hu
 
Vasárnap, 2024. Augusztus 04.

Fokozatosan újraéled a kulturális élet Sepsiszentgyörgyön

2021.05.12

Változatos kínálattal várják az érdeklődőket a kulturális intézmények

A járványügyi esetszámok csökkenésének és a korlátozások lazításának eredményeként, újra kinyitanak a kulturális intézmények Sepsiszentgyörgyön, betartva minden kötelező járványügyi előírást. Tematikus kiállításokkal, történelmi és kortárs művészeti tárlatokkal, igényes táncszínház- és színházélményeket nyújtó, sajátos stílusú előadásokkal várják újra az érdeklődőket.

A Tamási Áron Színház társulata újra a közönség előtt játszik

Hosszú idő után először ülhetnek a nézők a színház nagytermében az Amikor telihold ragyog a turkáló felett és a Pam param című előadásokon, valamint a Műsor című színházi beszélgetéssorozat újabb epizódjainak vetítéseire. Május 14-én, pénteken este 7 órától a Műsor ötödik részét, május 27-én, csütörtökön 19 órától pedig a hatodikat vetítik az érdeklődőknek a színház nagytermében. Az élő előadásokon és vetítéseken kívül továbbra is elérhető a Vimeo videómegosztó platformon.

További részletek a színház honlapján, a www.tasz.ro oldalon találhatók.

 

Nagyobb nézőközönséggel az Andrei Mureșanu Színházban

Az oltási igazolvánnyal rendelkezők számára az Andrei Mureșanu Színház ingyenes belépést biztosít a májusi előadásaira, a helyek száma korlátozott, ezért előzetes helyfoglalás szüksége.

Az Ingmar Bergman nyomán készült Jelenetek egy házasságból / Scene dintr-o căsnicie című darabot Ioan Cărmăzan rendezésében május 13-án játsszák. Május 19-én és 20-án az Aranysárkány / Dragonul de aur című,  május 25-én a Két élőhalott /Doi morți vii című darabokat tekintheti meg a közönség, Catinca Drăgănescu, illetve Alexandru Dabija rendezésében. Május 29-én A csendnek is van pulzusa / Și liniștea are puls című előadást játssza a társulat.

Jegyárak és további részletek a színház honlapján: www.tam.ro

Mozgalmas nyárra készül az M Studio

Május 23-án, vasárnap este 7 órától az M Studio Mozgásszínház Pam param című, Andrea Gavriliu által rendezett előadását láthatják az érdeklődők a Háromszék Táncstúdióban.

A Fehér Ferenc koreográfus által rendezett Pappa mia! című darab bemutatójára már készül a társulat, erre június 4-én kerül sor. Június második felében elkezdik a Desire című előadás próbáit Frenák Pál rendezésében, a bemutató 2021. szeptemberében lesz látható.

Az M Studio 15 éves évfordulójának alkalmából július 3. és 10. között szervezik a MEETINGS projektet, Ermira Goro, a DV8 egykori táncosának vezetésével. Az Andrea Gavriliu koreográfiájában készült Pam param előadást, a PYRO szabadtéri tűzzsonglőr show-t illetve a Frenák Pál rendezésében készült To_R előadást még júliusig megtekinthetik az érdeklődők.

További részletek a színház honlapján, a www.m-studio.ro oldalon találhatók.

Bábszínház a Cimboráknál

A Cimborák Bábszínház májusban három előadással készül: Tündérek tenyerén, A fehér macskahercegnő és A fák titkos szíve című előadásokat Sepsiszentgyörgyön a Cimborák Bábszínház stúdiótermében tekinthetik meg a kicsi és nagyobb gyerekek. 

Részletek és időpontok a bábszínház Facebook oldalán találhatók: https://www.facebook.com/Cimborak

A mozdulat tisztasága

A Háromszék Táncegyüttes májusban újra műsorra tűzi a TISZTA című produkcióját. A Juhász Zsolt rendezésében készült néptáncelőadást május 19-én és 20-án 19:00 órai kezdettel tekintheti meg a közönség.

A Nagyváradi Táncegyüttes május 25-én, kedden 19.00 órától KATONAÉNEK című műsorát mutatja be a sepsiszentgyörgyi közönségnek. Mindkét előadásra a jegyeket a Központi Jegyirodában, hétfőtől csütörtökig 9-16 óra között, míg pénteken 9-től 13 óráig lehet megvásárolni.

Az előadások programja és további részletek a Háromszék Táncegyüttes honlapján, a www.hte.ro oldalon tekinthetők meg.

