hu
 
Kedd, 2024. Augusztus 06.

Idén is lesz Bringás Vándortábor Székelyföldön

2023.04.03

Második alkalommal kerül sor Bringás Vándortáborra Székelyföldön a nyári vakáció során. A jelentkezők június 12. és augusztus 30. között saját maguk választhatják ki, mikor szeretnének részt venni a 7 napos, kerékpárral megtett, 285 kilométeres túrán. A szervezők még 11 csoport jelentkezését várják. A program részleteit Vargha Fruzsina, Sepsiszentgyörgy alpolgármestere, Gombos Zoltán programkoordinátor és Zsigmond József városi tanácsos ismertette. 

A tavalyi igen sikeres táborozás után, idén örömmel karolta fel Sepsiszentgyörgy Önkormányzata a kezdeményezést, hiszen a kerékpározáson keresztül a résztvevő 14 és 18 év közötti diákok nemcsak megismerik az aktív életmód előnyeit és egészségmegőrző hatását, hanem felfedezik a kerékpározást is, ami nemcsak környezetbarát, de a környező világ megismerésének egyik legjobb eszköze is. Ez a vándortábor azért is fontos program mert az iskolaközösségeket kicsit másként kapcsolja össze, hiszen a diákok egyrészt kimozdulnak a komfortzónájukból, másrészt nemcsak egymással, hanem más iskolatársaikkal is megismerkedhetnek, barátságokat köthetnek. A vándortábor másik fontos célja, hogy a gyerekekkel megismertessük környékünk főbb turisztikai látnivalóit, felhívjuk a figyelmüket arra, hogy értékes helyen élnek és ezeket az értékeket érdemes továbbadni”” - ismertette Vargha Fruzsina alpolgármester. 

7 nap, 6 éjszaka, 285 km kerékpárral megtett távolság

A kerékpáros  vándortábor székelyföldi szakaszán a csoportok egy hét alatt, 285 kilométert tesznek meg, és naponta váltanak táborhelyet. A csomagok szállítását a szervezők biztosítják, a résztvevőknek csupán az aznapi túrához szükséges kellékeket kell magukkal vinniük. Szükség esetén a kerékpárok javítását vagy cseréjét egy mobilcsapat végzi el, annak függvényében, hogy mekkora a meghibásodás. A megtett út hossza naponta változik 20-80 km között. A Székelyföldi szakasz összesen 285 km és a nehézségi szintje a nehéz kategóriába sorolható. A turák Sepsiszentgyörgyről indulnak, majd Kovásznáról a Nyergestetőn keresztül Csíkszentsimont, Csíkszeredát és Csíksomlyót is érintik, végezetül Baróton és Nagyajtán keresztül érkeznek vissza Sepsiszentgyörgyre a csoportok. 

„A túraútvonalakat úgy állítottuk össze, hogy azok biztonságosak legyenek, kiépített kerékpárutak hiányában, kifejezetten kis forgalmú utakon vagy kerékpározható földutakon, töltéseken tekernek a gyerekek, saját pedagógusaik kíséretében” - emelte ki Gombos Zoltán, a program koordinátora. Továbbá elmondta, hogy a táborok „zöld” táborok, ahol nagy figyelmet fordítanak arra, hogy a résztvevőknek minél kisebb legyen az ökológiai lábnyoma. A túrákon, szervezett kulturális és természetismereti, valamint élményprogramokon is részt vehetnek a táborozók.

Még 11 csoport jelentkezhet az idei kiadásra 

A szervezők legkevesebb 17 fős csoportok jelentkezését várják (15 tanuló és 2 táborvezető), a tagok száma azonban nem lehet több mint 25 fő (23 tanuló és 2 táborvezető). A felhívásra tanintézmények, egyházi és civil szervezetek is jelentkezhetnek,  egy intézmény legtöbb két jelentkezést adhat le. A gyerekek életkora 14 és 18 év között lehet. Amennyiben a csoport létszáma nem éri el a kötelező minimális létszámot (15 fő), abban az esetben vehetnek részt, amennyiben vállalják a részvételi díj kifizetését mind a 15 főre. Az idei kerékpáros vándortábor székelyföldi szakaszára még 11 csoport jelentkezhet. A jelentkezési határidő április vége, iratkozni az alábbi linken lehet: https://regisztracio.bringasvandor.hu/

A kerékpáros vándortábor részvételi díja 43.000 Ft/fő (kb. 500 lej/fő), ami tartalmaz napi háromszori étkezést, szállást 6 éjszakára (kollégium, tornaterem, matracszállás, ifjúsági szállás, faház stb.), a csomagok szállítását a táborhelyek között, kerékpár, sisak, láthatósági mellény biztosítását, hazavihető technikai pólót és kerékpáros kulacsot, és egy kerékpáros túrakísérő-segítőt.

