hu
 
Vasárnap, 2024. Augusztus 04.

Egészségügyi és mentális egészségfejlesztési programok indulnak Sepsiszentgyörgyön

2021.03.22

A mi városunk, a mi felelősségünk!

Sajtótájékoztató keretében mutatták be Antal Árpád-András polgármester és Kondor Ágota önkormányzati képviselő azokat az egészség- és mentális egészségfejlesztésre vonatkozó programokat, amelyeket Sepsiszentgyörgy Önkormányzata is támogat. A szociális, oktatási és egészségügyi ellátás területét érintő programok még az idén elindulnak. 

A választási kampány során olyan programokat ígértünk, amelyek az egészségügy, oktatás és szociális területeket fejlesztik, és most jött el az az időszak, amikor az ígéretek megvalósulni látszanak különböző, az egészséget és mentális egészséget fejlesztő programok által’ - mondta Kondor Ágota önkormányzati képviselő. 

Az önkormányzati munka során vannak olyan területek, amelyre a jelenlegi mandátumba nagyobb hangsúlyt szeretne fektetni a városvezetés. Nem elég csak utakat, épületeket, hanem közösséget is kell építeni, mondta el bevezetésképpen Antal Árpád polgármester. 

Kondor Ágota önkormányzati képviselő, az Egészségügyi, szociális és vallásügyi szakbizottság elnöke részletesen beszámolt arról a tizenhét programról, amelyek idén különös figyelmet és támogatást kapnak az önkormányzat részéről. Ezeknek a programoknak a nagy része már korábban is működött, az újonnan indulókat pedig a bizottság keretében létrejött munkacsoporttal közösen dolgozzák ki. 

Egyik legfontosabb kezdeményezésként a bölcsődei hálózat fejlesztését emelték ki, hiszen Sepsiszentgyörgyön nagy igény van az óvoda előtti gondozásra, így az önkormányzat ezek működésére jelentős összeget különít el az idei költségvetésből. Továbbá új bölcsőde építése, illetve a meglévők korszerűsítése és a személyzet képzése és felkészítése is szerepel a tervek között. A csecsemőgondozói képzés célja, hogy minden bölcsődében szakképzett személyek dolgozzanak. 

A programok többsége hiánypótló kezdeményezés, így a védőnői hálózat kiépítése az oktatási vagy szociális rendszerben. Az alkalmazott szakemberek feladatai között a  kismamáknak a terhesség ideje alatt, majd a baba megszületése utáni első hónapokban történő tanácsadás szerepel. 

A szülői tréningek azokban a helyzetekben hivatottak segíteni, amikor a szülőknek segítségre, támogatásra van szüksége, a Szülők Akadémiája pedig az Ezüst Akadémia mintájára született meg, ahol meghívott szakemberekkel járnak körbe egy-egy fontos, aktuális témát a résztvevők, például fejlődéslélektan, digitalizáció, serdülőkor, stb. 

A munkacsoport egy ösztöndíjrendszert is kidolgozott a pedagógusoknak, hogy méltóképpen jutalmazhassák a munkájukat, illetve a továbbképzéseket támogathassák. A Fabatka rendszer bevezetésével pedig a fiatalokat igyekeznek motiválni. Azok, akik ifjúsági és diák kezdeményezésekben vesznek részt vagy önkénteskednek, jutalomként fabatkának nevezett pontokat kapnak, ezeket kirándulásokra, táborokra, szabadidős létesítmények bérleteire válthatják be. 

Remélhetőleg nagy népszerűségnek örvend majd a Lábbusz program, amellyel a szülőket és gyerekeket egyaránt arra biztatnak, hogy a tanulók gyalog menjenek iskolába. Ez a módszer külföldi országokban jól működik, az iskolába igyekvő gyerekek reggelente egy előre megbeszélt csomópontban találkoznak, majd innen egy-egy önkéntes kíséri iskolába a csapatot. A tervek szerint az önkéntesekhez bizonyos időközönként majd sportolók vagy a város vezetői is csatlakoznak. 

