hu
 
Hétfő, 2024. Augusztus 05.

Ifjúsági Parlamentje és Ifjúsági Tanácsa is lesz Sepsiszentgyörgynek

2022.02.28

2022 a Fiatalok Európai Éve, ez alkalomból Sepsiszentgyörgy Önkormányzata kiemelt programokkal segíti a fiatalokat.

Február 28-án Sepsiszentgyörgy Önkormányzata iSEPSI Launchpad címmel szervezett konferenciát, az eseménysorozat részeként Vargha Fruzsina, Sepsiszentgyörgy alpolgármestere, Rácz Zsófia Laura, Magyarország fiatalokért felelős helyettes államtitkára, Kacsó-Doboly Izabella Mária, Románia Családügyi, Ifjúsági és Esélyegyenlőségi Minisztérium államtitkára és Farkas András, a PONT csoport stratégiai igazgatója közös sajtótájékoztató keretében ismertették a Fiatalok Európai Éve keretében tervezett programokat.

Vargha Fruzsina alpolgármester kiemelte: Nehéz két éven vagyunk túl, a közösségeket újjá kell építenünk, újjá kell szerveznünk. Sepsiszentgyörgy az a város, amely nyitott a különböző újításokra, sok program indul el tőlünk, ezt általában a környező települések igyekeznek sikeresen átvenni ”. 

Sepsiszentgyörgyön a lakbértámogatási program, a Gyere haza program és a nagycsaládos program mellett jövő hónaptól indul a nyelvtanulási program is, mely a fiatalok boldogulását segíti. Idén létrejön az Ifjúsági Parlament, európai uniós támogatásból az Erasmus+ programon keresztül, valamint az Ifjúsági Tanács. Több innovációs megoldásban is gondolkodnak, amely által  Szentgyörgy egy inkubációs központtá, a román és a magyar párbeszéd helyszínévé válhat. 

Szerintem Sepsiszentgyörgy nem nulláról kezdi, most már három-négy éve jelentős lépések történtek a Com’ON Sepsi és az ifjúsági részvételi költségvetési folyamat által, ez már kezd rendszerszerű hatást elérni. Majdnem két éve elkezdtünk dolgozni azon, hogy a szentgyörgyi ifjúságot akcióra serkentő programok jobban működjenek, az iSEPSI ennek egy kerettörténete – hangsúlyozta Farkas András, a PONT csoport vezetője.

A tematikus év keretében már elindult a közös gondolkodás, a Magyarország és Románia közötti együttműködés, a közös rendezvények, csereprogramok által megnyílnak a kapuk a fiatalok számára.

Kacsó-Doboly Izabella Mária államtitkár ismertette, hogy hosszú távú terveik vannak és fontos, hogy együttműködjenek az önkormányzatokkal. Idén új ifjúsági törvénye lesz Romániának, amely által jelentősen megkönnyítik a fiatalok helyzetét, kiemelten figyelnek a vidéki környezetben élő fiatalokra, számos EU-s projektet terveznek. 

Rácz Zsófia Laura államtitkár-helyettes bevallása szerint az utóbbi két év mentálisan nagy kihívást jelentett a fiatal generációnak, a tematikus év pedig kiváló lehetőséget teremt arra, hogy a fiatalok jobban átlássák az Európai Unió működését, tagállamok fiataljai eltanulják egymástól a jó gyakorlatokat, megismerjék a tagállamok ifjúságpolitikáját. A tematikus év tehetséggondozó programjait Magyarországon a Nemzeti Ifjúsági Tanács bonyolítja le, melyek közt szerepel a rendezvényeken, konferenciákon való aktív részvétel, a könyvek, publikációk megjelenésének támogatása, az akkreditált ifjúságimunkás-képzés elindítása, és az Erasmus+ hazai rendszerének hatékonnyá tétele.

Rajt előtt a XVIII. Székelyföldi Körverseny
2024.08.02

A 18. kiírásához érkezett a Székelyföld Kerékpáros Körversenye, amelynek a hivatalos neve Tour of Szeklerland. A versenyzők érinteni fogják a székelyföldi városokat. 

Biztonsági intézkedések a pikniktüzek elkerülése érdekében
2024.07.30

Sepsiszentgyörgy Önkormányzata felhívja a lakók figyelmét, hogy ebben az időszakban a szárazság, a száraz növényzet és a magas hőmérséklet miatt fokozottan magas a tűzveszély.

Kezdetét vette a Com’ON Sepsi hatodik kiadása: Sepsiszentgyörgy ifjúsági részvételi programja ismét várja a kezdeményező fiatalokat.
2024.07.22

A Com’ON Sepsi ismét meghirdeti ifjúsági részvételi programját, amelynek keretében fiatalok informális csoportjai különféle projekteket valósíthatnak meg Sepsiszentgyörgy területén.

Gyors, biztonságos és környezetkímélő közlekedés Sepsiszentgyörgyön
2024.07.19

Ki ne szeretne hatékonyan, biztonságosan és kényelmesen eljutni a város egyik pontjából a másikba, legyen szó ügyintézésről, bevásárlásról, sportolásról vagy kikapcsolódásról? Mostantól ez bárki számára elérhetővé válik, hiszen indul a közösségi kerékpárkölcsönző rendszer és bővül a közszállítás.

16. Sportnapok – AKTÍV Sepsiszentgyörgy
2024.07.10

Egy év kihagyás után, 2024. szeptember 20-án újból elrajtol a Sepsiszentgyörgyi Sportnapok.