hu
 
Vasárnap, 2024. Augusztus 04.

Indul a Com’ON Sepsi 2021

2021.08.10

A Com’ON Sepsi ifjúsági részvételi programot harmadik alkalommal indítja útnak Sepsiszentgyörgy Önkormányzatával partnerségben a Prospero Kulturális és Ifjúsági Egyesület. Az eddigi két kiadás több mint ötven kezdeményezést eredményezett városszinten közel ezer önkéntes fiatal mozgósításával. 

Az érdeklődők augusztus 31-ig tölthetik fel ötleteiket a közönségszavazásra itt, a comonsepsi.ro oldalon.

A Com’ON Sepsi a 14-35 éves, Sepsiszentgyörgyön élő, dolgozó vagy tanuló fiatalok ötleteit váltja valóra, a program kulturális, társadalmi és egyéb kreatív ötletek, tevékenységek megvalósításában nyújt támogatást. Programunk a részvételi költségvetés elveit követi, amely a város lakosságát vonja be a párbeszédbe és döntési folyamatba arról, hogy hogyan lehetne optimálisan elkölteni a városi költségvetés egy meghatározott részét. 

A 2021-es, harmadik kiadás 32 kezdeményezést díjaz egyenként 2600 lej értékig, amiből hat díjat fenntart két külön kategóriában, hármat a 18 év alatti tagokból álló csapatok számára, hármat pedig a hátrányos helyzetben lévő csoportok ötleteinek segítésére. 

Azoknak a fiataloknak a megszólítása a cél, akik nem feltétlenül tagjai hivatalos szervezeteknek, így a kezdeményezéseket legalább 3 személyből álló informális csoportosulások javasolhatják augusztus folyamán, a www.comonsepsi.ro oldalon keresztül.

„A Com'ON Sepsi programmal azt a fiatal társadalmi réteget szeretnénk megszólítani, akik szeretnének ötleteket megvalósítani itthon, de mindig hiányzott valami ahhoz, hogy életbe léptessék ötletüket, tervüket. Ezt a kiegészítő löketet szeretnénk megadni ahhoz, hogy ne csak beszéljünk közös munkáról, hanem valóban létre is hozzuk a közös cselekvést, a város fejlődése érdekében.” – nyilatkozta Antal Árpád András, Sepsiszentgyörgy polgármestere, bizalmát fejezve ki azt illetően, hogy ez a generáció a városi közösségfejlesztés szerves részévé, aktív szereplőjévé válhat a kezdeményezések által.

A 2021-es kiadás témái:

KÖZÖSSÉG: Olyan kezdeményezések, amelyek újdonságot, élményt hoznak a sepsiszentgyörgyi lakosok életébe, a közösség aktív tagjává emelik őket, és lehetőséget teremtenek az emberek közti konstruktív vitára és ötletcserére.

ÉLETTÉR: A városi tér és a természeti környezet előtérbe helyezése olyan szemléletformáló akciók és kezdeményezések megvalósítása által, melyek a környezettudatos gondolkodást és cselekvést segítik elő.

TUDÁS: Olyan kezdeményezések, amelyek hozzájárulnak az egyének és csoportok közötti tapasztalatszerzéshez, szakismeretek átadásához.

ALKOTÁS: Olyan kezdeményezések, melyek megvalósítása által a közösség tagjai újat hoznak létre, legyen az művészeti vagy bármely más területet érintő kreatív esemény, termék vagy megoldás.

ÉLETMÓD: A városlakók mindennapjait formáló, inspiratív kezdeményezések, amelyek motiválják a közösség tagjait a testi, szellemi és lelki értelemben vett egészséges életvitelre.

A támogatásra benyújtott programokon való részvételnek ingyenesnek kell lennie (nem kérhető belépőjegy), illetve a pályázóknak figyelembe kell venniük már a tervezés során az aktuális járványügyi előírásokat is. 

A kezdeményezéseket 2021. augusztus 31-ig lehet benyújtani a comonsepsi.ro online felületen. A technikai ellenőrzés után lakossági szavazásra kerül sor szeptember 3. és 19. között, a díjban részesülő kezdeményezések megvalósítása pedig 2021. szeptember 20  – november 30 közötti időszakban várható.

A Com’ON Sepsi támogatója Sepsiszentgyörgy Polgármester Hivatala, a Román Kereskedelmi Bank (BCR), illetve lebonyolítója a Prospero Kulturális és Ifjúsági Egyesület, a PONT Csoporttal partnerségben.

(A Com’ON Sepsi sajtóközleménye)

Rajt előtt a XVIII. Székelyföldi Körverseny
2024.08.02

A 18. kiírásához érkezett a Székelyföld Kerékpáros Körversenye, amelynek a hivatalos neve Tour of Szeklerland. A versenyzők érinteni fogják a székelyföldi városokat. 

Biztonsági intézkedések a pikniktüzek elkerülése érdekében
2024.07.30

Sepsiszentgyörgy Önkormányzata felhívja a lakók figyelmét, hogy ebben az időszakban a szárazság, a száraz növényzet és a magas hőmérséklet miatt fokozottan magas a tűzveszély.

Kezdetét vette a Com’ON Sepsi hatodik kiadása: Sepsiszentgyörgy ifjúsági részvételi programja ismét várja a kezdeményező fiatalokat.
2024.07.22

A Com’ON Sepsi ismét meghirdeti ifjúsági részvételi programját, amelynek keretében fiatalok informális csoportjai különféle projekteket valósíthatnak meg Sepsiszentgyörgy területén.

Gyors, biztonságos és környezetkímélő közlekedés Sepsiszentgyörgyön
2024.07.19

Ki ne szeretne hatékonyan, biztonságosan és kényelmesen eljutni a város egyik pontjából a másikba, legyen szó ügyintézésről, bevásárlásról, sportolásról vagy kikapcsolódásról? Mostantól ez bárki számára elérhetővé válik, hiszen indul a közösségi kerékpárkölcsönző rendszer és bővül a közszállítás.

16. Sportnapok – AKTÍV Sepsiszentgyörgy
2024.07.10

Egy év kihagyás után, 2024. szeptember 20-án újból elrajtol a Sepsiszentgyörgyi Sportnapok.