hu
 
Szombat, 2024. Augusztus 03.

Sepsiszentgyörgyre érkezik a Ma Birodalmának Árgyélus Királyfija

2020.09.10

Szeptember 12-én és 13-án Sepsiszentgyörgyre érkezik a Ma Birodalmának Árgyélus Királyfija


A DATE Egyesület, a Román Kormány Főtitkársága, az alárendeltségében működő Közösségfejlesztési Szolgálat támogatásával, illetve az új művészeti formákat fejlesztő művészek segítségével szeptember 12-én és 13-án bemutatja a Ma Birodalmának Árgyélus Királyfija című, 3D-ben vetített kétnyelvű előadását 20:30-tól kezdődően. A vetítés Sepsiszentgyörgy Főterén, a Gyárfás Jenő Képtár homlokzatán lesz látható.

A XXI. századi román népmese Árgyélus Királyfijának modern változata elevenedik meg mindkét este 20:30-tól a Gyárfás Jenő Képtár homlokzatán. Árgyélus Királyfi egyben a százéves rajzfilm ünneplésének házigazdája is lesz, a mesehős régi, rövid rajzfilmeket is bemutat magyar és román nyelveken. Íly módon Árgyélus Királyfi képviseli a két kultúra animációjának csúcspontját, 100 évvel az első romániai rajzfilm megjelenése után.

A hétvégén a Főteret a mesefigura uralja majd, aki egy színekkel teli installáció segítségével emelkedik fel 5 méterre a talajtól. A Ma Birodalmának Árgyélus Királyfija a sepsiszentgyörgyi megállójára hagyományos elemekkel érkezik, melyek a fiatalok számára egy pszicho-pedagógiai szerepet játszó történet varázsát mutatják be. Ezenkívül a kicsik hazavihetik Árgyélus Királyfi történetét, mivel rendelkezésükre áll majd egy könyvecske, amely napjaink hősének vitéz történeteit illusztrálja.

A COVID-19 járvány miatt előadások sora került virtuális térbe, a külföldi kulturális mintákhoz hasonlóan, a Románia Kormánya által támogatott projekt előtérbe helyeziazokat az értékeket, amelyek ennek az országnak az összes állampolgára számára közös nevezőt képeznek, és melyek mélyen rögzülnek a helyi archetípusban, annak érdekében, hogy megszilárdítsák a multikulturalizmust és az interkulturalizmust Románia szívében.

A Ma Birodalmának Árgyélus Királyfija című oktatási projekt célja a többnemzetiségű közösségek közti egyetértés elismerése, az „Együtt” szó erejének felismerése.

A gyerekkori népmese hőse a modern idők kihívásaival találja szemben magát. A helyi szuperhős bebizonyítja, hogy a türelem, a leleményesség és a kitartás olyan igazi értékek, amelyekkel mindannyian rendelkezünk és segítségükkel erősekké válhatunk. A Ma Birodalmának Árgyélus Királyfija erejét felhasználva új üzeneteket fogalmaz meg a toleranciáról, a polgári szellemről, a környezetünk iránti gondoskodásról, a szeretetről. A Gyárfás Jenő Képtár homlokzatán megelevenedő látványos vetített előadás a bátorságról, az emberségről, a toleranciáról és nem utolsó sorban a közeledésről szól.

Az vetítésre a vírus terjedése elleni küzdelemre vonatkozó összes szabályozás figyelembevételével kerül sor. A járókelők számára rendelkezésre álló helyet fertőtlenítik, a résztvevők számára jól látható módon kijelölik a biztonsági távolságtartás mezőit, maszk viselése pedig ajánlott, hogy a nézők és a járókelők teljes biztonságban élvezhessék az eseményt.

(A DATE Egyesület közleménye)
 

 

Rajt előtt a XVIII. Székelyföldi Körverseny
2024.08.02

A 18. kiírásához érkezett a Székelyföld Kerékpáros Körversenye, amelynek a hivatalos neve Tour of Szeklerland. A versenyzők érinteni fogják a székelyföldi városokat. 

Biztonsági intézkedések a pikniktüzek elkerülése érdekében
2024.07.30

Sepsiszentgyörgy Önkormányzata felhívja a lakók figyelmét, hogy ebben az időszakban a szárazság, a száraz növényzet és a magas hőmérséklet miatt fokozottan magas a tűzveszély.

Kezdetét vette a Com’ON Sepsi hatodik kiadása: Sepsiszentgyörgy ifjúsági részvételi programja ismét várja a kezdeményező fiatalokat.
2024.07.22

A Com’ON Sepsi ismét meghirdeti ifjúsági részvételi programját, amelynek keretében fiatalok informális csoportjai különféle projekteket valósíthatnak meg Sepsiszentgyörgy területén.

Gyors, biztonságos és környezetkímélő közlekedés Sepsiszentgyörgyön
2024.07.19

Ki ne szeretne hatékonyan, biztonságosan és kényelmesen eljutni a város egyik pontjából a másikba, legyen szó ügyintézésről, bevásárlásról, sportolásról vagy kikapcsolódásról? Mostantól ez bárki számára elérhetővé válik, hiszen indul a közösségi kerékpárkölcsönző rendszer és bővül a közszállítás.

16. Sportnapok – AKTÍV Sepsiszentgyörgy
2024.07.10

Egy év kihagyás után, 2024. szeptember 20-án újból elrajtol a Sepsiszentgyörgyi Sportnapok.