hu
 
Csütörtök, 2024. Április 18.

Felnőtt hokicsapata lesz Háromszéknek 

2021.04.12

HáromSIC néven hoz létre hokiklubot Kovászna Megye Tanácsa, Sepsiszentgyörgy és Kézdivásárhely önkormányzataival közösen. 

Megyei és városi vezetőkkel, valamint sportegyesületek és klubok, illetve ifjúsági szervezetek képviselőivel találkozott Novák Eduárd sport- és ifjúsági miniszter és Tánczos Barna környezetvédelmi miniszter április 9-i háromszéki látogatása során. A találkozó végén a megyeszékhelyi Sepsi Arénában a miniszterek közösen Tamás Sándorral, Kovászna Megye Tanácsának elnökével, Antal Árpád-Andrással, Sepsiszentgyörgy polgármesterével, Jakab István Barnával, Kovászna Megye Tanácsának alelnökével és Vargha Fruzsinával, Sepsiszentgyörgy alpolgármesterével sajtótájékoztató keretében ismertették jövőbeli terveiket a sportot és az ifjúságot illetően. 

A tervek szerint idén ősszel már egy versenyképes felnőtt csapat áll jégre, a cél, hogy beiratkozzanak az Erste Ligába – jelentette be a hírt Tamás Sándor, Kovászna Megye Tanácsának elnöke. 

Az új klubot új jégcsarnok is megilleti. Ennek megépítésére, valamint egy sportszálló létesítésére tett ígéretet a találkozón Tánczos Barna, aki a Székelyföldi Jégkorong Akadémiát működtető Mens Sana Alapítvány elnökeként volt jelen. A környezetvédelmi miniszter ugyanakkor kihangsúlyozta, céljaik közt szerepel az is, hogy a Sepsiszentgyörgy önkormányzata által elindított és sikeresen működtetett, Bevezetés a sportba elnevezésű programot egész Székelyföldre kiterjesszék. 

„Új felnőtt jégkorongcsapat születik Háromszéken, visszahelyezzük Sepsiszentgyörgyöt a Kárpát-medencei jégkorong térképére. A Királypingvinek Sportegyesület koordinálásával mindeddig 3 000 gyermek tanult meg a Bevezetés a sportba program keretében korcsolyázni, ez is azt bizonyítja, hogy van jövője ennek a sportágnak. Új jégcsarnokot építünk a Sepsi Aréna mellé, támogatjuk a sportot, támogatjuk a jövőt!” – fogalmazott Antal Árpád-András, Sepsiszentgyörgy polgármestere. 

A sport olyan értékrendet alakít ki, amelyből építkezhetünk. Egyrészt kiegyensúlyozott életvitelt jelent, másrészt pedig egészséges versenyszellemet is biztosít. Örülök annak, hogy Sepsiszentgyörgyön a sport divatos. Az év elején zajlott egy ifjúsági konzultációnk, amelyből az derült ki, hogy a fiatalok számára fontos, hogy sportolhassanak.” – emelte ki Vargha Fruzsina, Sepsiszentgyörgy alpolgármestere, aki maga is 13 évig futballozott, javasolva egy női labdarúgó-szakosztály létrehozását. 

Háromszék visszakapja a besenyői tábort 

A sepsibesenyői tábor átkerül Kovászna Megye Tanácsához, jelentették be az elöljárók a sajtótájékoztatón. Novák Eduárd sport- és ifjúsági miniszter ígéretet tett arra, hogy április-május folyamán eleget tesznek Kovászna Megye Tanácsa igénylésének és a sepsibesenyői tábort visszaadják a megyei önkormányzat tulajdonába. „Ez a helyes út ahhoz, hogy helyi szinten minőségi táborozási lehetőséget, szolgáltatást tudjanak biztosítani a fiataloknak” – fogalmazott a miniszter. 

Márciusban határozatban kérte a minisztériumtól a megyei tanács a besenyői tábort, ez az utolsó diáktábor a megyében, amely nem került át az önkormányzatokhoz, mondta el ennek kapcsán Jakab István Barna, Kovászna Megye Tanácsának alelnöke. 

