hu
 
Péntek, 2024. Április 19.

Idén is változatos a Szent György Napok Kulturális hetének programkínálata

2023.03.16

Egy nagyszabású (nyitó)koncert, egy világszíntű újcirkuszi produkció, két színházi és két táncelőadás, egy musical, valamint egy zenés stand-up, egy workshop, és öt bábelőadás.  Eddig így összegezhető számokban a harmincadik kiadásához érkezett Szent György Napok kulturális hetének programkívánalata – közölte csütörtökön, a Tamási Áron Színház előcsarnokában tartott sajtóértekezleten a rendezvény szóvivője. Erdély András a Kónya Ádám Művelődési Ház helyettes vezetőjével, Erdei Anitával, a Cimborák Bábszínház igazgatójával, Péter Orsolyával és a nyitókoncert zenei vezetőjével, Szilágyi Herberttel részletezte a kulturális hét eseményeit.

Erdei Anita elmondta: a szokásosnál rövidebb, de nagyon „intenzív” kulturális hétre lehet számítani, színes programkínálattal, neves résztvevőkkel. 

– Biztos, vagyok benne, hogy a szerteágazó műfaji kínálatban kicsik és nagyok, mindenféle érdeklődésű körű kultúrakedvelők találnak maguknak kedvükre való programot – nyilatkozta a kultúrház helyettes vezetője

Amint ismeretes, a nyitókoncert a Sepsi Arénában lesz, április 23-án, vasárnap este 7 órától: Giuseppe Verdi Requiem című művét mintegy 170 művész adja elő, Werner Gábor budapesti karnagy vezetésével. Jegyeket péntektől lehet kapni, egy belépő 60 lejbe kerül, a kedvezményes jegyekért 30 lejt kell fizetni.

Hétfőn, április 24-én, 17 órától gyerekprogrammal indul a műsorfolyam:  a Tamási Áron Színház Kamaratermében a Mozsikácska együttes mutatja be Ipicsapa című lemezét. A három éves kortól ajánlott előadásra 30, illetve 15 lej a belépő.

Hétfőn, április 24-én a Tamási Áron Színház társulata a Radu Afrim által írt és rendezett, Amikor telihold ragyog a turkáló felett című vígjátékát adja elő. A 18 órakor kezdődő nagytermi előadást 14 éven felülieknek ajánlják, a belépő 35 lejbe kerül.

Kedden egy musicalt láthatunk: a Csíki Játékszín a Hegedűs a háztetőnnel jelentkezik, Erwin Șimșensohn rendezésében. Az előadás 18 órakor kezdődik a Tamási Áron Színház nagytermében, a jegyek 60, illetve 30 lejbe kerülnek. 

Ugyancsak kedden, 19 órától kerül sor az Andrei Mureșanu színház Privitor című előadására, amelynek szövegét a színház művészei közösen írták, zenéjét pedig a Șuie Paparude együttesből ismert Mihai Dobre szerezte. A modern felfogású, különleges eszközökkel megjelenített darab egy olyan tükröt tart a nézők elé, amely rálátást enged a művészi aktusra, mind a néző, mind a színész szemszögéből.  A román színházban sorra kerülő produkcióra 20/10 lejért árulják a jegyeket.

Szerdánáprilis 26-án, 10 órától, Vilmányi Benett, a gyerekszínészből most már színészmesterséget oktató tanárrá avanzsált, de még mindig nagyon fiatal (29 éves) budapesti művész műhelyfoglalkozásra várja a 16 és 20 év közötti fiatalokat a Tamási Áron Színház kamaratermébe, ahol különböző gyakorlatokban, improvizációs szituációkban, páros és csoportos feladatokban próbálhatják ki magukat. A helyek korlátozottak (15 fő/alkalom), a belépés ingyenes, de regisztrációhoz kötött. 

A fiatal színész szerdán este ugyanezen a helyszínen mutatja be zenés stand-up műsorát. Az 1V1 című monodráma „egy érdi lokálpatrióta” humoros élettörténete, az író, rendező előadásában. A Tamási Áron Színház kamaratermében sorra kerülő, 14 éven felülieknek ajánlott előadás, 19 órakor kezdődik, a belépőkért 40/20 lejt kell fizetni.

