hu
 
Szombat, 2024. Augusztus 03.

Értékes hagyaték az utókor számára

2020.05.08

A vártemplom felújítási munkálatai során értékes pénzérmékre és  XVII. illetve XVIII. századi iratokra bukkantak, melyek a toronygömbbe voltak zárva.

Mint ahogy arról korábban beszámoltunk, zajlanak a vártemplom felújítási munkálatai, a toronyfelújítás alkalmával március végén szerelték le a toronysisak vörösréz gömbjét, mely értékes iratokat és pénzérméket tartogatott az utókor számára.

A feltárás során öt iratra és négy darab pénzérmére bukkantak, melyeket Dr.Szekeres Attila heraldikus azonosított.

Az iratok közt szerepel egy rövid leírás az új torony építéséről, a város birtokosainak, városi és egyházi elöljáróinak névsora, valamint egy kimutatás a toronygomb aranyozására gyűjtött anyagi támogatásról. Az iratok Gödri Ferenc lelkésztől, a néhai Gödri Ferenc, Sepsiszentgyörgy polgármesterének nagyapjától származnak. Az ötödik irat Vásárhelyi János hajdani lelkipásztortól származik 1761-ből, aki rímbe szedi az akkori toronyépítés mozzanatait.

A pénzérmék közt szerepel egy Brassó városa által 1613-ban kiadott ezüstgaras, egy II. Rákóczi Ferenc fejedelem által 1705-ben kiadott réz 10 polturás, egy II. Ferenc német-római császár által 1795-ben kiadott ezüst 6 krajcáros, valamint egy III. Károly olmützi püspök 1707-ben kiadott ezüstkrajcár.

A vártemplom toronygömbjének tartalmáról bővebben ITT olvashatnak.
Az 1761-ből származó verses emlékiratot ITT olvashatják.
Az 1828-ban kelt építéstörténeti emlékiratot ITT olvashatják.

Fotó: Szekeres Attila

Rajt előtt a XVIII. Székelyföldi Körverseny
2024.08.02

A 18. kiírásához érkezett a Székelyföld Kerékpáros Körversenye, amelynek a hivatalos neve Tour of Szeklerland. A versenyzők érinteni fogják a székelyföldi városokat. 

Biztonsági intézkedések a pikniktüzek elkerülése érdekében
2024.07.30

Sepsiszentgyörgy Önkormányzata felhívja a lakók figyelmét, hogy ebben az időszakban a szárazság, a száraz növényzet és a magas hőmérséklet miatt fokozottan magas a tűzveszély.

Kezdetét vette a Com’ON Sepsi hatodik kiadása: Sepsiszentgyörgy ifjúsági részvételi programja ismét várja a kezdeményező fiatalokat.
2024.07.22

A Com’ON Sepsi ismét meghirdeti ifjúsági részvételi programját, amelynek keretében fiatalok informális csoportjai különféle projekteket valósíthatnak meg Sepsiszentgyörgy területén.

Gyors, biztonságos és környezetkímélő közlekedés Sepsiszentgyörgyön
2024.07.19

Ki ne szeretne hatékonyan, biztonságosan és kényelmesen eljutni a város egyik pontjából a másikba, legyen szó ügyintézésről, bevásárlásról, sportolásról vagy kikapcsolódásról? Mostantól ez bárki számára elérhetővé válik, hiszen indul a közösségi kerékpárkölcsönző rendszer és bővül a közszállítás.

16. Sportnapok – AKTÍV Sepsiszentgyörgy
2024.07.10

Egy év kihagyás után, 2024. szeptember 20-án újból elrajtol a Sepsiszentgyörgyi Sportnapok.