Újra látogatható az Erdélyi Művészeti Központ

Véső Ágoston festőművész kiállításának megnyitójára várja az érdeklődőket az Erdélyi Művészeti Központ 2021. május 14-én, pénteken 18 órától. A tárlatot megnyitja Gazda József művészettörténész, a kiállítás kurátora Madaras Péter. A kiállítás megtekinthető 2021. május 15. és június 11. közt, keddtől péntekig, 10-től 17 óráig, szombaton 10-től 18 óráig.

További információk a www.emuk.ro oldalon olvashatók.

Újranyitás 3.0 a MAGMÁBAN

A MAGMA Kortárs Művészeti Kiállítótér sajátos módon készült, új bemutatóval lepi meg a látogatókat: az ARTeast Alapítvány archívumának digitalizálásából és annak publikálásából álló, Kikapcsoltan – Bekapcsoltan 2 / 30 ÉV ARCHÍVUMA című projekt kiállítását május 31-ig tekinthetik meg a kortás művészet rajongói. További részletek a www.magma.ro honlapon tekinthetők meg.

 A Nagyváradi Állami Filharmónia hangversenye

A Kónya Ádám Művelődési Ház szervezésében, május 28-án, 19 órától a Nagyváradi Állami Filharmónia műsora örvendezteti meg a közönséget koncertjével, melynek karmestere Andrea Barizza. Az előadók repertoárjában ez alkalommal Jean Sibelius és Johannes Brahms művei szerepelnek. A koncert helyszíne: a Tamási Áron Színház nagyterme.

Jegyárak és az előadás részletes leírása: www.kultura.ro.

 István, a király / Székelyföldi Nagyprodukció

Már javában zajlanak az István, a király Székelyföldi Nagyprodukció egyéni próbái, a szereplők ének- és mozgáspróbákon hangolódnak szerepeikre és sajátítják el a rockopera jeleneteit, hogy augusztus 20-án a lehető legtökéletesebben adhassák át azokat a nagyközönségnek.

Tűzzománc kiállítás

A sepsiszentgyörgyi Magyar Kulturális Intézet, a Lábasház valamint Székelyudvarhelyi Művelődési Ház és Udvarhely Kultúrájáért közös szervezésében Örökség címmel tűzzománc kiállítás nyílik május 14-én a sepsiszentgyörgyi Lábasházban. Elekes Gyula műhelyéhez tartozó képzőművészek, műveit június 15-ig tekinthetik meg az érdeklődők.

A szabadság színeváltozásai

Március 15-e tiszteletére új tárlattal jelentkezett a Székely Nemzeti Múzeum ideiglenes kiállítóhelyén, a sepsiszentgyörgyi Lábasházban. Az 1848–49-es forradalom és szabadságharc eseményeit és alakjait felidéző, az intézmény képzőművészeti és történelmi gyűjteményeinek műtárgyait egymással párbeszédbe állító kiállításon eddig soha be nem mutatott, vagy újonnan vásárolt műtárgyakat láthat a nagyközönség május 21-ig.

Az intézmények fenntartják a műsorváltoztatás jogát!

Rajt előtt a XVIII. Székelyföldi Körverseny
2024.08.02

A 18. kiírásához érkezett a Székelyföld Kerékpáros Körversenye, amelynek a hivatalos neve Tour of Szeklerland. A versenyzők érinteni fogják a székelyföldi városokat. 

Biztonsági intézkedések a pikniktüzek elkerülése érdekében
2024.07.30

Sepsiszentgyörgy Önkormányzata felhívja a lakók figyelmét, hogy ebben az időszakban a szárazság, a száraz növényzet és a magas hőmérséklet miatt fokozottan magas a tűzveszély.

Kezdetét vette a Com’ON Sepsi hatodik kiadása: Sepsiszentgyörgy ifjúsági részvételi programja ismét várja a kezdeményező fiatalokat.
2024.07.22

A Com’ON Sepsi ismét meghirdeti ifjúsági részvételi programját, amelynek keretében fiatalok informális csoportjai különféle projekteket valósíthatnak meg Sepsiszentgyörgy területén.

Gyors, biztonságos és környezetkímélő közlekedés Sepsiszentgyörgyön
2024.07.19

Ki ne szeretne hatékonyan, biztonságosan és kényelmesen eljutni a város egyik pontjából a másikba, legyen szó ügyintézésről, bevásárlásról, sportolásról vagy kikapcsolódásról? Mostantól ez bárki számára elérhetővé válik, hiszen indul a közösségi kerékpárkölcsönző rendszer és bővül a közszállítás.

16. Sportnapok – AKTÍV Sepsiszentgyörgy
2024.07.10

Egy év kihagyás után, 2024. szeptember 20-án újból elrajtol a Sepsiszentgyörgyi Sportnapok.