hu
 
Kedd, 2024. Augusztus 06.

Hol tartanak a felújítási munkálatok a Táncsics Mihály utcában, a Csíki utcában és a Rózsa utcában?

2022.09.29

Antal Árpád-András, Sepsiszentgyörgy polgármestere csütörtöki sajtótájékoztatóján számolt be a Táncsics Mihály utcában, a Csíki utcában és a Rózsák utcában zajló munkálatok helyzetéről.

Táncsics Mihály utca: két felbontott kivitelezési szerződés

Miután két kivitelezőcéggel is kénytelen volt szerződést bontania az önkormányzatnak, mivel a szerződő fél nem fogott neki a munkálatok elvégzésének, a Táncsics Mihály utca felújítási munkálatait Sepsiszentgyörgy Önkormányzatának alárendeltségébe tartozó Sepsi Út-Építő vállalat végzi el.

A polgármester először arról számolt be, hogy mi történt az utóbbi években az utca korszerűsítését illetően. 2020-ban az önkormányzat pályázatot hirdetett a Táncsics Mihály utca felújítására, 2021 áprilisában aláírták a kivitelezési szerződést és kiadták a munkakezdési parancsot, de a kivitelező nem jelent meg a helyszínen. Az önkormányzat 2021. július 1-jén ezért felbontotta a szerződést, ráadásul már született egy jogerős bírósági ítélet, miszerint a kivitelezőnek 56 ezer lej kártérítést kell fizetnie a hivatalnak.

Sepsiszentgyörgy Önkormányzata újabb pályázatot hirdetett, és 2021. november 15-én még egy kivitelezési szerződést kötött egy másik vállalkozóval, aki szintén nem jelent meg a helyszínen, ezért idén májusban ezzel a vállalkozóval is kénytelen volt szerződést bontani.

Tekintettel arra, hogy az utca nagyon rossz állapotban volt, az önkormányzat úgy döntött, hogy saját cégével, a Sepsi Út-Építő Kft.-vel végezteti el az utca korszerűsítésének munkálatait.

Bár a Sepsi Út-Építő céget nem ezzel a céllal hoztuk létre, ám azért, hogy ne veszítsünk újabb fél évet egy harmadik pályázat kiírásával, most mégis úgy döntöttünk, hogy a saját cégünkkel ugrunk neki a beruházásnak. Ez a munkálat zajlik most” – közölte az Antal Árpád, aki elmondta, hogy Sepsi Út-Építő vállalat kisebb munkálatok elvégzésére szakosodott, nem pedig teljes utcák felújítására.

Csíki utca: rendkívül kényes és összetett munkálatok

Ami a Csíki utcát illeti, nagyon kényes és összetett munkálatok zajlottak az elmúlt hónapokban a polgármester elmondása szerint.

„Mindig azt mondtam, hogy hosszú távban gondolkodom, mert nem egy mandátumra pályáztam meg a polgármesteri tisztséget, és ha valamit csinálunk, azt csináljuk meg rendesen. Szinte mindenhol, ahol csak lehetett, kicseréltünk mindent, annak ellenére, hogy a közműszolgáltatók nem az önkormányzat tulajdonában vannak, és nincs kötelességük felénk, olyan értelemben, hogy akkor végezzenek korszerűsítési munkálatokat, amikor mi szeretnénk. Mindig nagy erőfeszítéseket tettünk, hogy meggyőzzük a közműszolgáltatókat és összehangoljuk ezeket a munkálatokat. Voltak olyan helyzetek, amikor nem tudtunk megegyezni velük, mint például a Sólyom utcában vagy a Rózsa utcában, ahol az Electrica most nem tudja kicserélni a villanyoszlopokat" – magyarázta Antal Árpád.

Az önkormányzat kérésére a Csíki utcában már minden közműhálózatot korszerűsítettek, a gázvezetékektől a villanyvezetékek föld alá helyezéséig, valamint három más típusú munkálatot is elvégeztek a víz- és csatornarendszeren, valamint a főnyomóvezeték bekötésén.

„Mindegyik szolgáltató, amikor dolgozik, azt szeretné, hogy lezárjuk a teljes utcát. Így a kivitelezőnek csökkennek a költségei, rövidül a munkálat időtartama. Mi nem fogadtuk el az útlezárással kapcsolatos kéréseket, ezért az ezzel járó kellemetlenségek is nagyobbak, és sajnos a munkálat időtartama is hosszabb. Sajnos nem tehetek mást, mint hogy elnézést kérjek a lakóktól, a megértésüket és türelmüket kérjem, de biztosíthatom őket, hogy a munkálatok végére a Csíki utca egy szép, korszerű utca lesz" – mondta Antal Árpád polgármester.

A Csíki utcában jelenleg a vezetékek csatlakoztatási munkálatai zajlanak, a végéhez közeledik annak kivitelezőnek a kiválasztása, aki elvégzi a Csíki utca, a Gyár utca, a Stadion utca, Nicolae Iorga utca, a Grigore Bălan utca korszerűsítését, valamint az Oltmező utca és Păiuș David utcák járdáinak felújítását. 

Ami a Rózsa utcát illeti, nemsokára elkezdődnek az aszfaltozási munkálatok, viszont az Electrica sajnos nem tudott beavatkozni, ezért a régi villanyoszlopok megmaradnak. Annak ellenére, hogy az önkormányzat felszerelte az új villanyoszlopokat, a légkábelek a helyükön maradnak.

Rajt előtt a XVIII. Székelyföldi Körverseny
2024.08.02

A 18. kiírásához érkezett a Székelyföld Kerékpáros Körversenye, amelynek a hivatalos neve Tour of Szeklerland. A versenyzők érinteni fogják a székelyföldi városokat. 

Biztonsági intézkedések a pikniktüzek elkerülése érdekében
2024.07.30

Sepsiszentgyörgy Önkormányzata felhívja a lakók figyelmét, hogy ebben az időszakban a szárazság, a száraz növényzet és a magas hőmérséklet miatt fokozottan magas a tűzveszély.

Kezdetét vette a Com’ON Sepsi hatodik kiadása: Sepsiszentgyörgy ifjúsági részvételi programja ismét várja a kezdeményező fiatalokat.
2024.07.22

A Com’ON Sepsi ismét meghirdeti ifjúsági részvételi programját, amelynek keretében fiatalok informális csoportjai különféle projekteket valósíthatnak meg Sepsiszentgyörgy területén.

Gyors, biztonságos és környezetkímélő közlekedés Sepsiszentgyörgyön
2024.07.19

Ki ne szeretne hatékonyan, biztonságosan és kényelmesen eljutni a város egyik pontjából a másikba, legyen szó ügyintézésről, bevásárlásról, sportolásról vagy kikapcsolódásról? Mostantól ez bárki számára elérhetővé válik, hiszen indul a közösségi kerékpárkölcsönző rendszer és bővül a közszállítás.

16. Sportnapok – AKTÍV Sepsiszentgyörgy
2024.07.10

Egy év kihagyás után, 2024. szeptember 20-án újból elrajtol a Sepsiszentgyörgyi Sportnapok.