Szintén szerdán este, a Sepsi Arénában, az idei Szent György Napok egyik legkülönlegesebb produkciója látható, a My Land című újcirkusz előadás, amelyet a budapesti Recirquel társulat mutat be. A Vági Bence rendezte, nemzetközi szinten egyik legsikeresebb magyar kulturális műsorszámnak a Sepsi Aréna ad otthont este 8 órától. A teljes árú jegy 90, a kedvezményes árú 45 lejbe kerül. 

Csütörtökön, április 27-én, a Háromszék Táncegyüttes a Tragédia című előadással lép színpadra, Könczei Árpád rendezésében. A táncszínházi darab Madách Imrének Az ember tragédiája című drámájából inspirálódik, és a néptánc, kortárs tánc, mozgásművészet eszközeivel keresi a válaszokat a férfi-nő kapcsolatról, az egyén és tömeg viszonyáról, a hitről, szerelemről, szabadságról felmerülő kérdésekkel kapcsolatban. A 14 éven felülieknek ajánlott előadásra 19 órától kerül sor a Háromszék Táncstúdióban, a belépőjegy ára 30 lej.

Ugyancsak csütörtökön, 19 órától lép fel a Tamási Áron Színház nagytermében  a moldova köztársaságbeli Plăieșii néptáncegyüttes. A teljes árú jegy 40, a kedvezményes 20 lejbe kerül. 

Irodalmi programokra is számíthat a közönség: Durica Katarina és Alina Nelega írók tartanak majd író-olvasó találkozót. 

Péter Orsolya, a Cimborák Bábszínház igazgatója elmondta: társulat két előadással jelentkezik az idei városnapokon, a felhozatalt marosvásárhelyi, a szatmárnémeti és a nagyszebeni bábosok teszik színesebbé.

A sort hétfőn, április 24-én, 18 órától a szatmárnémeti Brighella Bábszínház nyitja a Tótágas, avagy bolond mesék című produkcióval, Bartal Kiss Rita rendezésében. Az előadást kedden 10 és 12 órakor megismétlik, korhatár 4 év.

Szerdán, április 26-án10 és 11 óra 30 perctől, a legkissebeket várják a bábstúdióba: a Benkő Éva és Péter Orsolya rendezte Csillagpalota című helyi babaszínházba már ez egy évesek is jöhetnek. 

Ugyancsak szerdán, 12 és 14 órától, a marosvásárhelyi Ariel Ifjúsági és Gyermekszínház a Gabi és a repülő nagypapa című darabot játssza (korhatár 5 év), Vidovszky György rendezésében.

Csütörtökön, április 27-én 11 és 18 órától Feketeország címmel egy Benedek Elek meséje nyomán született feldolgozást mutat be a Cimborák Bábszínház társulata, amely a népmese szellemi hagyományából merítkezik. A bábjátékot Vajda Zsuzsanna, Blattner Géza díjas művész rendezte.

Végül, de egyáltalán nem utolsó sorban, ugyancsak csütörtökön, 11 és 14 órai kezdettel, a nagyszebeni Gong Színház a Vaca Rosalinda című produkcióját mutatja be a legalább 5 éves gyerekeknek. 

Valamennyi magyar előadásra a Cimborák Bábstúdióban kerül sor, a Gong társulat az Andrei Mureșanu színházban lép fel. Jegyeket Csüdöm Eszternél lehet előjegyezni, a 0755 335 400-as telefonszámon. A jegyek ára 10, a vendégelőadásokra 15 lej.

Szilágyi Herbert, a Requiem előadásának helyi koordinátora elmondta: hét zenekar, hat kórus és négy szólista, összesen mintegy 170 művész előadásában szólalnak meg Verdi híres dallamai. 

