hu
 
Péntek, 2024. Március 29.

Együttműködési szerződés Sepsiszentgyörgy gazdaságának fejlesztéséért

2020.05.28

Vállalkozói Konzultatív Tanács jön létre gazdasági tanácsadás céljából

Antal Árpád-András polgármester, közösen Kovászna Megye három, kiemelkedő gazdasági szervezetének képviselőivel, sajtótájékoztató keretében mutatta be a térség gazdasági fejlődését elősegítő együttműködési megállapodást. A Sepsiszentgyörgy Önkormányzata, a Kovászna Megyei Kereskedelmi és Iparkamara, az ASIMCOV Egyesület és az IT Plus Cluster közötti együttműködési szerződést Sepsiszentgyörgy Helyi Tanácsa a május 28-i tanácsülés keretében fogadta el. A sajtótájékoztatón részt vett Édler András, a Kovászna Megyei Kereskedelmi és Iparkamara elnöke, Bagoly Miklós, az ASIMCOV Egyesület elnöke és Bihari Béla, az IT Plus Cluster elnöke.

„Februárban kerestek meg a gazdasági szervezetek azzal az igénnyel, hogy fűzzük szorosabbra a vállalkozói szféra és az Önkormányzat kapcsolatát, hiszen közös célunk a térség gazdasági fejlesztése. Elképzelésük találkozott a városvezetés igényeivel is, hiszen ez egy olyan hasznos együttműködés, amiből elsősorban a város és a városlakók nyernek.” - nyitotta meg a sajtótájékoztatót Antal Árpád András polgármester.

Sepsiszentgyörgy polgármestere kihangsúlyozta, hogy ez az együttműködés most aktuálisabb, mint bármikor, hiszen a járvány  és a válság miatt kialakult helyzet megmutatta, mennyire fontos az együttműködés a különböző entitások között. Ugyanakkor ismertette, hogy az Önkormányzat egy olyan hosszú távú gazdasági támogatást szeretne indítani, melynek kidolgozásában a vállalkozói szféra is részt vesz.

Ezt követően Édler András, a Kovászna Megyei kereskedelmi és Iparkamara elnöke ismertette az együttműködés célkitűzéseit: „Ez az országban egy egyedülálló kezdeményezés, hiszen az Önkormányzat is nyitottan fogadta a megkeresést, ami azt bizonyítja, hogy  Sepsiszentgyörgy úttörő ebben az esetben is.” - mondta.

Az együttműködésnek köszönhetően megindul az intézményes kommunikáció az Önkormányzat és a vállalkozók között. Továbbá létrejön egy 23 tagú Vállalkozói Konzultatív Tanács, amely a város vonzáskörzetébe tartozó vállalkozások vezetőiből fog összeállni egy objektív kritériumrendszer alapján. A Polgármesteri Hivatal bármilyen gazdasági vagy gazdaságfejlesztési kérdésben konzultálhat a tanáccsal, és a tanács is ajánlásokat fogalmazhat meg az intézmény irányába.

Fotó: Vargyasi Levente

Bagoly Miklós, Az ASIMCOV Egyesület elnöke elmondta, hogy régi álma válik valóra, így teljes erővel és energiávall fogja ezt a kezdeményezést támogatni. Örvend, hogy pozitív és nyitott hozzáállással találkoztak a városvezetés részéről, valamint könnyen sikerült kidolgozni a szabályzatot és megteremteni a keretet, hogy ez a közös munka elkezdődjön.  Kiemelte, hogy mindazok, akik helyet kapnak a Vállalkozói Konzultatív Tanácsban sikeres és tapasztalt vállalkozók.

Bihari Béla, az IT Plus Cluster elnöke fontosnak tartja a digitalizáció ösztönzését: „Az a missziónk, hogy bármilyen együttműködés, folyamat vagy munka is szülessen, az ne egy plusz bürokratikus botlasztó legyen egy hatékony döntéshozatalban, éppen ezért már a kidolgozás során is úgy gondoltuk, hogy a munka nagy része digitálisan fog működni. Hosszútávú, hatékony, konkrét és mérhető eredményeket várok, hogy a lehető legjobb tudásunk szerint tudjuk segíteni a térséget és az önkormányzatot gazdasági szempontból is.” - mondta Bihari. Továbbá hangsúlyozta, hogy ha van egy platform, egy intenzív kommunikációs csatorna, a vállalkozó szervezeteknek lehetősége nyílik a kérdések közös megvitatására, az egy irányba való gondolkodásra, ami lokális szinten fontos lehet a válság után is.

Az új gazdasági együttműködés szabályzata és a Vállalkozói Konzultatív Tanács tagjaira vonatkozó információk a Kovászna Megyei Kereskedelmi és Iparkamara honlapján, a https://www.ccicv.ro oldalon lesznek elérhetők.
 

Helyi zenekarok a Szent György Napokon
2024.03.27

A 2024-es Szent György Napok Főszínpadán fellépő helyi zenekarokról és az utcazene fesztiválról tartottak szerdán sajtóértekezletet a városnapok szervezői a Bábel Kiskultúrban. Az eseményen, amelyen részt vett Cserkész Emese, a Sepsi Gospel Band vezetője, Luiza Zan dzsesszénekes, Hubbes Mátyás, a Raklap zenekar frontembere és Erdély András sajtószóvivő, három új színházi előadást is bejelentettek.

Könyves-közösségi élményre készülve
2024.03.22

Nádas Péter és Gabriela Adameșteanu a 3. SepsiBook díszvendégei

Érték- és identitásőrző rendezvény a SepsiBook könyvvásár és kortárs irodalmi fesztivál, amelyet május 23. és 26. között harmadik alkalommal szerveznek meg a Sepsi Arénában. A szervezőcsapat pénteken jelentette be az első meghívottakat és a várható újdonságokat.

Szeretjük ezt a programot
2024.03.21

Interjú Kolumbán Anettel, a Bevezetés a sportba program kézilabdaedzőjével

Sepsiszentgyörgy Önkormányzata lekapcsolja a villanyt a Föld órája alkalmából
2024.03.20

Március 23-án, szombaton 20.30-21.30 között lekapcsolják a közvilágítást a főtéren és a polgármesteri hivatal székhelyén

Szent György Napok: Ünnepi hangverseny helyi és meghívott művészek előadásában
2024.03.20

Az idei Szent György Napok hangversenye igazi zenei csemegéket kínál a nagyérdeműnek.