hu
 
Szombat, 2024. Július 20.

Gyors, biztonságos és környezetkímélő közlekedés Sepsiszentgyörgyön

2024.07.19

Ki ne szeretne hatékonyan, biztonságosan és kényelmesen eljutni a város egyik pontjából a másikba, legyen szó ügyintézésről, bevásárlásról, sportolásról vagy kikapcsolódásról? Mostantól ez bárki számára elérhetővé válik, hiszen indul a közösségi kerékpárkölcsönző rendszer és bővül a közszállítás.

Sepsiszentgyörgyön nagy hangsúlyt fektetünk a közlekedési hálózat fejlesztésére, célunk a civilizált, kiszámítható és biztonságos forgalom kialakítása mellett, a forgalmi dugók, a levegő- és zajszennyezés csökkentése. Ennek eredményeként több környezetbarát, alternatív módot is választhatunk a városban való közlekedés során: utazhatunk az új, kényelmes elektromos autóbuszokkal, mehetünk gyalog a már korszerűsített, és folyamatosan újuló járdákon, igénybe vehetjük az újonnan induló kerékpárkölcsönző rendszert.  

Mindezt a fenntartható mobilitási terv részeként valósítottuk meg, amelyet nagyrészt európai uniós forrásokból finanszírozunk, és amelynek köszönhetően Sepsiszentgyörgyön egyre gördülélenyebb lesz eljutni a város különböző részeibe.

Hamarosan használható a Sepsi Bike kerékpárkölcsönző rendszer

A napokban – az első időszakban tesztüzemmódban – elindítjuk az új kerékpárkölcsönző (bike sharing) rendszert: a város 17 forgalmasabb csomópontján felszerelt kerékpármegőrző állomáson összesen 230 bicikli kölcsönözhető. 

A kerékpárkölcsönző rendszer használata számos előnnyel jár:

  • a bicikliket nem szükséges felcipelni a tömbházak emeletére,
  • nem kell őket a lakók javítsák és karbantartsák, mindig kéznél vannak, 
  • így használatuk olcsó, egyszerű és kényelmes.
  • Kerékpárral gyorsabban jutunk el a célpontunkhoz, hiszen kikerüljük a forgalmi dugókat, és az egészségünkre is jótékony hatással van a mozgás.

Hogyan vehetjük igénybe a kerékpárokat?

Mindazok, akik biciklit kölcsönöznének naponta 6 és 22 óra tehetik meg. Először le kell tölteniük a telefonjukra a GloBikes alkalmazást, majd regisztrálniuk kell, amihez be kell scannelni a személyi igazolványt és meg kell adni a bankkártya adatokat a fizetéshez. Mindezt csak az első alkalommal kell megtenni, az alkalmazás a későbbieknek megjegyzi az adatokat. A regisztrációt követően az alkalmazás által generált QR-kód leolvasásával vagy kód beírásával vehető igénybe a kerékpár.

A kerékpárok használata az első 30 percben ingyenes. Hosszabb használatért fizetni kell, így 31 és 90 perc  közötti használatért 2 lejt, 91 és 150 perc közötti használatért 4 lejt. Aki ennél is hosszabb ideig használja a járműveket, annak minden megkezdett óra 6 lejbe kerül mindaddig, míg le nem teszi azt. A bicikliket bármelyik gyűjtőpontról ki lehet kölcsönözni, és a célba érkezéskor a legközelebbi gyűjtőállomáson lehet letenni, kizárólag csak a város területén lehet velük közlekedni.

Abban az esetben, ha a kerékpárt nem helyezik vissza 24 órán belül a gyűjtőállomásra, a működtető értesíti az illetékes hatóságokat a bicikli visszaszerzése érdekében.

Bővítjük és teljesen megújítjuk a közszállítást! 

12 új elektromos autóbuszt vásároltunk és újabb 12 érkezik a jövőben, új tömegközlekedési útvonalakat alakítunk ki, új buszmegállókat építünk, pontosabb, kiszámíthatóbb és civilizáltabb lesz a közszállítás. 

A közszállítási vállalat számára új telephely létesült a szépmezői ipari parkban. A régi, leromlott székhely területén pedig új funkciókkal ellátott épületek és ingatlanok kapnak majd helyet a központi övezetben. 

