hu
 
Kedd, 2024. Augusztus 06.

Harmincadik kiadásához érkeztek a Szent György Napok – A mi ünnepünk

2023.02.24

Nosztalgiakiadás lesz az idei, harmincadik városünnep. A jubileumi Szent György Napokra április 23-a és 30-a között kerül sor. Az idei koncepciót pénteken ismertette az Isabella Boutique Hotelben Antal Árpád-András polgármester, Vargha Fruzsina alpolgármester és a Szent György Napok főszervezője, Knop Ildikó. 

A polgármester emlékeztetett: az első Szent György Napokat 32 évvel ezelőtt, 1991-ben szervezték meg, így 2023-ban már 32 éves lenne a rendezvény, de a koronavírus-járvány miatt két év kimaradt, így az idei lesz a harmincadik, jubileumi városünnep.

- Az nem lehet, hogy bármi beárnyékolja ezt az ünnepet, hisz ebben a mai, megbolondult világban semmi nem lehet fontosabb annál, hogy tudjunk találkozni barátainkkal, ismerőseinkkel, hogy tudjuk, hogy van kire számítsunk. Ez a mi ünnepünk mondta Antal Árpád. 

A polgármester hozzátette: ebben az évben kiemelten a helyi értékekre, a helyi művészekre, az összefogásra fektetik a hangsúlyt, noha a sok beruházás miatt kevesebb pénz jut a rendezvényre.

Knop Ildikó kifejtette: bár az alapkoncepció a nosztalgiához kapcsolódik, „visszahoznak” olyan programokat, amelyek sikeresek voltak, de a bevált struktúrán nem módosítanak: lesz kulturális hét és fesztiválhétvége, marad a kézműves vásár, az utcazene fesztivál és civil összefogás révén visszatér a gyermekváros is, ezúttal az Erzsébet parkba. A fiatalok bázisa a Dohánygyárban lesz, a közösségi színpad az 1956-os parkban marad, lesz tombola és tűzijáték. 

- Készülünk ugyanakkor néhány meglepetéssel is, például - az utóbbi évektől eltérően - a vasárnap esti nyitókoncert nem a Krisztus Király templomban, hanem a Sepsi Arénában lesz. Ennek kizárólag az az oka, hogy a „klasszikus” helyszín kereteit talán túlfeszítette volna az idei városünnepet megnyitó előadás: Giuseppe Verdi Requiemje. Az olasz zeneszerző óriás négy szólistára, vegyeskarra és zenekarra írt művében már az előadók száma is meghaladja a 150-et. Különösen büszkék vagyunk arra, hogy az előadásba bevonták a Plugor Sándor Művészeti Líceum tanulóit is, így az elismert, nagy művészek mellett a produkcióban részt vesznek a leendő nagy művészek is - mondta Knop Ildikó.

Úgy vélte: bár a „naptár úgy adta”, hogy rövidebb a kulturális hét, ezt annak „intenzitásával” pótolják.

Ugyancsak a Sepsi Aréna ad otthont az idei Szent György Napok másik nagy attrakciójának: a Recirquel Társulat My Land című produkciójának.  A Vági Bence rendező-koreográfus által 2012-ben alapította Recirquel, a világ egyik vezető újcirkusz társulata, amely egyedi módon egyesíti a tánc és a színház világát. A Recirquel mára a világ nagy színpadjainak állandó vendége. 

Az előadásokra március elején kezdődik a jegyértékesítés – mondta a programkoordinátor.

Knop Ildikó egy-egy nevet is felvillantott a fesztiválhétvégéről, amelyek annyiban illeszkednek a nosztalgia kiadásba, hogy a 2020-ban „beígért” előadók közül többeket visszahívtak, köztük az Ossiánt (HU), a Waldecket (AT) és a The Motanst (RO). 

Vargha Fruzsina arról beszélt, hogy egy megújult szervezőcsapattal rendezik az idéntől új névre hallgató Ifjúsági Udvart.

- Az egykori udvar neve Az Ifjúság Bázisa (The Base - Baza Tinerilor) lesz. A közösségi média felületein új oldalakon lehet majd megtalálni. Tovább szeretnénk vinni azt a tavaly sikeresen alkalmazott elképzelést, hogy ötvözzük a szórakozást a neveléssel – mondta el az alpolgármester. 

Vargha Fruzsina „örömmel nyugtázta”, hogy az ifjúsági udvarban debütált együttesek közül többen eredményes nemzetközi karrierig jutottak. 

Elhangzott: március 26-áig lehet jelentkezni a kézműves vásárra, a közösségi színpadra pedig március 20-áig várnak javaslatokat. A „nosztalgia tombolára”, amelynek nyereményei – akár egykor – „megfogható és elvihető” tárgyakból áll, várják a helyi cégek felajánlásait.

Folyamatosan frissül az esemény honlapja: www.szentgyorgynapok.ro, újabb nosztalgia felvételek jelennek meg Facebookon és részleteket lehet megtudni városnapok Instagram és Tik-Tok oldaláról is. 

Rajt előtt a XVIII. Székelyföldi Körverseny
2024.08.02

A 18. kiírásához érkezett a Székelyföld Kerékpáros Körversenye, amelynek a hivatalos neve Tour of Szeklerland. A versenyzők érinteni fogják a székelyföldi városokat. 

Biztonsági intézkedések a pikniktüzek elkerülése érdekében
2024.07.30

Sepsiszentgyörgy Önkormányzata felhívja a lakók figyelmét, hogy ebben az időszakban a szárazság, a száraz növényzet és a magas hőmérséklet miatt fokozottan magas a tűzveszély.

Kezdetét vette a Com’ON Sepsi hatodik kiadása: Sepsiszentgyörgy ifjúsági részvételi programja ismét várja a kezdeményező fiatalokat.
2024.07.22

A Com’ON Sepsi ismét meghirdeti ifjúsági részvételi programját, amelynek keretében fiatalok informális csoportjai különféle projekteket valósíthatnak meg Sepsiszentgyörgy területén.

Gyors, biztonságos és környezetkímélő közlekedés Sepsiszentgyörgyön
2024.07.19

Ki ne szeretne hatékonyan, biztonságosan és kényelmesen eljutni a város egyik pontjából a másikba, legyen szó ügyintézésről, bevásárlásról, sportolásról vagy kikapcsolódásról? Mostantól ez bárki számára elérhetővé válik, hiszen indul a közösségi kerékpárkölcsönző rendszer és bővül a közszállítás.

16. Sportnapok – AKTÍV Sepsiszentgyörgy
2024.07.10

Egy év kihagyás után, 2024. szeptember 20-án újból elrajtol a Sepsiszentgyörgyi Sportnapok.