hu
 
Hétfő, 2024. Augusztus 05.

Feldolgozták a Csíki Sándor egészségmegőrző program eredményeit

2021.12.09

Felmérték 2 202 sepsiszentgyörgyi elemi osztályos tanuló testtartását és mozgáskoordinációját

Antal Árpád-András polgármester, Kondor Ágota és Magyarósi Imola önkormányzati képviselők, továbbá Magyarosi Orsolya gyógytornász közös sajtótájékoztató keretében mutatták be a májusban indított Csíki Sándor elnevezésű program eredményeit és a jövőbeli terveket.

A Csíki Sándor program a helyes testtartásra és mozgáskoordinációra fekteti a hangsúlyt. A Pro Urbe díjas testnevelő tanárról elnevezett program során, május és június között 16 gyógytornász mérte fel, a szülők beleegyezését követően, Sepsiszentgyörgy 12 tanintézményébe járó 2 202 elemi osztályos tanuló mozgását és testtartását, majd indokolt esetben javaslatokat fogalmaztak meg a szülők részére.

Antal Árpád-András, Sepsiszentgyörgy polgármestere köszönetét fejezte ki a programban résztvevőknek, és kiemelte, hogy lesz folytatása:  „Azt szeretnénk, hogy elindítsunk egy folyamatot, hiszen fontos a kisgyerekek testtartására odafigyelni, sok problémát ebben a korban lehet felfedezni. A rohanó világ sajnos nem arról szól, hogy az utcán, a sportpályán vagy az erdőben rohanunk, hanem stresszesen ülünk a számítógép és a televízió képernyője előtt. Ezen szeretnénk változtatni, hiszen nemcsak a beton leöntésében látjuk az önkormányzat feladatait, hanem próbálunk a közösségre, az emberekre és a gyermekekre is odafigyelni.”

Kondor Ágota önkormányzati képviselő kiemelte, hogy ez egy prevenciós program, amelynek elsődleges célcsoportja a gyermekek, hiszen ennek a korosztálynak az esetében lehet megelőzésről beszélni: „Hálával gondolok Csíki Sándor tanár úrra, a program névadójára, aki egy életen keresztül nagyon fontosnak tartotta a gyermekek testtartását, a megfelelő mozgást. Az eredményeket arra szeretnénk felhasználni, hogy érzékenyítsük a szülőket, pedagógusokat, hogy mire érdemes odafigyelni, azért, hogy ne alakuljon ki probléma a gyermekek esetében, illetve ahol már kialakult, azt minél korábban felfedezzék, hogy időben szakemberhez lehessen fordulni.”

Magyarósi Imola önkormányzati képviselő a felmérés eredményeit ismertette. A gyógytornászok a gyermekek magasságát és testtömegindexét vették figyelembe, megvizsgálták, hogy észlelhetők-e problémák a lábfej, boka, térd, váll, gerinc esetében. A gyógytornászok egy egységes felmérőlapot kitöltve rögzítették az eredményeket, majd ezt követően minden esetben visszajelzéseket és javaslatokat fogalmaztak meg a szülők részére. 

Magyarosi Orsolya gyógytornász, aki részt vett a program lebonyolításában és a gyermekek felmérésében, a szakmai jellegű eredményeket ismertette. Ezek szerint a leggyakrabban a lúdtalp, az x-láb, az o-láb és a gerincproblémák fordultak elő. Igyekeztek kiszűrni a komolyabb jellegű elváltozásokat is, így a tölcsérmell, a tyúkmell vagy a gerincferdülés, hiszen ezek a tüdőkapacitást is befolyásolhatják. Utóbbi esetek ritkán fordultak elő, viszont kihangsúlyozta, hogy a felmérésben résztvevő gyermekek kilencven százalékánál fennáll a lúdtalp kialakulásának gyanúja. 

A lúdtalpat is komolyan kell venni és kezelni, hiszen sok kisgyerek küzd ezzel a problémával, amely tanulási nehézségekhez is vezethet. A lúdtalp a hirtelen növekedés és súlygyarapodás miatt is kialakulhat, ezért szeretnénk felhívni a szülők figyelmét, hogy ez nemcsak esztétikai, hanem egészségügyi problémákhoz is vezethet. Az x-láb esetében pedig fontos odafigyelni arra, hogy ne terheljék egy oldalon a gyermekeket” – mondta Magyarosi Orsolya. Ugyanakkor kiemelte, hogy nem minden esetben jó az egyoldalú sportolás, szakemberhez fordulva kideríthető, hogy milyen sportág lehet megfelelő a gyermekek részére, érdemes többféle sportot is gyakorolni. 

A Csíki Sándor program a jövőben is folytatódik, felmérik azokat a gyerekeket, akikre korábban nem került sor, a pedagógusoknak pedig szakmai műhelymunkákat szerveznek. Szeretnék, hogy az iskolákban gyógytornászok, mozgásterapeuták foglalkozzanak azokkal a tanulókkal, akik fel vannak mentve a tornaóra alól. A harmadikos és negyedikes gyermekeknek tudatosító programokkal készülnek, illetve a líceumba járó gyermekekre is tervezik kiterjeszteni a megelőzést szolgáló programot.

Rajt előtt a XVIII. Székelyföldi Körverseny
2024.08.02

A 18. kiírásához érkezett a Székelyföld Kerékpáros Körversenye, amelynek a hivatalos neve Tour of Szeklerland. A versenyzők érinteni fogják a székelyföldi városokat. 

Biztonsági intézkedések a pikniktüzek elkerülése érdekében
2024.07.30

Sepsiszentgyörgy Önkormányzata felhívja a lakók figyelmét, hogy ebben az időszakban a szárazság, a száraz növényzet és a magas hőmérséklet miatt fokozottan magas a tűzveszély.

Kezdetét vette a Com’ON Sepsi hatodik kiadása: Sepsiszentgyörgy ifjúsági részvételi programja ismét várja a kezdeményező fiatalokat.
2024.07.22

A Com’ON Sepsi ismét meghirdeti ifjúsági részvételi programját, amelynek keretében fiatalok informális csoportjai különféle projekteket valósíthatnak meg Sepsiszentgyörgy területén.

Gyors, biztonságos és környezetkímélő közlekedés Sepsiszentgyörgyön
2024.07.19

Ki ne szeretne hatékonyan, biztonságosan és kényelmesen eljutni a város egyik pontjából a másikba, legyen szó ügyintézésről, bevásárlásról, sportolásról vagy kikapcsolódásról? Mostantól ez bárki számára elérhetővé válik, hiszen indul a közösségi kerékpárkölcsönző rendszer és bővül a közszállítás.

16. Sportnapok – AKTÍV Sepsiszentgyörgy
2024.07.10

Egy év kihagyás után, 2024. szeptember 20-án újból elrajtol a Sepsiszentgyörgyi Sportnapok.