Új végállomás épül a Gólya utcában és új utasterminál a Păiuș David hadnagy úton. Utóbbi a város déli bejáratán keresztül érkező autóbuszok megállóhelye lesz, ahol a városi buszokra is fel lehet majd szállni, így a környező településekről érkező utasokat is kiszolgálja. 

Információs kijelzővel ellátott 58 buszmegállót, 15 jegyautomatát helyezünk ki a város forgalmasabb pontjaira, a buszok hosszabbított útvonalon, több megálló beiktatásával közlekednek, olyan városnegyedeket is érintenek majd, ahol korábban nem közlekedtek autóbuszok. Több mint tíz útkereszteződésbe helyeznek ki villanyrendőrt, és bevezetik az adatgyűjtő rendszerrel ellátott forgalomirányítást. A buszmegállókban kihelyezett panókon, valamint digitális alkalmazáson követhetik az utasok, hogy melyik járat mikor érkezik, a járatok kiszámíthatóbbak lesznek. Könnyebbé és környezetbarátabbá válik a tömegközlekedés, nemcsak a városban, de a környező településekre is egyszerűbb lesz eljutni, illetve beutazni Sepsiszentgyörgyre.

Bővebb információk a közszállításra és kerékpárkölcsönző rendszerre vonatkozóan a folyamatosan bövülő www.sepsibusbike.ro oldalon találhatók. 

A sepsiszentgyörgyi új közszállítási és kerékpárkölcsönző rendszer kiépítése a városi mobilitási terv részeként valósul meg európai uniós forrásokból. Szintén ennek a projektnek a részeként épült az Olt folyó gátján a Sepsi Arénától Kilyénig tartó közel hét kilométeres kerékpárút, valamint az új gyalogos és kerékpáros híd az Olt folyó felett, ami összeköti a Nicolae Iorga utcát az Állomás negyeddel, kikerülve az igen forgalmas nagy hidat. Továbbá hét utcát korszerűsítettünk: a Stadion utcát, a Grigore Bălan tábornok utat, a Nicolae Iorga utcát, a Csíki utcát, a Gyár utcát, valamint járdákat építettünk az Oltmező utcában és a Păiuș David hadnagy úton.

Elektromos autóbuszokkal, kerékpárokkal és az új járdákon biztonságosan, kényelmesebben és gyorsabban közlekedhetünk, ez hozzájárul az életminőség javulásához, valamint egy korszerű, vonzó és tiszta város kialakításához. Bár még sok a teendő, de azért dolgozunk, hogy Sepsiszentgyörgy egyre jobb hely legyen.

Gyors, biztonságos és környezetkímélő közlekedés Sepsiszentgyörgyön
2024.07.19

Ki ne szeretne hatékonyan, biztonságosan és kényelmesen eljutni a város egyik pontjából a másikba, legyen szó ügyintézésről, bevásárlásról, sportolásról vagy kikapcsolódásról? Mostantól ez bárki számára elérhetővé válik, hiszen indul a közösségi kerékpárkölcsönző rendszer és bővül a közszállítás.

16. Sportnapok – AKTÍV Sepsiszentgyörgy
2024.07.10

Egy év kihagyás után, 2024. szeptember 20-án újból elrajtol a Sepsiszentgyörgyi Sportnapok.

Idén is népszerű volt a SepsiClassic a közönség körében
2024.07.09

Vasárnap ért véget a másodjára megrendezett komolyzenei fesztivál Sepsiszentgyörgyön.

Június 29-én megnyitja kapuit a Csíki negyedi sportlétesítmény
2024.06.28

A beruházás célja, hogy Sepsiszentgyörgy egyik legnépesebb negyedében is megfelelő minőségű és mennyiségű szabad sportolási és játszási lehetőséget biztosítsanak az ott élő gyerekeknek, fiataloknak, felnőtteknek.

Forgalomkorlátozások péntek este a SEPSI Inst. RUN futóversenyen
2024.06.19

Kérjük a gépjárművezetőket, hogy kövessék a rendőrök és az útvonalon tartózkodó önkéntesek utasításait