Továbbképzés pedagógusoknak

A táborban való részvétel feltétele, hogy a csoportból legalább egyik pedagógusnak rendelkeznie kell a kerékpáros vándortábor-vezető pedagógus-továbbképzésen szerzett oklevéllel, a képzés kedvezményesen érhető el. A táborban való részvételért nem kell önrészt fizetniük, sőt a táborozás időtartamára bruttó 120.000 Ft megbízási díjban részesülnek. A továbbképzés 30 órát tart (1 nap elmélet, 2 nap gyakorlat). A képzés ára 15.000 forint/fő (205 lej/fő) és tartalmazza a szállást, étkezést és a vizsgadíjat. Azok a pedagógusok, akik tavaly sikeresen megszerezték az oklevelet, idén nem kell újra elvégezzék a képzést. 

A tavalyi kerékpáros vándortábor 271 résztvevővel zajlott, akik összesen 14 túrán vettek részt ugyanezen az útvonalon. A részletes útvonalleírások a www.bringasvandor.hu oldalon olvashatóak. A kerékpáros vándortáborok szervezője a Magyar Kerékpáros Turisztikai Szövetség (Maketusz), a programot a Miniszterelnökség aktív Magyarországért felelős államtitkársága finanszírozza.

Vándorviadal műveltségi vetélkedő

„A VándorViadal 3. alkalommal kerül megrendezésre idén első alkalommal teszi lehetővé székelyföldi diákoknak is a csatlakozást! A versenyzők, kihívásokkal teli és izgalmas ügyességi és logikai feladatokban mérik össze tudásukat más diákokkal. Azonban a verseny

nem csak erről szól, hanem a résztvevők bebarangolhatják régiónk lenyűgöző természeti és kulturális értékeit, és közben egy igaz közösséggé kovácsolódhatnak a csapattársaikkal”- Zsigmond József önkormányzati képviselő a vetélkedő részleteit mutatta be. 

A VándorViadal egy igazi kalandra készíti fel a résztvevő tanulókat, amelynek keretében a Kárpát-medence legjobb diákcsapataival kell megküzdeniük a végső győzelemért. 4 fős csapatok (2 fiú, 2 lány) jelentkezését várják Székelyföld minden iskolájából a 7., 8., és a 9-es évfolyamokból.

A jelentkezők egy online selejtezőn vesznek részt, akik pedig innen továbbjutnak, készülhetnek is életük egyik legnagyobb kalandjára, egy 7 napos, kihívásokkal teli nyári táborra, ahol a döntőbe jutott csapatok különböző ügyességi és logikai feladatok keresztül mérkőznek meg egymással.

A győztes csapat megnyeri az 1.000.000 Ft-os fődíjat, amiből 500.000 Ft-ért a csapat tagjai,

500.000 Ft-ért pedig az iskola vásárolhat sportszereket. A nevezési időszak 2023. március 7. és április 7. között tart, a selejtezők április 12. és május 10. között zajlanak, míg a döntőre június 19-25. között kerül sor. További információ: vandorviadal.hu

Rajt előtt a XVIII. Székelyföldi Körverseny
2024.08.02

A 18. kiírásához érkezett a Székelyföld Kerékpáros Körversenye, amelynek a hivatalos neve Tour of Szeklerland. A versenyzők érinteni fogják a székelyföldi városokat. 

Biztonsági intézkedések a pikniktüzek elkerülése érdekében
2024.07.30

Sepsiszentgyörgy Önkormányzata felhívja a lakók figyelmét, hogy ebben az időszakban a szárazság, a száraz növényzet és a magas hőmérséklet miatt fokozottan magas a tűzveszély.

Kezdetét vette a Com’ON Sepsi hatodik kiadása: Sepsiszentgyörgy ifjúsági részvételi programja ismét várja a kezdeményező fiatalokat.
2024.07.22

A Com’ON Sepsi ismét meghirdeti ifjúsági részvételi programját, amelynek keretében fiatalok informális csoportjai különféle projekteket valósíthatnak meg Sepsiszentgyörgy területén.

Gyors, biztonságos és környezetkímélő közlekedés Sepsiszentgyörgyön
2024.07.19

Ki ne szeretne hatékonyan, biztonságosan és kényelmesen eljutni a város egyik pontjából a másikba, legyen szó ügyintézésről, bevásárlásról, sportolásról vagy kikapcsolódásról? Mostantól ez bárki számára elérhetővé válik, hiszen indul a közösségi kerékpárkölcsönző rendszer és bővül a közszállítás.

16. Sportnapok – AKTÍV Sepsiszentgyörgy
2024.07.10

Egy év kihagyás után, 2024. szeptember 20-án újból elrajtol a Sepsiszentgyörgyi Sportnapok.