hu
 
Szombat, 2024. Július 27.

Idén is változatos a Szent György Napok Kulturális hetének programkínálata

2023.03.16

Egy nagyszabású (nyitó)koncert, egy világszíntű újcirkuszi produkció, két színházi és két táncelőadás, egy musical, valamint egy zenés stand-up, egy workshop, és öt bábelőadás.  Eddig így összegezhető számokban a harmincadik kiadásához érkezett Szent György Napok kulturális hetének programkívánalata – közölte csütörtökön, a Tamási Áron Színház előcsarnokában tartott sajtóértekezleten a rendezvény szóvivője. Erdély András a Kónya Ádám Művelődési Ház helyettes vezetőjével, Erdei Anitával, a Cimborák Bábszínház igazgatójával, Péter Orsolyával és a nyitókoncert zenei vezetőjével, Szilágyi Herberttel részletezte a kulturális hét eseményeit.

Erdei Anita elmondta: a szokásosnál rövidebb, de nagyon „intenzív” kulturális hétre lehet számítani, színes programkínálattal, neves résztvevőkkel. 

– Biztos, vagyok benne, hogy a szerteágazó műfaji kínálatban kicsik és nagyok, mindenféle érdeklődésű körű kultúrakedvelők találnak maguknak kedvükre való programot – nyilatkozta a kultúrház helyettes vezetője

Amint ismeretes, a nyitókoncert a Sepsi Arénában lesz, április 23-án, vasárnap este 7 órától: Giuseppe Verdi Requiem című művét mintegy 170 művész adja elő, Werner Gábor budapesti karnagy vezetésével. Jegyeket péntektől lehet kapni, egy belépő 60 lejbe kerül, a kedvezményes jegyekért 30 lejt kell fizetni.

Hétfőn, április 24-én, 17 órától gyerekprogrammal indul a műsorfolyam:  a Tamási Áron Színház Kamaratermében a Mozsikácska együttes mutatja be Ipicsapa című lemezét. A három éves kortól ajánlott előadásra 30, illetve 15 lej a belépő.

Hétfőn, április 24-én a Tamási Áron Színház társulata a Radu Afrim által írt és rendezett, Amikor telihold ragyog a turkáló felett című vígjátékát adja elő. A 18 órakor kezdődő nagytermi előadást 14 éven felülieknek ajánlják, a belépő 35 lejbe kerül.

Kedden egy musicalt láthatunk: a Csíki Játékszín a Hegedűs a háztetőnnel jelentkezik, Erwin Șimșensohn rendezésében. Az előadás 18 órakor kezdődik a Tamási Áron Színház nagytermében, a jegyek 60, illetve 30 lejbe kerülnek. 

Ugyancsak kedden, 19 órától kerül sor az Andrei Mureșanu színház Privitor című előadására, amelynek szövegét a színház művészei közösen írták, zenéjét pedig a Șuie Paparude együttesből ismert Mihai Dobre szerezte. A modern felfogású, különleges eszközökkel megjelenített darab egy olyan tükröt tart a nézők elé, amely rálátást enged a művészi aktusra, mind a néző, mind a színész szemszögéből.  A román színházban sorra kerülő produkcióra 20/10 lejért árulják a jegyeket.

Szerdánáprilis 26-án, 10 órától, Vilmányi Benett, a gyerekszínészből most már színészmesterséget oktató tanárrá avanzsált, de még mindig nagyon fiatal (29 éves) budapesti művész műhelyfoglalkozásra várja a 16 és 20 év közötti fiatalokat a Tamási Áron Színház kamaratermébe, ahol különböző gyakorlatokban, improvizációs szituációkban, páros és csoportos feladatokban próbálhatják ki magukat. A helyek korlátozottak (15 fő/alkalom), a belépés ingyenes, de regisztrációhoz kötött. 

A fiatal színész szerdán este ugyanezen a helyszínen mutatja be zenés stand-up műsorát. Az 1V1 című monodráma „egy érdi lokálpatrióta” humoros élettörténete, az író, rendező előadásában. A Tamási Áron Színház kamaratermében sorra kerülő, 14 éven felülieknek ajánlott előadás, 19 órakor kezdődik, a belépőkért 40/20 lejt kell fizetni.

