hu
 
Vasárnap, 2022. Július 03.

Egyéves születésnapját ünnepli a Lábbusz program

2022.05.17

Május 17-én volt egy éve, hogy Sepsiszentgyörgy Önkormányzata elindította a Lábbusz programot

A Lábbusz program a tavalyi év májusában indult Sepsiszentgyörgy Önkormányzatának kezdeményezésével, azzal a céllal, hogy a város tanulóit arra ösztönözzék, hogy gyalog menjenek reggelente az iskolába, ugyanis ez az egyik legbiztonságosabb, legegészségesebb és legszórakoztatóbb módja a nap kezdésének. A Kondor Ágota és Székely Kincső önkormányzati képviselők által koordinált, Lábbusz nevet viselő kezdeményezés nem várt sikert aratott.

A Lábbusz program egy olyan ötlet ami, szíves fogadtatásra talált. Öröm látni a sok vidám gyereket reggelente, ahogyan csacsogva, jó kedvvel mennek iskolába. Örömöt okoz a sok lelkes önkéntes jelenléte. És jó tudni azt, hogy sokan vagyunk, akik ezt fontosnak érezzük. A mozgás nemcsak jobban serkenti az agyi pályákat és több oxigént juttat a szervezetünkbe, hanem általa vidámabban indulnak és érnek oda az iskolába a gyerekek, közben szocializálódnak, beszélgetnek, barátkoznak egymással. Megismerkednek sok felnőttel (kísérőkkel), akik példaképeik lehetnek. Kevésbé szoronganak, bátrabbak, dinamikusabbak és egy közösség tagjává válnak. Egészséges testre, lélekre egyaránt, és jó móka.“ - sorolta a program előnyeit Kondor Ágota.

Az egy év alatt a tanév minden reggelén önkéntesek segítségével indultak útnak a Lábbusz járatai, így összesen 34 héten át csatlakozhattak reggelente a gyerekek a kijelölt gyűjtőpontokon. A tanulókat minden héten más-más felnőtt „sofőrök” kísérték el az iskolába, a kezdeményezéshez csatlakozott a város több mint 34 egyesülete, közintézménye és szervezete.

A program fokozatosan egyre nagyobb népszerűségre tett szert, míg kezdetben naponta körülbelül 60 gyerek csatlakozott a Lábbusz járataihoz, mára a napi átlagos létszám eléri a 140-et. A rekordot az a reggel tartja, amikor mintegy 200 kisdiák indult gyalog az iskolába az önkéntesek kíséretében. 

Az év során új útvonalakat is létrehoztak, hogy minél több gyermek csatlakozhasson a járatokhoz. Jelenleg a Lábbusszal összesen hat útvonalon lehet közlekedni, így  a város szinte minden iskolájába eljuthatnak a résztvevők. A tanulók kitartását a szervezők nyereményekkel jutalmazzák, amelyeket Lábbuszos matricák összegyűjtése után lehet beváltani. Eddig már tíz tanuló gyűjtött össze 100 matricát és vette át a fődíjat, egy kerekes hátizsákot.

A jövőben a szervezők a Lábbusz járatainak bővítését tervezik a város többi részén is, és számos meglepetéssel is készülnek.

„Hihetetlen számomra, hogy máris eltelt egy év, mintha csak a tegnap lett volna, amikor  az első Lábbuszos hetet szerveztük. Egy év alatt,  34 héten keresztül szerveztük a programot azért, hogy hozzájáruljunk a gyerekek mozgásához, önállóságához és szocializálódásához. Az elmúlt egy évben 556 önkéntes segítségével kísértük a gyerekeket reggelente iskolába. A reggeli séták minden alkalommal visszarepítenek a gyerekkori emlékekhez, hiszen én is az Állomás-Lidl útvonalon jártam hosszú éveken át iskolába. A gyerekek rengeteg szeretetet, feltöltődést és energiát adnak abban a 30-40 percben, amíg az útvonal tart. Önkormányzati képviselőként szerencsésnek érzem magam, hogy részese lehetek ennek a nagyszerű közösségépítő programnak.”- emlékezett vissza az elmúlt egy évre Székely Kincső.

A szervezők ezúton kívánnak köszönetet mondani mindazoknak, akik az elmúlt egy év alatt hozzájárultak a program sikeres működéséhez: a szülőknek, a Székely Mikó Kollégium, a Mikes Kelemen Elméleti Líceum és a Nicolae Colan Általános Iskola tanárainak, a Királypingvinek Jégkorong Klub edzőinek, a Kónya Ádám Művelődési Háznak, a Salvatore Egyesületnek, a Gyulafehérvári Caritas szervezetének, a Máltai Szeretetszolgálat sepsiszentgyörgyi fiókszervezetének, Kovászna Megye Tanácsának, az Erdélyi Kárpát Egyesületnek, a Kovászna Megyei Szociális Ellátási és Gyermekvédelmi Vezérigazgatóságnak, a Tanulók Házának, a Tamási Áron Színháznak, a Háromszék Táncegyüttesnek, a mentőszolgálatnak, a Kovászna Megyei Rendőrfelügyelőségnek, a Visit Covasna, a Vadon Egyesület, a Dalia Prod munkatársainak, továbbá a helyi sajtó képviselőinek, helyi sporttanároknak, sportolóknak, lelkészeknek színészeknek, tanácsosoknak, a négylábú barátainknak és azok gazdáinak.

Sepsiszentgyörgyön épül meg az országban egyedülálló Kommunizmus Múzeuma
2022.07.01

A Helyi Tanács elfogadta az erre vonatkozó projekt benyújtását az országos helyreállítási alaphoz (PNRR), amely 11,4 millió euróval támogatja a múzeum megépülését

Jégcsarnok, hulladékgyűjtő ökoszigetek és 12 töltőállomás elektromos autók számára Sepsiszentgyörgyön
2022.06.30

A város fejlesztése érdekében Sepsiszentgyörgy Helyi Tanácsa több fontos határozattervezetet szavazott meg

Bölcső a hegyek között – Tamási Áron 125
2022.06.30

Szabadtéri kiállításmegnyitó Sepsiszentgyörgyön

Sepsiszentgyörgy Polgármesteri Hivatala indokolt esetben sürgősségi segélyben részesíti a rászorulókat
2022.06.30

Sepsiszentgyörgy Polgármesteri Hivatala a közösségi médiában tévesen megfogalmazott és elterjedt információk tisztázása érdekében tájékoztatja a lakókat a sürgősségi segély odaítélésének lehetőségéről, amelyet jól megindokolt esetben ítélnek oda az arra rászorulóknak. 

Mire figyeljünk a kánikulában?
2022.06.29

A Románia Belügyminisztériuma alá tartozó Kovászna megyei „Mihai Viteazul” Sürgősségi Helyzetek Felügyelősége a következő, kánikulában betartandó szabályokra hívja fel a lakosság figyelmét.