hu
 
Szerda, 2024. Április 24.

Egyéves születésnapját ünnepli a Lábbusz program

2022.05.17

Május 17-én volt egy éve, hogy Sepsiszentgyörgy Önkormányzata elindította a Lábbusz programot

A Lábbusz program a tavalyi év májusában indult Sepsiszentgyörgy Önkormányzatának kezdeményezésével, azzal a céllal, hogy a város tanulóit arra ösztönözzék, hogy gyalog menjenek reggelente az iskolába, ugyanis ez az egyik legbiztonságosabb, legegészségesebb és legszórakoztatóbb módja a nap kezdésének. A Kondor Ágota és Székely Kincső önkormányzati képviselők által koordinált, Lábbusz nevet viselő kezdeményezés nem várt sikert aratott.

A Lábbusz program egy olyan ötlet ami, szíves fogadtatásra talált. Öröm látni a sok vidám gyereket reggelente, ahogyan csacsogva, jó kedvvel mennek iskolába. Örömöt okoz a sok lelkes önkéntes jelenléte. És jó tudni azt, hogy sokan vagyunk, akik ezt fontosnak érezzük. A mozgás nemcsak jobban serkenti az agyi pályákat és több oxigént juttat a szervezetünkbe, hanem általa vidámabban indulnak és érnek oda az iskolába a gyerekek, közben szocializálódnak, beszélgetnek, barátkoznak egymással. Megismerkednek sok felnőttel (kísérőkkel), akik példaképeik lehetnek. Kevésbé szoronganak, bátrabbak, dinamikusabbak és egy közösség tagjává válnak. Egészséges testre, lélekre egyaránt, és jó móka.“ - sorolta a program előnyeit Kondor Ágota.

Az egy év alatt a tanév minden reggelén önkéntesek segítségével indultak útnak a Lábbusz járatai, így összesen 34 héten át csatlakozhattak reggelente a gyerekek a kijelölt gyűjtőpontokon. A tanulókat minden héten más-más felnőtt „sofőrök” kísérték el az iskolába, a kezdeményezéshez csatlakozott a város több mint 34 egyesülete, közintézménye és szervezete.

A program fokozatosan egyre nagyobb népszerűségre tett szert, míg kezdetben naponta körülbelül 60 gyerek csatlakozott a Lábbusz járataihoz, mára a napi átlagos létszám eléri a 140-et. A rekordot az a reggel tartja, amikor mintegy 200 kisdiák indult gyalog az iskolába az önkéntesek kíséretében. 

Az év során új útvonalakat is létrehoztak, hogy minél több gyermek csatlakozhasson a járatokhoz. Jelenleg a Lábbusszal összesen hat útvonalon lehet közlekedni, így  a város szinte minden iskolájába eljuthatnak a résztvevők. A tanulók kitartását a szervezők nyereményekkel jutalmazzák, amelyeket Lábbuszos matricák összegyűjtése után lehet beváltani. Eddig már tíz tanuló gyűjtött össze 100 matricát és vette át a fődíjat, egy kerekes hátizsákot.

A jövőben a szervezők a Lábbusz járatainak bővítését tervezik a város többi részén is, és számos meglepetéssel is készülnek.

„Hihetetlen számomra, hogy máris eltelt egy év, mintha csak a tegnap lett volna, amikor  az első Lábbuszos hetet szerveztük. Egy év alatt,  34 héten keresztül szerveztük a programot azért, hogy hozzájáruljunk a gyerekek mozgásához, önállóságához és szocializálódásához. Az elmúlt egy évben 556 önkéntes segítségével kísértük a gyerekeket reggelente iskolába. A reggeli séták minden alkalommal visszarepítenek a gyerekkori emlékekhez, hiszen én is az Állomás-Lidl útvonalon jártam hosszú éveken át iskolába. A gyerekek rengeteg szeretetet, feltöltődést és energiát adnak abban a 30-40 percben, amíg az útvonal tart. Önkormányzati képviselőként szerencsésnek érzem magam, hogy részese lehetek ennek a nagyszerű közösségépítő programnak.”- emlékezett vissza az elmúlt egy évre Székely Kincső.

A szervezők ezúton kívánnak köszönetet mondani mindazoknak, akik az elmúlt egy év alatt hozzájárultak a program sikeres működéséhez: a szülőknek, a Székely Mikó Kollégium, a Mikes Kelemen Elméleti Líceum és a Nicolae Colan Általános Iskola tanárainak, a Királypingvinek Jégkorong Klub edzőinek, a Kónya Ádám Művelődési Háznak, a Salvatore Egyesületnek, a Gyulafehérvári Caritas szervezetének, a Máltai Szeretetszolgálat sepsiszentgyörgyi fiókszervezetének, Kovászna Megye Tanácsának, az Erdélyi Kárpát Egyesületnek, a Kovászna Megyei Szociális Ellátási és Gyermekvédelmi Vezérigazgatóságnak, a Tanulók Házának, a Tamási Áron Színháznak, a Háromszék Táncegyüttesnek, a mentőszolgálatnak, a Kovászna Megyei Rendőrfelügyelőségnek, a Visit Covasna, a Vadon Egyesület, a Dalia Prod munkatársainak, továbbá a helyi sajtó képviselőinek, helyi sporttanároknak, sportolóknak, lelkészeknek színészeknek, tanácsosoknak, a négylábú barátainknak és azok gazdáinak.

Figyelem! A száraz növényzet égetését a törvény tiltja!
2024.04.24

Sepsiszentgyörgy Önkormányzata felhívja a figyelmet, hogy a törvény értelmében tilos az avar, nád, bokrok vagy bármilyen növényi hulladék elégetése a magán- és jogi személyeknek egyaránt.

Május 1-jén megnyitja kapuit az új Skatepark Sepsiszentgyörgyön
2024.04.22

Első nap 11 órától ingyenes lesz a belépés, május 2-tól naponta 9:00–22:00-ig tart nyitva a sportpálya

Új városnegyed épül az egykori tyúkfarm helyére Sepsiszentgyörgyön
2024.04.19

Sepsiszentgyörgy Önkormányzata egyetemi szintű duális oktatási központot és 96 szolgálati lakást épít európai uniós támogatással

Útlezárások a városünnep ideje alatt
2024.04.19

A lezárt terület áthaladó autobuszjáratok útvonalait ideiglesen módosítják, a Lábasház – Erzsébet park megállóhely a törvényszékhez költözik.

Miért szerelnek fel védőkorlátokat az Olt folyó gátján épülő új kerékpárút mentén? Lesznek-e gyalogos átkelőhelyek a bicikliúton?
2024.04.15

Folytatódik a tavaly elkezdett, hét kilométer hosszú aszfaltozott kerékpárút építése az Olt folyó töltésén