hu
 
Szombat, 2024. Augusztus 03.

Egymillió eurós pályázat indul a rászoruló gyermekek részére Sepsiszentgyörgyön

2020.08.21

Sepsiszentgyörgy Önkormányzatának Szociális Támogatási Igazgatósága, közösen a  Diakónia Keresztyén Alapítvánnyal és a Máltai Szeretetszolgálattal egy egymillió eurós támogatásra szóló pályázati iratcsomót nyújtottak be az Európai Alapok Minisztériumához. A pályázat a sepsiszentgyörgyi, külföldön tartózkodó szülők gyermekeit, illetve azok családját hivatott támogatni.

A „Számít a jövőm!” című pályázat a Diakónia Keresztyén Alapítvány, a Máltai Szeretetszolgálat és a Szociális Támogatási Igazgatóság partnerségében jött létre.

A pályázat célcsoportjai közé azok a gyerekek tartoznak, akik esetében egyik vagy mindkét szülő külföldön tartózkodik munkavállalás céljával, valamint a gyerekek családtagjai, illetve azok a személyek, akikre ebből kifolyólag a gyermek felügyeleti joga ideiglenesen át lett ruházva.

A pályázat általános célkitűzései között szerepelnek a gyerekek oktatásának, felzárkóztatásának a támogatása, facilitálása és segítése, abban az esetben, ha a gyerekek Sepsiszentgyörgy területén lévő tanügyi intézményben vannak vagy lesznek iskolázva.

A pályázati iratcsomó szerint, összesen 210 óvodás- és iskoláskorú gyermek részesülhet támogatásban, a következő felosztás szerint: 

  • 40 óvodáskorú (3-5 év közötti) gyermek felzárkóztatása, tanügyi intézményben való beillesztésének a facilitálása, támogatása.
  • 170 gyermek esetében komplex beavatkozás biztosítása, melynek célja az iskolai felzárkóztatás, illetve az iskolaelhagyásának megelőzése a következő korcsoporti megoszlás szerint: 50 gyerek 6 és 10 év között / 80 gyerek  11 és 14 év között / 40 gyerek 14 és 16 év között.

A pályázat további célkitűzései között szerepelnek még a következők:

  • A fent említett jelenség, illetve annak családokra, gyerekekre gyakorolt hatásainak a megismertetése a szakemberekkel és a közösséggel, workshopok és közösségi események megszervezése által.
  • Partnerségek kialakítása a tanügyi intézményekkel és a témában érintett más intézményekkel, szervezetekkel a megelőzés és az esetkezelés céljával.
  • A szülők jogi kötelezettségének a tudatosítása, abban az esetben ha külföldre mennek munkavállalás céljából és a gyereket a másik szülő vagy más családtag felügyeletére bízzák.
  • Komplex szolgáltatások nyújtása ezeknek a gyerekeknek és családoknak egyéni és csoportos foglalkozások által, éspedig:
    • after school típusú délutáni oktatás, táborok szervezése
    • támogató csoport szervezése szülőknek  jogi képviselettel való ellátás, szülői nevelés
    • különböző témájú foglalkoztatások, workshopok szervezése gyerekeknek
    • egyéni pszichológiai és gyógypedagógiai konzultáció és tanácsadás/fejlesztés gyerekeknek.

A pályázatra vonatkozó, további információkat a Szociális Támogatási Igazgatóság Szociális Szolgáltatások és Programok Részlegén lehet kérni, a 0267 312 111-es telefonszámon.

Fotó: Vargyasi Levente

Rajt előtt a XVIII. Székelyföldi Körverseny
2024.08.02

A 18. kiírásához érkezett a Székelyföld Kerékpáros Körversenye, amelynek a hivatalos neve Tour of Szeklerland. A versenyzők érinteni fogják a székelyföldi városokat. 

Biztonsági intézkedések a pikniktüzek elkerülése érdekében
2024.07.30

Sepsiszentgyörgy Önkormányzata felhívja a lakók figyelmét, hogy ebben az időszakban a szárazság, a száraz növényzet és a magas hőmérséklet miatt fokozottan magas a tűzveszély.

Kezdetét vette a Com’ON Sepsi hatodik kiadása: Sepsiszentgyörgy ifjúsági részvételi programja ismét várja a kezdeményező fiatalokat.
2024.07.22

A Com’ON Sepsi ismét meghirdeti ifjúsági részvételi programját, amelynek keretében fiatalok informális csoportjai különféle projekteket valósíthatnak meg Sepsiszentgyörgy területén.

Gyors, biztonságos és környezetkímélő közlekedés Sepsiszentgyörgyön
2024.07.19

Ki ne szeretne hatékonyan, biztonságosan és kényelmesen eljutni a város egyik pontjából a másikba, legyen szó ügyintézésről, bevásárlásról, sportolásról vagy kikapcsolódásról? Mostantól ez bárki számára elérhetővé válik, hiszen indul a közösségi kerékpárkölcsönző rendszer és bővül a közszállítás.

16. Sportnapok – AKTÍV Sepsiszentgyörgy
2024.07.10

Egy év kihagyás után, 2024. szeptember 20-án újból elrajtol a Sepsiszentgyörgyi Sportnapok.