– Requiem monumentális egyházzenei alkotás, amelyet azonban már a kezdetektől főként koncertdarabként adnak elő, hiszen túlnő a szertartás keretein. Több szakember egybehangzó véleménye szerint ez a legszebb vokálszimfonikus zenemű. Külön öröm számomra, hogy sikerült bevonnunk az együttesbe a Plugor Sándor Művészeti Líceum több tanulóját, akik most megtapasztalhatják, hogy mit jelent egy igazi szimfonikus zenekarban játszani – jegyezte meg a nyitókoncert zenei vezetője. 

Fellépnek a Vox Humana, a Laudate, a Canticorum, valamint a Pro Musica és Voces kórusok, hozzájuk csatlakozik a Marosvásárhelyi Filharmónia énekara. A zenekarok tagjai sepsiszentgyörgyi, csíkszeredai, marosvásárhelyi, kolozsvári, nagyszebeni és bukaresti művészek, valamint a Plugor Sándor Művészeti Líceum diákjai. Szólisták: Anda Pop (Brassó) szoprán, Sebestyén-Lázár Enikő (Sepsiszentgyörgy) mezzoszoprán, a háromszéki születésű Bartos Barna (Budapest) tenor és Lőfi Gellért (Sepsiszentgyörgy) bariton. Karmester: Werner Gábor (Budapest). 

Elhangzott: belépőket március 17-én reggel 8 órától lehet vásárolni egyelőre a nyitókoncertre, a My Landre, a Hegedűs a háztetőnre és a zenés stand-up előadásra. 

A jegyeket online az eventim.ro honlapon, illetve személyesen a Városi Jegyirodában (Szabadság tér 1.) lehet vásárolni, amely minden hétköznap reggel 8-kor nyit, és hétfőn és szerdán 16, kedden és csütörtökön 18, pénteken pedig 15 óráig tart nyitva. Kedvezményes belépőkre a tanulók, a nyugdíjasok és a nagycsaládosok jogosultak. Ez utóbbi jegyeket csak személyesen lehet kiváltani, a megfelelő igazolvány bemutatásával.

A szervezők emlékeztettek: a közösségi színpadra március 20-áig várnak javaslatokat, a kézműves vásárra március 26-áig lehet benevezni, önkéntesnek április 2-áig lehet jelentkezni

Folyamatosan frissül az esemény honlapja: www.szentgyorgynapok.ro, a Facebook oldala és részleteket lehet megtudni városnapok Instagram és Tik-Tok oldaláról is. 

Új városnegyed épül az egykori tyúkfarm helyére Sepsiszentgyörgyön
2024.04.19

Sepsiszentgyörgy Önkormányzata egyetemi szintű duális oktatási központot és 96 szolgálati lakást épít európai uniós támogatással

Útlezárások a városünnep ideje alatt
2024.04.19

A lezárt terület áthaladó autobuszjáratok útvonalait ideiglesen módosítják, a Lábasház – Erzsébet park megállóhely a törvényszékhez költözik.

Miért szerelnek fel védőkorlátokat az Olt folyó gátján épülő új kerékpárút mentén? Lesznek-e gyalogos átkelőhelyek a bicikliúton?
2024.04.15

Folytatódik a tavaly elkezdett, hét kilométer hosszú aszfaltozott kerékpárút építése az Olt folyó töltésén

Székelyföldi Bringás Vándortábor
2024.04.11

„A nyár legjobb hete” idén is Székelyföldön lesz -ígérik a Székelyföldi Bringás Vándortábor szervezői, akik Székelyföld múltját, jelenét, a vadregényes tájakat, a méltán híres székely vendégszeretetet, az UNESCO örökségeket, a római pápa által is megkedvelt csíksomlyói zarándokhelyet, valamint az elmaradhatatlan ízeket is megmutatják a Székelyföld szívében bringázó gyerekeknek és kísérő tanároknak.

Kizárólag újrahasználható poharakból fogyaszthatjuk az italunkat a Szent György Napokon
2024.04.08

Sepsiszentgyörgy Önkormányzata ezentúl minden köztéri rendezvényen újrahasználható poharakat vezet be