hu
 
Szombat, 2024. Augusztus 03.

Vegyük komolyan! Helyi lépések a koronavírus terjedésének megelőzése érdekében

2020.03.12

Mivel Romániában exponenciálisan nő a koronavírussal fertőzöttek száma, a vírus terjedésének megelőzése érdekében Sepsiszentgyörgy Önkormányzata különböző intézkedéseket vezetett be, amelyről Antal Árpád-András polgármester számolt be a március 12-én tartott sajtótájékoztatóján.

Sepsiszentgyörgyön mindeddig 23 személy tartózkodik lakhelyi elkülönítésben és egy személy karanténban. Az elöljáró szerint legrosszabb forgatókönyvre is fel kell készülni, ebben kéri a lakosság együttműködését. „Legfontosabb, hogy ne essünk pánikba, hanem vegyük komolyan a helyzetet” – fogalmazott a polgármester, aki egy szaktanulmánnyal is alátámasztotta a megfelelő döntéshozás tétjét.

A frissen megjelent tanulmány bemutatja, hogy miután a kínai Hubei tartományt teljesen bezárták, a fertőzések száma csökkent, ennek a döntésnek köszönhetően pedig az adott területen elmúlt a járványveszély. A tanulmány eredményeiből következtethetünk a hazai helyzet alakulására is, arra, hogy jelenleg hol tartunk és mi vár ránk. Ezért szükséges a fontos döntéseket minél hamarább meghozni. Az esetek száma kétnaponta megduplázódik, közbe kell lépni és megállítani ezt a folyamatot.

Nem az a megoldás, hogy felvásároljuk az élelmiszerüzletek készleteit, mert a legrosszab esetben is az üzletek és a gyógyszertárak nyitva maradnak, hanem a legfontosabb, hogy minél kevesebb emberrel érintkezzünk.

A tanulmány arra is rávilágít, hogy a fertőzöttek 81 százaléka könnyen, kórházi kezelés szükségessége nékül vészeli át a betegséget, 13.8 százalék részesült kórházi kezelésben és mindössze 4.7 százaléknál volt szükséges az intenzív terápia.

A Zathureczky Berta Idősek Otthonában látogatási és eltávozási tilalmat vezettek be, továbbá a városban működő összes kulturális intézmény, bölcsőde és a sportlétesítmények nagy részének bezárásán kívül további intézkedéseket léptet életbe az önkormányzat.

A lakosság megfelelő tájékoztatása érdekében a Helyi Rendőrség minden sepsiszentgyörgyi tömbházbejáratra plakátokat ragaszt ki, amelyek a koronavírus terjedésének megfékezésére vonatkozó javaslatokat tartalmazzák.

A gyermekek biztonsága érdekében a TEGA köztisztasági vállalat minden játszóteret fertőtlenít, illetve jövő héttől kezdődően az időjárási körülményektől függően a város utcáit és járdáit is mosni fogja. Eközben a városi kertészet a köztéri bútorzatot, padokat, buszmegállókat fertőtleníti.

Ami a város közszállítását illeti, a MultiTrans vállalat egy szakcéget bízott meg az autóbuszok és mikrobuszok fertőtlenítésével. A szakcég március 10-én az Egészségügyi Minisztérium által jóváhagyott fertőtlenítőszerekkel fertőtlenítette az összes autóbuszt és mikrobuszt, ezt az eljárást ismétlik majd meg. A Sugásfürdő felé közlekedő járatokat leállították, míg az 5-ös vonal csak a Kauflandig közlekedik, a Sepsi Arénáig nem megy ki.

Sepsiszentgyörgy Önkormányzata felvette a kapcsolatot a taxitársaságokkal, akik közül  már sokan elkezdték az óvintézkedéseket és beszerezték a fertőtlenítőszereket, kézfertőtlenítőket. Aki még nem tette meg, a mai nap folyamán beszerzi.

Sepsiszentgyörgy Polgármesteri Hivatalában naponta többször is történik fertőtlenítés.

Rajt előtt a XVIII. Székelyföldi Körverseny
2024.08.02

A 18. kiírásához érkezett a Székelyföld Kerékpáros Körversenye, amelynek a hivatalos neve Tour of Szeklerland. A versenyzők érinteni fogják a székelyföldi városokat. 

Biztonsági intézkedések a pikniktüzek elkerülése érdekében
2024.07.30

Sepsiszentgyörgy Önkormányzata felhívja a lakók figyelmét, hogy ebben az időszakban a szárazság, a száraz növényzet és a magas hőmérséklet miatt fokozottan magas a tűzveszély.

Kezdetét vette a Com’ON Sepsi hatodik kiadása: Sepsiszentgyörgy ifjúsági részvételi programja ismét várja a kezdeményező fiatalokat.
2024.07.22

A Com’ON Sepsi ismét meghirdeti ifjúsági részvételi programját, amelynek keretében fiatalok informális csoportjai különféle projekteket valósíthatnak meg Sepsiszentgyörgy területén.

Gyors, biztonságos és környezetkímélő közlekedés Sepsiszentgyörgyön
2024.07.19

Ki ne szeretne hatékonyan, biztonságosan és kényelmesen eljutni a város egyik pontjából a másikba, legyen szó ügyintézésről, bevásárlásról, sportolásról vagy kikapcsolódásról? Mostantól ez bárki számára elérhetővé válik, hiszen indul a közösségi kerékpárkölcsönző rendszer és bővül a közszállítás.

16. Sportnapok – AKTÍV Sepsiszentgyörgy
2024.07.10

Egy év kihagyás után, 2024. szeptember 20-án újból elrajtol a Sepsiszentgyörgyi Sportnapok.