A különböző szűrő és prevenciós programok több korcsoportot is megszólítanak, hasonló jól működő kezdeményezésekre már számos példa van a városban a civil szervezetek részéről, a programmal továbbra is őket szeretné támogatni az önkormányzat. Ugyanígy évek óta működik már iskola utáni oktatási program, ez továbbra is támogatásban részesül. 

Nagy igény van az alternatív oktatás fejlesztésére, ezeket szintén támogatja a városvezetés. A Montessori oktatási módszer bevezetését is tervezik, ennek az eszköztára nagy befektetést igényel. A kiválósági központra is nagy az igény, erre továbbra is odafigyelnek.

A programok megvalósítása során fontosnak tartják a partnerségek kialakítását Kovászna Megye Tanácsával, a Dr. Fogolyán Kristóf Megyei Kórházzal és a családorvosok szövetségével a szűrő- és az egészségügyi programok elérhetőségének növelése miatt. Ugyanígy az egyházi és civil szervezetekkel is jó kapcsolat kialakítására törekszenek, idén összesen 1 millió lej támogatásban részesülnek az önkormányzattól, ezt az összeget a közösségépítésre kell majd fordítsák az egyházi és civil szervezetek. 

A programok között még szerepel az egészséges életmód népszerűsítése, illetve a szociális programok, így a fogyatékkal, betegséggel vagy hátrányos helyzetben élő személyeknek szóló kezdeményezések támogatása, akadálymentesítés és  lakhatás fejlesztése, a Nagycsaládos program folytatása. 

A Csíki Sándor program a helyes testtartásra és mozgáskoordinációra fekteti a hangsúlyt. A Pro Urbe díjas testnevelő tanárról elnevezett program során gyógytornászok figyelik meg, a szülők beleegyezését követően a gyerekek mozgását és testtartását a tornaórákon, majd indokolt esetben javaslatokat fogalmaznak meg a szülők részére, a pedagógusoknak pedig szakmai műhelymunkákat szerveznek. 

A programok nagy részének elindítása a vírushelyzet alakulásától függ, de tervek szerint erre még az idei évben sor kerül. A programok megvalósítására megközelítőleg 5 millió lejt fordít Sepsiszentgyörgy Önkormányzata. 

Rajt előtt a XVIII. Székelyföldi Körverseny
2024.08.02

A 18. kiírásához érkezett a Székelyföld Kerékpáros Körversenye, amelynek a hivatalos neve Tour of Szeklerland. A versenyzők érinteni fogják a székelyföldi városokat. 

Biztonsági intézkedések a pikniktüzek elkerülése érdekében
2024.07.30

Sepsiszentgyörgy Önkormányzata felhívja a lakók figyelmét, hogy ebben az időszakban a szárazság, a száraz növényzet és a magas hőmérséklet miatt fokozottan magas a tűzveszély.

Kezdetét vette a Com’ON Sepsi hatodik kiadása: Sepsiszentgyörgy ifjúsági részvételi programja ismét várja a kezdeményező fiatalokat.
2024.07.22

A Com’ON Sepsi ismét meghirdeti ifjúsági részvételi programját, amelynek keretében fiatalok informális csoportjai különféle projekteket valósíthatnak meg Sepsiszentgyörgy területén.

Gyors, biztonságos és környezetkímélő közlekedés Sepsiszentgyörgyön
2024.07.19

Ki ne szeretne hatékonyan, biztonságosan és kényelmesen eljutni a város egyik pontjából a másikba, legyen szó ügyintézésről, bevásárlásról, sportolásról vagy kikapcsolódásról? Mostantól ez bárki számára elérhetővé válik, hiszen indul a közösségi kerékpárkölcsönző rendszer és bővül a közszállítás.

16. Sportnapok – AKTÍV Sepsiszentgyörgy
2024.07.10

Egy év kihagyás után, 2024. szeptember 20-án újból elrajtol a Sepsiszentgyörgyi Sportnapok.