„Jobb gazdái vagyunk a közvagyonnak, mint a kormány. Az évekkel ezelőtt visszaadott ifjúsági táborok közül a kommandóit teljesen újraépítettük, a zabolai Csipkést részben felújítottuk. A sepsibesenyői táborral is hasonló terveink vannak, így végre a háromszéki ifjúság veheti használatba a létesítményt” – hangsúlyozta Tamás Sándor, Kovászna Megye Tanácsának elnöke. 

Jakab István Barna reflektálva a háromszéki fiatalokat érintő kérdéskörre, röviden ismertette a 2021-2024-es időszakra vonatkozó megyei ifjúsági akciótervet, amelyet a teljes régiót átfogó konzultáció előz meg. Ennek fő pillérei a keresztyén értékrend népszerűsítésének megtartására, tehetséggondozásra, környezettudatos nevelésre, az itthon maradás és hazaköltözés témakörére épülnek. „Megyei önkormányzatként elhivatottan dolgozunk a fiatalokért, hogy megteremtsük számukra a biztos jövő lehetőségét” –tette hozzá az alelnök. 

Visszaadni a hazai sport erejét és becsületét 

„A romániai sport teljes reformjára van szükség, olyan alapokra, amelyek jövőt biztosítanak a fiatalok számára. Mindent meg fogunk tenni annak érdekében, hogy az élsport és a szabadidős sport egyaránt fejlődjön” – emelte ki Novák Eduárd sportminiszter.

Mindezt egy jól kidolgozott sportstratégia alapján kívánják megvalósítani, amelyben kiemelt helyet kap többek között a sportklubok működését elősegítő szponzortörvény módosítása, az edzőiskolák, valamint az iskolai sportoktatás megreformálása, ugyanakkor a sportiskolák, klubok és szövetségek közötti láncszemek hiányának a pótlása.

„Gratulálok a háromszéki önkormányzati vezetőknek és sportkluboknak, hogy az utóbbi tíz évben megváltoztatták a megye sportarculatát. Fantasztikus napon vagyunk túl, és úgy távozom Háromszékről, hogy tele vagyok optimizmussal. Rengeteg pozitív emberrel találkoztam, akik tényleg mindent megtesznek annak érdekében, hogy a fiatalok sportoljanak, hogy a térség hírnevét országos és nemzetközi szintre vigyék” – összegezte a miniszter. 

Miért szerelnek fel védőkorlátokat az Olt folyó gátján épülő új kerékpárút mentén? Lesznek-e gyalogos átkelőhelyek a bicikliúton?
2024.04.15

Folytatódik a tavaly elkezdett, hét kilométer hosszú aszfaltozott kerékpárút építése az Olt folyó töltésén

Székelyföldi Bringás Vándortábor
2024.04.11

„A nyár legjobb hete” idén is Székelyföldön lesz -ígérik a Székelyföldi Bringás Vándortábor szervezői, akik Székelyföld múltját, jelenét, a vadregényes tájakat, a méltán híres székely vendégszeretetet, az UNESCO örökségeket, a római pápa által is megkedvelt csíksomlyói zarándokhelyet, valamint az elmaradhatatlan ízeket is megmutatják a Székelyföld szívében bringázó gyerekeknek és kísérő tanároknak.

Kizárólag újrahasználható poharakból fogyaszthatjuk az italunkat a Szent György Napokon
2024.04.08

Sepsiszentgyörgy Önkormányzata ezentúl minden köztéri rendezvényen újrahasználható poharakat vezet be

Indul a 60 Plusz Akadémia
2024.04.04

A Sapientia Erdélyi Magyar Tudományegyetem Sepsiszentgyörgyi Kara és Sepsiszentgyörgy Önkormányzata 60 Plusz Akadémia néven indítanak előadás-sorozatot, melynek célja az időseknek szóló ingyenes oktatási lehetőség biztosítása.

Krakkóba utazik az M Studio
2024.04.03

Csütörtökön, április 4-én Krakkóba utazik a társulat, a LIFT előadást mutatják be.