Szintén szerdán este, a Sepsi Arénában, az idei Szent György Napok egyik legkülönlegesebb produkciója látható, a My Land című újcirkusz előadás, amelyet a budapesti Recirquel társulat mutat be. A Vági Bence rendezte, nemzetközi szinten egyik legsikeresebb magyar kulturális műsorszámnak a Sepsi Aréna ad otthont este 8 órától. A teljes árú jegy 90, a kedvezményes árú 45 lejbe kerül. 

Csütörtökön, április 27-én, a Háromszék Táncegyüttes a Tragédia című előadással lép színpadra, Könczei Árpád rendezésében. A táncszínházi darab Madách Imrének Az ember tragédiája című drámájából inspirálódik, és a néptánc, kortárs tánc, mozgásművészet eszközeivel keresi a válaszokat a férfi-nő kapcsolatról, az egyén és tömeg viszonyáról, a hitről, szerelemről, szabadságról felmerülő kérdésekkel kapcsolatban. A 14 éven felülieknek ajánlott előadásra 19 órától kerül sor a Háromszék Táncstúdióban, a belépőjegy ára 30 lej.

Ugyancsak csütörtökön, 19 órától lép fel a Tamási Áron Színház nagytermében  a moldova köztársaságbeli Plăieșii néptáncegyüttes. A teljes árú jegy 40, a kedvezményes 20 lejbe kerül. 

Irodalmi programokra is számíthat a közönség: Durica Katarina és Alina Nelega írók tartanak majd író-olvasó találkozót. 

Péter Orsolya, a Cimborák Bábszínház igazgatója elmondta: társulat két előadással jelentkezik az idei városnapokon, a felhozatalt marosvásárhelyi, a szatmárnémeti és a nagyszebeni bábosok teszik színesebbé.

A sort hétfőn, április 24-én, 18 órától a szatmárnémeti Brighella Bábszínház nyitja a Tótágas, avagy bolond mesék című produkcióval, Bartal Kiss Rita rendezésében. Az előadást kedden 10 és 12 órakor megismétlik, korhatár 4 év.

Szerdán, április 26-án10 és 11 óra 30 perctől, a legkissebeket várják a bábstúdióba: a Benkő Éva és Péter Orsolya rendezte Csillagpalota című helyi babaszínházba már ez egy évesek is jöhetnek. 

Ugyancsak szerdán, 12 és 14 órától, a marosvásárhelyi Ariel Ifjúsági és Gyermekszínház a Gabi és a repülő nagypapa című darabot játssza (korhatár 5 év), Vidovszky György rendezésében.

Csütörtökön, április 27-én 11 és 18 órától Feketeország címmel egy Benedek Elek meséje nyomán született feldolgozást mutat be a Cimborák Bábszínház társulata, amely a népmese szellemi hagyományából merítkezik. A bábjátékot Vajda Zsuzsanna, Blattner Géza díjas művész rendezte.

Végül, de egyáltalán nem utolsó sorban, ugyancsak csütörtökön, 11 és 14 órai kezdettel, a nagyszebeni Gong Színház a Vaca Rosalinda című produkcióját mutatja be a legalább 5 éves gyerekeknek. 

Valamennyi magyar előadásra a Cimborák Bábstúdióban kerül sor, a Gong társulat az Andrei Mureșanu színházban lép fel. Jegyeket Csüdöm Eszternél lehet előjegyezni, a 0755 335 400-as telefonszámon. A jegyek ára 10, a vendégelőadásokra 15 lej.

Szilágyi Herbert, a Requiem előadásának helyi koordinátora elmondta: hét zenekar, hat kórus és négy szólista, összesen mintegy 170 művész előadásában szólalnak meg Verdi híres dallamai. 

