
2024.06.28

A beruházás célja, hogy Sepsiszentgyörgy egyik legnépesebb negyedében is megfelelő minőségű és mennyiségű szabad sportolási és játszási lehetőséget biztosítsanak az ott élő gyerekeknek, fiataloknak, felnőtteknek.