hu
 
Hétfő, 2024. Augusztus 05.

Egyéves születésnapját ünnepli a Lábbusz program

2022.05.17

Május 17-én volt egy éve, hogy Sepsiszentgyörgy Önkormányzata elindította a Lábbusz programot

A Lábbusz program a tavalyi év májusában indult Sepsiszentgyörgy Önkormányzatának kezdeményezésével, azzal a céllal, hogy a város tanulóit arra ösztönözzék, hogy gyalog menjenek reggelente az iskolába, ugyanis ez az egyik legbiztonságosabb, legegészségesebb és legszórakoztatóbb módja a nap kezdésének. A Kondor Ágota és Székely Kincső önkormányzati képviselők által koordinált, Lábbusz nevet viselő kezdeményezés nem várt sikert aratott.

A Lábbusz program egy olyan ötlet ami, szíves fogadtatásra talált. Öröm látni a sok vidám gyereket reggelente, ahogyan csacsogva, jó kedvvel mennek iskolába. Örömöt okoz a sok lelkes önkéntes jelenléte. És jó tudni azt, hogy sokan vagyunk, akik ezt fontosnak érezzük. A mozgás nemcsak jobban serkenti az agyi pályákat és több oxigént juttat a szervezetünkbe, hanem általa vidámabban indulnak és érnek oda az iskolába a gyerekek, közben szocializálódnak, beszélgetnek, barátkoznak egymással. Megismerkednek sok felnőttel (kísérőkkel), akik példaképeik lehetnek. Kevésbé szoronganak, bátrabbak, dinamikusabbak és egy közösség tagjává válnak. Egészséges testre, lélekre egyaránt, és jó móka.“ - sorolta a program előnyeit Kondor Ágota.

Az egy év alatt a tanév minden reggelén önkéntesek segítségével indultak útnak a Lábbusz járatai, így összesen 34 héten át csatlakozhattak reggelente a gyerekek a kijelölt gyűjtőpontokon. A tanulókat minden héten más-más felnőtt „sofőrök” kísérték el az iskolába, a kezdeményezéshez csatlakozott a város több mint 34 egyesülete, közintézménye és szervezete.

A program fokozatosan egyre nagyobb népszerűségre tett szert, míg kezdetben naponta körülbelül 60 gyerek csatlakozott a Lábbusz járataihoz, mára a napi átlagos létszám eléri a 140-et. A rekordot az a reggel tartja, amikor mintegy 200 kisdiák indult gyalog az iskolába az önkéntesek kíséretében. 

Az év során új útvonalakat is létrehoztak, hogy minél több gyermek csatlakozhasson a járatokhoz. Jelenleg a Lábbusszal összesen hat útvonalon lehet közlekedni, így  a város szinte minden iskolájába eljuthatnak a résztvevők. A tanulók kitartását a szervezők nyereményekkel jutalmazzák, amelyeket Lábbuszos matricák összegyűjtése után lehet beváltani. Eddig már tíz tanuló gyűjtött össze 100 matricát és vette át a fődíjat, egy kerekes hátizsákot.

A jövőben a szervezők a Lábbusz járatainak bővítését tervezik a város többi részén is, és számos meglepetéssel is készülnek.

„Hihetetlen számomra, hogy máris eltelt egy év, mintha csak a tegnap lett volna, amikor  az első Lábbuszos hetet szerveztük. Egy év alatt,  34 héten keresztül szerveztük a programot azért, hogy hozzájáruljunk a gyerekek mozgásához, önállóságához és szocializálódásához. Az elmúlt egy évben 556 önkéntes segítségével kísértük a gyerekeket reggelente iskolába. A reggeli séták minden alkalommal visszarepítenek a gyerekkori emlékekhez, hiszen én is az Állomás-Lidl útvonalon jártam hosszú éveken át iskolába. A gyerekek rengeteg szeretetet, feltöltődést és energiát adnak abban a 30-40 percben, amíg az útvonal tart. Önkormányzati képviselőként szerencsésnek érzem magam, hogy részese lehetek ennek a nagyszerű közösségépítő programnak.”- emlékezett vissza az elmúlt egy évre Székely Kincső.

A szervezők ezúton kívánnak köszönetet mondani mindazoknak, akik az elmúlt egy év alatt hozzájárultak a program sikeres működéséhez: a szülőknek, a Székely Mikó Kollégium, a Mikes Kelemen Elméleti Líceum és a Nicolae Colan Általános Iskola tanárainak, a Királypingvinek Jégkorong Klub edzőinek, a Kónya Ádám Művelődési Háznak, a Salvatore Egyesületnek, a Gyulafehérvári Caritas szervezetének, a Máltai Szeretetszolgálat sepsiszentgyörgyi fiókszervezetének, Kovászna Megye Tanácsának, az Erdélyi Kárpát Egyesületnek, a Kovászna Megyei Szociális Ellátási és Gyermekvédelmi Vezérigazgatóságnak, a Tanulók Házának, a Tamási Áron Színháznak, a Háromszék Táncegyüttesnek, a mentőszolgálatnak, a Kovászna Megyei Rendőrfelügyelőségnek, a Visit Covasna, a Vadon Egyesület, a Dalia Prod munkatársainak, továbbá a helyi sajtó képviselőinek, helyi sporttanároknak, sportolóknak, lelkészeknek színészeknek, tanácsosoknak, a négylábú barátainknak és azok gazdáinak.

Rajt előtt a XVIII. Székelyföldi Körverseny
2024.08.02

A 18. kiírásához érkezett a Székelyföld Kerékpáros Körversenye, amelynek a hivatalos neve Tour of Szeklerland. A versenyzők érinteni fogják a székelyföldi városokat. 

Biztonsági intézkedések a pikniktüzek elkerülése érdekében
2024.07.30

Sepsiszentgyörgy Önkormányzata felhívja a lakók figyelmét, hogy ebben az időszakban a szárazság, a száraz növényzet és a magas hőmérséklet miatt fokozottan magas a tűzveszély.

Kezdetét vette a Com’ON Sepsi hatodik kiadása: Sepsiszentgyörgy ifjúsági részvételi programja ismét várja a kezdeményező fiatalokat.
2024.07.22

A Com’ON Sepsi ismét meghirdeti ifjúsági részvételi programját, amelynek keretében fiatalok informális csoportjai különféle projekteket valósíthatnak meg Sepsiszentgyörgy területén.

Gyors, biztonságos és környezetkímélő közlekedés Sepsiszentgyörgyön
2024.07.19

Ki ne szeretne hatékonyan, biztonságosan és kényelmesen eljutni a város egyik pontjából a másikba, legyen szó ügyintézésről, bevásárlásról, sportolásról vagy kikapcsolódásról? Mostantól ez bárki számára elérhetővé válik, hiszen indul a közösségi kerékpárkölcsönző rendszer és bővül a közszállítás.

16. Sportnapok – AKTÍV Sepsiszentgyörgy
2024.07.10

Egy év kihagyás után, 2024. szeptember 20-án újból elrajtol a Sepsiszentgyörgyi Sportnapok.