hu
 
Szombat, 2024. Augusztus 03.

A szúnyogirtás során használt vegyszerek nem veszélyesek az emberek, állatok vagy madarak egészségére

2020.07.13

Ahogyan arról már korábban beszámoltunk, csütörtökön, július 16-án szúnyogirtásra kerül sor Sepsiszentgyörgy területén. Mivel sokakban aggodalmat váltott ki a Cymina Plus vegyszer használata, a permetezéssel megbízott szakcég a következő pontosításokat közölte:

  • A romániai piacon bejegyzett, biocidokat és aktív hatóanyagokat tartalmazó vegyszerek az európai nyilvántartásban is szerepelnek;
  • A használt vegyszer megfelelő tanúsítvánnyal rendelkezik az Egészségügyi Minisztérium részéről és megtalálható az Egészségügyi Minisztérim által kiállított, biocidokat tartalmazó termékek listáján;
  • A Cymina Plus vegyszer csak abban az esetben számít veszélyesnek, ha azt koncentált állapotában használják, vagy nem tartják be a gyártó által megszabott, higításra vonatkozó előírásokat;
  • A szakcég nem használ olyan termékeket, amelyek az emberek egészségét veszélyeztetné. A termékleírásban szereplő információk nem a lakosságot érintő  veszélyekre hívja fel a figyelmet, hanem azokat figyelmezteti, akik a vegyszert használják, főként a megfelelő védőfelszerelés használatát illetően (beleértve a szakcég munkatársait is, akik a vegyszerrel permeteznek);
  • A Cymina Plus típusú vegyszerből kinti környezetben, a repülő rovarok részére, egy  hektárnyi területre 50 ml-t higítanak 3 liter vízben, az Egészségügyi Minisztérium által kiállított dokumentumok szerint. Ebben a koncentrátumban lehetetlen, hogy ekkora mennyiségű vegyszer mérgező anyagként hasson.
  • A Cymina Plus permetezése alacsony mennyiségben történik, nagyon kicsi, 50 mikronos részecskék formájában.
     

Ugyanakkor, a permetezés során használt vegyszer nem káros a kistestű madarak, például a fecskék vagy galambok egészségére, csak a rovarokon fejti ki a hatását. Ennek értelmében újra felhívjuk a méhészek figyelmét, hogy a permetezés ideje alatt ne engedjék ki a méhetek.

Emlékeztetjük a lakosságot, hogy július 16-án, csütörtökön este 18:00 és 24:00 óra között repülőgépből permeteznek a város teljes közigazgatási területén, így Kilyén, Szotyor és Szépmező területén is. Ugyanebben az időben földi permetezéses módszerrel is irtják a szúnyogokat a patakmedrekben és parkokban.

Rajt előtt a XVIII. Székelyföldi Körverseny
2024.08.02

A 18. kiírásához érkezett a Székelyföld Kerékpáros Körversenye, amelynek a hivatalos neve Tour of Szeklerland. A versenyzők érinteni fogják a székelyföldi városokat. 

Biztonsági intézkedések a pikniktüzek elkerülése érdekében
2024.07.30

Sepsiszentgyörgy Önkormányzata felhívja a lakók figyelmét, hogy ebben az időszakban a szárazság, a száraz növényzet és a magas hőmérséklet miatt fokozottan magas a tűzveszély.

Kezdetét vette a Com’ON Sepsi hatodik kiadása: Sepsiszentgyörgy ifjúsági részvételi programja ismét várja a kezdeményező fiatalokat.
2024.07.22

A Com’ON Sepsi ismét meghirdeti ifjúsági részvételi programját, amelynek keretében fiatalok informális csoportjai különféle projekteket valósíthatnak meg Sepsiszentgyörgy területén.

Gyors, biztonságos és környezetkímélő közlekedés Sepsiszentgyörgyön
2024.07.19

Ki ne szeretne hatékonyan, biztonságosan és kényelmesen eljutni a város egyik pontjából a másikba, legyen szó ügyintézésről, bevásárlásról, sportolásról vagy kikapcsolódásról? Mostantól ez bárki számára elérhetővé válik, hiszen indul a közösségi kerékpárkölcsönző rendszer és bővül a közszállítás.

16. Sportnapok – AKTÍV Sepsiszentgyörgy
2024.07.10

Egy év kihagyás után, 2024. szeptember 20-án újból elrajtol a Sepsiszentgyörgyi Sportnapok.