hu
 
Kedd, 2024. Október 22.

Idén is népszerű volt a SepsiClassic a közönség körében

2024.07.09

Vasárnap ért véget a másodjára megrendezett komolyzenei fesztivál Sepsiszentgyörgyön

Július 4. és 7. között második alkalommal vált Sepsiszentgyörgy négy napig a klasszikus zene otthonává. A SepsiClassic komolyzenei fesztivált a tavalyihoz hasonló nagy érdeklődés  övezte, a több mint 20 programon közel 2000 látogató vett részt. 

A tavaly is ezt mondtam, és ma sem mondhatok mást: vigyázzanak rá, és legyenek rá büszkék a sepsiszentgyörgyiek!" – fogalmazott záróbeszédében Zsoldos Dávid, a Magyar Zenei Tanács elnöke és a Papageno zenei portál és magazin alapító igazgatója a SepsiClassic fesztivál zárókoncertje előtt. 

A Székely Nemzeti Múzeumban és a Krisztus Király templomban zajló koncertek népszerűsége töretlen maradt, és igazi közösségkovácsoló programnak bizonyult az idei újdonság, a VocalPlatz szabadtéri kórusműhely. Gazdagította a fesztivál kínálatát az indiai ritmusműhely, a hegedűkészítő bemutató és Bősze Ádám zenetörténész sziporkázó előadásai.

Koncertek színes skálája
A fesztivált csütörtökön a szegedi Production5 Brass Quintet koncertje nyitotta, műsoruk igazi zenei különlegesség volt, hiszen a rézfúvós hangzásvilág, Sebestyén-Lázár Enikő zengő énekhangja és Dóbisz Áron orgonajátéka ötvöződött. 

Pénteken a Székely Nemzeti Múzeumban a Trio' all Ungherese zongoratrió majd Magyar Valentin fiatal zongorista nyűgözte le a közönséget, aki háromszoros vastapssal köszönte meg neki a gyönyörű zenei élményt.

Az orgonasípok változatos és kiapadhatatlan hangzásából adott ízelítőt Tabajdi Ádám orgonaművész a Krisztus Király templomban. Virtuóz, mégis könnyed játéka örömteli hangulatot varázsolt a szent térben.

Szombaton fiatal zenészek nyitották a beltéri koncertek sorát: a sepsiszentgyörgyi Sebestyén-Lázár Kata fuvolaművész nyitányát követően a brassói Királyhalmi Gusztáv zongoraművész állt a közönség elé. Csodálatos muzsikájukat a közönség ismét vastapssal jutalmazta. 

Veszprém Város Vegyeskara az együtténeklés szeretetét és a kórusmuzsika sokszínűségét adta a SepsiClassic közönségének. Sepsiszentgyörgy testvérvárosának 46 tagú kórusa a Krisztus Király templomban lépett fel.

Az utolsó napon, vasárnap Magdalena Suciu hegedűművész szólókoncertje, majd Sándor Csaba és Mădălina Bourceanu operaénekesek fellépése zárta a múzeumi koncertek sorozatát. A nyitányban Keresztes Antónia csodálatos hangján szólalt meg Mozart és Bizet egy-egy műve.

Magdalena Suciu virtuozitása, Mădălina Bourceanu tiszta, zengő hangja és Sándor Csaba baritonja és magával ragadó előadásmódja vívták ki a múzeum Bartók Béla termét betöltő közönség tetszését. A fellépőket Szőcs Botond kísérte zongorán.

A nap és a fesztivál fénypontja a Pannon Filharmonikusok zárókoncertje volt. A 77 tagú zenekar Sepsiszentgyörgyön is bizonyította, hogy valóban a minőség nagykövete, mint ahogyan Európa-szerte számontartják. 

