hu
 
Hétfő, 2024. Augusztus 05.

Február 7-től új parkolási szabályok lépnek érvénybe Sepsiszentgyörgy központjában

2022.02.03

A Nullás Övezetben legtöbb két órát lehet parkolni

Sepsiszentgyörgy Önkormányzata a Nullás Övezet létrehozásával, február 7-től új parkolási szabályokat vezet be a város központjában. 

Ennek értelmében az 1918. December 1. utcában (a Szent György tér és az egykori Bodok szálló közötti területen), a Gróf Mikó Imre utcában és a Szent György téren (a Sugás áruház előtt) található nyilvános parkolókban legtöbb két órára korlátozzák a parkolást. A parkolási díj változatlan marad, hétköznapokon 8:30 és 16:30 óra között 3 lejbe kerül egy órára. Azok a személyek, akiknek a lakcíme a Nullás Övezetbe szól, továbbra is a tavalyi áron, azaz havi 75 lejért vagy évi 500 lejért vásárolhatnak parkolóbérletet.

„Megfigyeltük, hogy a parkolóhelyek nagy többségét a belvárosban dolgozók foglalják el, akik éves parkolóbérlettel rendelkeznek. Ez azt jelenti, hogy reggel az első órákban elfoglalják a parkolóhelyeket és ezek csak délután szabadulnak fel, pedig pont az lenne a cél, hogy a belvárosban az ügyeket intéző lakók könnyen leparkolhassák az autójukat arra a rövid időre” – sorolta a városvezető. 

Fontos! A Nullás Övezetben csak azok parkolhatnak két óránál többet, akiknek ide szól a lakcímük és parkolóbérlettel rendelkeznek. Azok, akiknek a munkahelyük ezen a területen található, két óránál hosszabb ideig a szomszédos utcákban hagyhatják autójukat, így például a Csíki utcában, a Gábor Áron utcában, a Gödri Ferenc utcában vagy az Olt utcában.

Az egykori Bodok szálló előtti parkolóban is a fenti szabályok érvényesülnek (3 lejes óránkénti díj, legtöbb 2 órás időkorláttal, a parkolóbérletek itt nem érvényesek). A közeljövőben a parkoló bejáratához sorompót szerelnek majd fel és a parkolási díj óránkénti 5 lejre fog emelkedni.

A parkolási díjakat készpénzzel lehet kifizetni a közelben található 7 parkolóautomata egyikénél, vagy SMS-ben a 7420-as számon, illetve a Tpark alkalmazáson keresztül. Fontos megjegyezni, hogy a parkolóautomaták nem adnak visszajárót! A nagycsaládos kártyával rendelkezők, a fogyatékkal élő személyek és az elektromos autók tulajdonosai ingyenesen és időkorlátozás nélkül parkolhatnak a Nullás Övezetben.

A Nullás Övezeten kívül eső, fizetős parkolóhelyeken továbbra is érvényben marad a 15 lejes (SMS-ben: 3 euró + ÁFA) napidíjas parkolás, a két órás időkorlátozás kizárólag a Nullás Övezetben lép érvénybe.

A parkolási díj befizetésének elmulasztása vagy a határidő túllépése esetén a Helyi Rendőrség munkatársai az eddigiekhez hasonlóan, a gépkocsi szélvédőjére helyezik a fizetési felszólítást, amelynek értéke február 7-től a Nullás Övezetben 45 lejre, a többi fizetős parkolókban pedig 30 lejre emelkedik. A felszólításokban szereplő összegek kifizetésének elmulasztása esetén, további 200-tól 400 lejig terjedő pénzbírságot szabnak ki, ezeknek a 15 napon belüli kifizetése esetén csak az összegnek felét kell kifizetni.

Jó tudni! Azok a gépjárművezetők, akik a Nullás Övezetben váltottak parkolójegyet, annak érvényességi ideje alatt a város bármely más, nyilvános fizetős parkolójában parkolhatnak.

Rajt előtt a XVIII. Székelyföldi Körverseny
2024.08.02

A 18. kiírásához érkezett a Székelyföld Kerékpáros Körversenye, amelynek a hivatalos neve Tour of Szeklerland. A versenyzők érinteni fogják a székelyföldi városokat. 

Biztonsági intézkedések a pikniktüzek elkerülése érdekében
2024.07.30

Sepsiszentgyörgy Önkormányzata felhívja a lakók figyelmét, hogy ebben az időszakban a szárazság, a száraz növényzet és a magas hőmérséklet miatt fokozottan magas a tűzveszély.

Kezdetét vette a Com’ON Sepsi hatodik kiadása: Sepsiszentgyörgy ifjúsági részvételi programja ismét várja a kezdeményező fiatalokat.
2024.07.22

A Com’ON Sepsi ismét meghirdeti ifjúsági részvételi programját, amelynek keretében fiatalok informális csoportjai különféle projekteket valósíthatnak meg Sepsiszentgyörgy területén.

Gyors, biztonságos és környezetkímélő közlekedés Sepsiszentgyörgyön
2024.07.19

Ki ne szeretne hatékonyan, biztonságosan és kényelmesen eljutni a város egyik pontjából a másikba, legyen szó ügyintézésről, bevásárlásról, sportolásról vagy kikapcsolódásról? Mostantól ez bárki számára elérhetővé válik, hiszen indul a közösségi kerékpárkölcsönző rendszer és bővül a közszállítás.

16. Sportnapok – AKTÍV Sepsiszentgyörgy
2024.07.10

Egy év kihagyás után, 2024. szeptember 20-án újból elrajtol a Sepsiszentgyörgyi Sportnapok.