hu
 
Hétfő, 2024. Augusztus 05.

Díjnyertes előadások, világhírű fellépők a kulturális héten

2022.03.16

Nincs még minden elveszve ebben a városban, ha többen állnak sorba koncertjegyért, mint üzemanyagért – állapította meg a Tamás Áron Színház büféjében tartott szerdai sajtóértekezletén Sepsiszentgyörgy polgármestere. Antal Árpád, Vargha Fruzsina alpolgármesterrel és Péter Orsolyával, a gyerekprogramok koordinátorával együtt részleteket osztott meg az idei Szent György Napok kulturális hetével kapcsolatban.

A polgármester elmondta: örömmel „alkudtak ki” még egy előadást a 100 Tagú Cigányzenekartól, hisz az első előadásra nem egészen tíz perc alatt kelt el a mintegy 950 jegy, és így segíteni kellett azoknak is, akik esetleg nem férnek hozzá az internethez. Eszerint – szokatlan módon – két koncert lesz április 23-án, a 29. Szent György Napok nyitónapján. 

Ebből is látszik, hogy valóságos „elvonási tünetei” vannak az embereknek, ismét szabadon akarnak sétálni, találkozni, színházba, koncertre és kiállításra járni – mondta a polgármester 

Vargha Fruzsina a kulturális hét zenés előadásait ismertette, és kiemelte, hogy a kulturális hét programkínálata minden korosztályt kiszolgál, de kiemelten figyel a fiatalokra.

A Valahol Európában című musicalt a Csíki Játékszín előadásában láthatjuk a Sepsi Arénában, hétfőn, április 25-én, 20 órától. A Somogyi Szilárd rendezésében színre vitt darab talán nem is boncolgathatna aktuálisabb témát, mint a háborús időszakban történő elemi ösztönt, a túlélést. A Radványi Géza azonos című filmje alapján készült produkció csodálatosan szívszorító történet a szeretetről, a barátságról, az egymásra figyelésről és a félelem legyőzéséről – mondta az alpolgármester. Jegyeket hétfőtől kezdve lehet váltani. A teljes értékű belépő 30 lejbe kerül, a tanulók, diákok, nyugdíjasok és a nagycsaládos kártyával rendelkezők kedvezményes, 15 lejes jegyek váltására jogosultak. A csökkentett árú jegyeket kizárólag a Kulturális Szervezőirodában lehet beszerezni, a megfelelő igazoló dokumentumok felmutatásával – tette hozzá.

Ezt megelőzően, vasárnap este nyolctól, a Krisztus Király templomban egy hasonlóan értékes zenei produkcióra kerül sor: az 8 Seasons 1 World című koncert Antonio Vivaldi és Astor Piazzola műveire épül. A nagyvárad, aradi, kolozsvári és marosvásárhelyi zenészekből válogatott, Cézár Álvarez világhírű spanyol karnagy által irányított, Kaganovsky Virtuózok zenekar kíséretében fellép Artur Kaganovsky egyesült államokbeli hegedűművész. Jegyár 40/20 lej.

Az esti koncert sorozatban a helyi erőket az Evilági zenekar képviseli, amelynek KorTárs című koncertjére kedden (26-án), 20 órakor kerül sor az unitárius templomban.  Jegyár: 20/10 lej. 

Ugyancsak a „helyi vonalat” erősíti az M Stúdió, amely kedden, 19 órakor tartja A lecke című produkció bemutató előadását a Háromszék Táncstúdióban. Az előadást szerdán, szintén este héttől, megismétlik. Rendező: Arcadie Rusu. Jegyár 20 lej. Nem lehetne teljes a Szent György-napi program a Háromszék Táncegyüttes előadás nélkül: az Átöltözés című műsorszámot, a tánc világnapja alkalmából, pénteken (29-én), 18 órától, Iváncson László rendezésében tűzte műsorra az együttes, a Háromszék Táncstúdióban. Belépőt 25 lejért lehet vásárolni.