Zene a köztereken, zene mindenkinek
A fesztivál programjában idén is helyet kaptak a szabadtéri koncertek, Dallamok a promenádon nyár délutáni koncertek címmel. Három helyi formáció – a Sepsi Art Quartet, az Arpeggio Gitárzenekar és a 4Cord Quartet – színvonalas koncertjére került sor az Erzsébet park dísztava szomszédságában kialakított hangulatos díszletben. Ezek a koncertek közkedvelt mozzanatai a rendezvénynek, általuk ötvöződik sikeresen a fesztiváljelleg és a klasszikus zene.

A SepsiClassic megálmodóinak és szervezőinek célja, hogy a fesztivál minél több interaktív programot kínáljon a sepsiszentgyörgyieknek és az idelátogatóknak. 

Népszerű és sikeres kezdeményezésnek bizonyult a szabadtéri kórusműhely, melyet Lőfi Gellért talált ki és vezetett. A #SEPSI feliratnál délutánonként összegyűlő, énekszerető közönség örömteli együtténeklése vasárnap rövid bemutatóval zárult. A kóruséneklésben tapasztaltak és a bekapcsolódó járókelők hangja egy dallamban összeforrva csendült fel a Székely Nemzeti Múzeum udvarán. 

Műhelyek, bemutatók, előadások
Ugyancsak a múzeum udvarán, bemutatóval zárult Magyar Kornél ritmusművész négynapos műhelye. Az általánosan és ingyenesen meghirdetett műhelyen a résztvevők egy szokatlan, de gyönyörű világba utazhattak, indiai ritmusokat tanultak a sajátos konnakol technika segítségével.

Idén hangszerkészítő bemutató is gazdagította a fesztivál programját. Artur Kaganovskiy hegedűművész volt újra a SepsiClassic vendége, ezúttal nem fellépőként, hanem tehetséges hangszerkészítőként. A MAGMA Kortárs Művészeti Kiállítótérben bő másfél óráig az érdeklődő közönség maga is a művész műhelyében érezhette magát, aki lépésről lépésre mutatta be a hegedűkészítés izgalmas folyamatát.

Bősze Ádám zenetörténész és választott témája is lenyűgözte közönségét. A Kokojza reggelizőhely csütörtökön és szombaton is teltházas volt a zenében szereplő boszorkányokról, feltűnő és elillanó tündérekről szóló előadásokon. 

A meghívott művészek színvonalas produkciói, a klasszikus zene sokszínűsége és a közönség érdeklődése mind azt bizonyítják, hogy van helye egy komolyzenei fesztiválnak Sepsiszentgyörgy kulturális életében.

A SepsiClassic komolyzenei fesztivál szervezői: Sepsiszentgyörgy Polgármesteri Hivatala és a Kónya Ádám Művelődési Ház.

Telt lélek és teltház a 10. pulzArt fesztiválon
2024.10.16

Aki az elmúlt héten Sepsiszentgyörgyön járt, az pezsgő kulturális központban találta magát, hiszen a város egyszerre adott otthont a 10. pulzArt kortárs művészeti fesztiválnak, a Design Weeknek és a Székelyföldi Grafikai Biennálénak.

34. Népzene- és Néptánctalálkozó Sepsiszentgyörgyön
2024.10.14

A kétnapos fesztiválra november 8–9-én kerül sor a Tamási Áron Színházban, illetve a Sepsi Arénában.

Pénteken kezdődik a pulzArt 10-es verziója
2024.10.07

Október 11. és 13. között tizedszerre szervezik meg a pulzArt kortárs művészeti fesztivált Sepsiszentgyörgyön. A minden évben új tematikával jelentkező esemény ezúttal az időtlen, low-tech megoldások és a 21. századi high-tech világ találkozásának pulzusát tapogatja le színházi, irodalmi, zenei, közösségi élményeken keresztül.

Megemlékezés az aradi vértanúkra
2024.10.01

Sepsiszentgyörgy Önkormányzata idén is műsorral és koszorúzással emlékezik meg az aradi vértanúkról. Az október 6-i megemlékezésre a Bod Péter Megyei Könyvtár mögötti téren, az aradi tizenhármak emlékére felállított kopjafáknál kerül sor.