hu
 
Vasárnap, 2024. Augusztus 04.

Farkaslaka lovasa nyerte a 10. Székely Vágtát

2021.06.28

A bizonytalan időjárás miatt kétszer változott a Székely Vágta döntőjének időpontja, az időpontmódosítás viszont semmit nem vett el a döntő izgalmából: négy, mindenre elszánt lovas állt a rajthoz, hogy végül ő emelhesse a magasba a Székely Vágta vándorszablyáját. A jubileumi rendezvényt Farkaslaka lovasa, Tamás Csaba nyerte Villámlás nyergében.

Sepsiszentgyörgy, Kézdialmás, Farkaslaka és Kézdivásárhely lovai és lovasai feszültek egymásnak, mindenkinek van, mivel dicsekedni: Fazakas János-Alpár (Sepsiszentgyörgy) 2019-ben nyerte a Székely Vágtát; Kézdialmás lova (Hilton Haragos) tavaly negyedik helyezést ért a budapesti rangadón; a farkaslaki Tamás Csaba 2018-ban első lett, 2019-ben második a Székely Vágtán; Ugron Attila (Kézdivásárhely) pedig 2012-ben és 2017-ben is harmadik lett. Így egyik lovasnak sem kellett bemutatni a pályát, és az is világos volt számukra, hogy mi a verseny tétje. Nem így lovaknak, akik mind első alkalommal futottak a Székely Vágta döntőjében.

Felfokozott állapotban közelítettek a startzónába a lovasok, ahogy pedig a harang megkondult, fejvesztve vágtáztak a győzelemért. Az első félkörben még nagyon egyben voltak, azonban Tamás Csaba már akkor az élre tört. Szorította hátulról Libertényi Péter Hilton Haragossal, és rögtön mellettük volt Fazakas János-Alpár és Ugron Attila is, semmi nem dőlt el az első körben. Kézdialmás lovasa előzni próbált, sikertelenül, közben Tip Top és Marsal Szultán fáradni kezdtek, visszavettek egy picit a tempóból. A sepsiszentgyörgyi képviselő minden erejével futotta a köröket, a kézdivásárhelyi versenyző viszont lemaradt a hármastól, az utolsó körben pedig már csak az volt a kérdés, hogy Kézdialmás lovasának sikerül-e átvenni a vezetést. S bár Hilton Haragos nagyon küzdött, a bravúr nem sikerült, így Villámlás magabiztosan futott be elsőként, így nyerve meg a 10. Székely Vágtát.

Második helyen végzett Libertényi Péter és Hilton Haragos (Kézdialmás), harmadik lett Fazakas János-Alpár és Tip Top (Sepsiszentgyörgy), negyediknek ért célba Ugron Attila és Marsal Szultán (Kézdivásárhely).

A Székely Vágta nyereményeit és pénzjutalmait átadták:

Winkler Zsolt, a Nemzeti Vágta Elővagta szervezője a harmadik helyezettnek járó díjat;

Sztakics Éva Judit, a Székely Vágta korábbi főszervezője a második helyezettnek járó díjat;

Magyarósi Imola-Piroska, a Vadon Egyesület elnöke az első helyezettnek járó díjat;

Demeter János, a Székely Vágta ügyvezető igazgatója a győztesnek járó 1861 mintájú tiszti szablyát;

Dr. Nagy József, Vágtafőkapitány az 1845 mintájú lovastiszti vándorszablyát, amelyet a település őriz egy évig.

Idén először a Székely Vágta serlegei 3D-s nyomtatással, lebomló műanyagból készültek, amelyet a Wieb Toys start-up cég készített a rendezvény számára.

A Székely Vágta pénznyereményei: I. díj – 6.000 lej, II. díj – 4.000 lej, III. díj – 3.000 lej, IV. díj – 2.000 lej.

(A Székely Vágta sajtóirodájának közleménye)

Rajt előtt a XVIII. Székelyföldi Körverseny
2024.08.02

A 18. kiírásához érkezett a Székelyföld Kerékpáros Körversenye, amelynek a hivatalos neve Tour of Szeklerland. A versenyzők érinteni fogják a székelyföldi városokat. 

Biztonsági intézkedések a pikniktüzek elkerülése érdekében
2024.07.30

Sepsiszentgyörgy Önkormányzata felhívja a lakók figyelmét, hogy ebben az időszakban a szárazság, a száraz növényzet és a magas hőmérséklet miatt fokozottan magas a tűzveszély.

Kezdetét vette a Com’ON Sepsi hatodik kiadása: Sepsiszentgyörgy ifjúsági részvételi programja ismét várja a kezdeményező fiatalokat.
2024.07.22

A Com’ON Sepsi ismét meghirdeti ifjúsági részvételi programját, amelynek keretében fiatalok informális csoportjai különféle projekteket valósíthatnak meg Sepsiszentgyörgy területén.

Gyors, biztonságos és környezetkímélő közlekedés Sepsiszentgyörgyön
2024.07.19

Ki ne szeretne hatékonyan, biztonságosan és kényelmesen eljutni a város egyik pontjából a másikba, legyen szó ügyintézésről, bevásárlásról, sportolásról vagy kikapcsolódásról? Mostantól ez bárki számára elérhetővé válik, hiszen indul a közösségi kerékpárkölcsönző rendszer és bővül a közszállítás.

16. Sportnapok – AKTÍV Sepsiszentgyörgy
2024.07.10

Egy év kihagyás után, 2024. szeptember 20-án újból elrajtol a Sepsiszentgyörgyi Sportnapok.