Színház minden napra jut: öt magyar előadást láthatunk a Tamási Áron Színházban és a Kamarateremben, illetve három román produkciót az Andrei Mureșanu Színházban.

A sort vasárnap (24-én) a marosvásárhelyi Yorick Stúdió nyitja, a Kortárs Magyar Dráma-díjas, Lázadni veletek akartam című darabjával. Bódi Attilának a Ceaușescu-diktatúra utolsó éveiben játszódó regényét Barabás Olga alkalmazta színpadra és Sebestyén Aba rendezte. A 17 órakor kezdődő előadásra 30/15 lejért lehet jegyet váltani.

Hétfőn (25-én), a Kamarateremben a Tamási Áron Színház társulata a Kártyások című darabot adja elő. A Zakariás Zalán által rendezett előadás Nyikolaj Vasziljevics Gogol művét dolgozza fel. Kezdés 19 órakor, jegyár 25/15 lej.

Ugyancsak hétfőn, a nagyteremben a Gyulai Várszínház a Karády zárkája című produkcióját mutatja be, amely Karády Katalin, a legendás sanzonénekes, filmszínész, a titokzatos díva életébe nyújt betekintést. Darvasi László monodrámáját Bartha Boróka adja elő - a Gestapo 525-ös számú cellájában. Két előadás lesz, 17 és 20 órától, a jegyek 30, illetve 15 lejbe kerülnek.

Kedden (26-án) a Marosvásárhelyi Nemzeti Színház Tompa Miklós Társulata az Egy római tragédia című zenés vígjátékkal lép színpadra, amely a Schöntan testvérek A szabin nők elrablása című 19. századi bohózatának újrafordított történetét mutatja be, Keresztes Attila rendezésében. Az előadást 19 órától játsszák a nagyteremben, a jegyek 30/15 lejbe kerülnek.

Szerdán (27-én) a Gyulai Várszínház Mi lennék nélküled című produkcióját nézhetjük meg, amely Jászai Mari emlékiratainak felhasználásával, Petőfi Sándort is megidézve, a jelen kulturális életének kíván tükröt tartani. Az előadást Szilágyi Enikő írta, rendezte és adja elő. A műsor 19 órakor kezdődik a Kamarateremben, a belépő 30/15 lejbe kerül.

Csütörtökön (28-án) rendkívül érdekes kísérletet láthatunk az Andrei Mureșanu Színházban, ahol a Bobi Pricop által rendezett #acedesiguranță @TikTok performansz-installációját mutatják be. Az előadás két szinten működik: performatív installációként, másrészt online, a TikTok platformon. A történet középpontjában egy hét, 16-18 éves középiskolás diákból álló csoport áll, akik elindítják a #acassurance mozgalmat, hogy hangot adjanak a tinédzsereknek és tapasztalataiknak a TikTok-on. Kezdés 19 órakor.

És végül, de nem utolsó sorban, pénteken (29-én) a kolozsvári Magic Puppet társulat a zenés színház és a bábszínház elemeit tartalmazó szatirikus vígjátékot hoz a Szent György Napokra. A románok történelme dióhéjban című előadás számos kérdést vet fel a nemzeti identitásról, a nacionalizmusról és a románok etnikai identitásáról. Az előadást Lucian Țion rendezi, 19 órától kezdődik, és 30/15 lejért lehet jegyet váltani.

Péter Orsolya, a gyerekprogramok koordinátora elmondta: továbbra is fenntartják, hogy a bábszínház nem (csak) gyerek műfaj, idén olyan előadások is lesznek, amelyek alsó korhatára 16 év. Három társulat, öt produkciót összesen kilenc alkalommal mutat be. Ezúttal „nem kell tartani a sárkány támadásától”, de az első két darabban felidézik Szent György legendáját – mondta el a Cimborák Bábszínház igazgatója. 