– Requiem monumentális egyházzenei alkotás, amelyet azonban már a kezdetektől főként koncertdarabként adnak elő, hiszen túlnő a szertartás keretein. Több szakember egybehangzó véleménye szerint ez a legszebb vokálszimfonikus zenemű. Külön öröm számomra, hogy sikerült bevonnunk az együttesbe a Plugor Sándor Művészeti Líceum több tanulóját, akik most megtapasztalhatják, hogy mit jelent egy igazi szimfonikus zenekarban játszani – jegyezte meg a nyitókoncert zenei vezetője. 

Fellépnek a Vox Humana, a Laudate, a Canticorum, valamint a Pro Musica és Voces kórusok, hozzájuk csatlakozik a Marosvásárhelyi Filharmónia énekara. A zenekarok tagjai sepsiszentgyörgyi, csíkszeredai, marosvásárhelyi, kolozsvári, nagyszebeni és bukaresti művészek, valamint a Plugor Sándor Művészeti Líceum diákjai. Szólisták: Anda Pop (Brassó) szoprán, Sebestyén-Lázár Enikő (Sepsiszentgyörgy) mezzoszoprán, a háromszéki születésű Bartos Barna (Budapest) tenor és Lőfi Gellért (Sepsiszentgyörgy) bariton. Karmester: Werner Gábor (Budapest). 

Elhangzott: belépőket március 17-én reggel 8 órától lehet vásárolni egyelőre a nyitókoncertre, a My Landre, a Hegedűs a háztetőnre és a zenés stand-up előadásra. 

A jegyeket online az eventim.ro honlapon, illetve személyesen a Városi Jegyirodában (Szabadság tér 1.) lehet vásárolni, amely minden hétköznap reggel 8-kor nyit, és hétfőn és szerdán 16, kedden és csütörtökön 18, pénteken pedig 15 óráig tart nyitva. Kedvezményes belépőkre a tanulók, a nyugdíjasok és a nagycsaládosok jogosultak. Ez utóbbi jegyeket csak személyesen lehet kiváltani, a megfelelő igazolvány bemutatásával.

A szervezők emlékeztettek: a közösségi színpadra március 20-áig várnak javaslatokat, a kézműves vásárra március 26-áig lehet benevezni, önkéntesnek április 2-áig lehet jelentkezni

Folyamatosan frissül az esemény honlapja: www.szentgyorgynapok.ro, a Facebook oldala és részleteket lehet megtudni városnapok Instagram és Tik-Tok oldaláról is. 

Kezdetét vette a Com’ON Sepsi hatodik kiadása: Sepsiszentgyörgy ifjúsági részvételi programja ismét várja a kezdeményező fiatalokat.
2024.07.22

A Com’ON Sepsi ismét meghirdeti ifjúsági részvételi programját, amelynek keretében fiatalok informális csoportjai különféle projekteket valósíthatnak meg Sepsiszentgyörgy területén.

Gyors, biztonságos és környezetkímélő közlekedés Sepsiszentgyörgyön
2024.07.19

Ki ne szeretne hatékonyan, biztonságosan és kényelmesen eljutni a város egyik pontjából a másikba, legyen szó ügyintézésről, bevásárlásról, sportolásról vagy kikapcsolódásról? Mostantól ez bárki számára elérhetővé válik, hiszen indul a közösségi kerékpárkölcsönző rendszer és bővül a közszállítás.

16. Sportnapok – AKTÍV Sepsiszentgyörgy
2024.07.10

Egy év kihagyás után, 2024. szeptember 20-án újból elrajtol a Sepsiszentgyörgyi Sportnapok.

Idén is népszerű volt a SepsiClassic a közönség körében
2024.07.09

Vasárnap ért véget a másodjára megrendezett komolyzenei fesztivál Sepsiszentgyörgyön.

Június 29-én megnyitja kapuit a Csíki negyedi sportlétesítmény
2024.06.28

A beruházás célja, hogy Sepsiszentgyörgy egyik legnépesebb negyedében is megfelelő minőségű és mennyiségű szabad sportolási és játszási lehetőséget biztosítsanak az ott élő gyerekeknek, fiataloknak, felnőtteknek.