A sort szombaton és vasárnap (23-án és 24-én), mindkét nap 18 órától, a Cimborák Bábszínház nyitja a Ha Szent György lehetnék… című bábjátékkal, Vajda Zsuzsanna rendezésében, hat évnél idősebb gyerekeknek.

Hétfőn 11 órától ugyancsak a Cimborák Bábszínház produkciója tekinthető meg, a Feketeország. Rendező: Vajda Zsuzsanna. Ajánlott életkor: 5+. 19 órától, ezúttal az Andrei Mureșanu Színházban (az összes többi bábelőadásnak a Cimborák Bábszínház ad otthont), Fabók Mancsi Bábszínháza, Mikszáth Kálmán: A fekete kakas című művét adja elő, amelyet kedden, szintén este héttől, ugyanott megismételnek. Alsó korhatár 14 év. Rendező: Fabók Mariann.

Kedden a pécsi MárkusZínház, 11 és 17 órától az Egyszer voltam című darabot mutatja be, Vajda Zsuzsanna rendezésében, amelyet egy éves kor fölött bárki megnézhet.

Szerdán 18 órától a MárkusZínház a Grand Hotel (a cím egyáltalán nem véletlen, a sztori Rejtő Jenő Vesztegzár a Grand Hotelben című regényét dolgoza fel) című produkcióval jelentkezik, Vajda Zsuzsanna rendezésében. Alsó korhatár 16 év. Az előadást csütörtökön 17 óra 30 perckor megismétlik.  

A bábszínházi belépők 10 lejbe kerülnek, és Csüdöm Eszternél (telefon 0755 335 400) lehet előjegyezni. A többi előadásra jegyeket személyesen a Kulturális Szervezőirodában, vagy online - kizárólag a teljes áron -, az eventim.ro oldalon lehet vásárolni. Március 21-től, hétfőtől a Csíki Játékszín és a Yorick Stúdió előadásaira lehet jegyeket vásárolni, a további programokra április 1-jén kezdődik a jegyértékesítés.

A Kulturális Szervezőiroda (Szabadság tér 1. szám), minden hétköznap reggel 8-kor nyit és hétfőtől szerdáig 16 óráig, csütörtökön 17, pénteken pedig 15 óráig tart nyitva. További részletek a www.szentgyorgynapok.ro honlapon.

Rajt előtt a XVIII. Székelyföldi Körverseny
2024.08.02

A 18. kiírásához érkezett a Székelyföld Kerékpáros Körversenye, amelynek a hivatalos neve Tour of Szeklerland. A versenyzők érinteni fogják a székelyföldi városokat. 

Biztonsági intézkedések a pikniktüzek elkerülése érdekében
2024.07.30

Sepsiszentgyörgy Önkormányzata felhívja a lakók figyelmét, hogy ebben az időszakban a szárazság, a száraz növényzet és a magas hőmérséklet miatt fokozottan magas a tűzveszély.

Kezdetét vette a Com’ON Sepsi hatodik kiadása: Sepsiszentgyörgy ifjúsági részvételi programja ismét várja a kezdeményező fiatalokat.
2024.07.22

A Com’ON Sepsi ismét meghirdeti ifjúsági részvételi programját, amelynek keretében fiatalok informális csoportjai különféle projekteket valósíthatnak meg Sepsiszentgyörgy területén.

Gyors, biztonságos és környezetkímélő közlekedés Sepsiszentgyörgyön
2024.07.19

Ki ne szeretne hatékonyan, biztonságosan és kényelmesen eljutni a város egyik pontjából a másikba, legyen szó ügyintézésről, bevásárlásról, sportolásról vagy kikapcsolódásról? Mostantól ez bárki számára elérhetővé válik, hiszen indul a közösségi kerékpárkölcsönző rendszer és bővül a közszállítás.

16. Sportnapok – AKTÍV Sepsiszentgyörgy
2024.07.10

Egy év kihagyás után, 2024. szeptember 20-án újból elrajtol a Sepsiszentgyörgyi Sportnapok.