hu
 
Hétfő, 2024. Augusztus 05.

Delia és az Edda Művek zárják a Szent György Napokat

2022.03.30

A romániai showbiznisz talán legmenőbb alakja, Delia Matache, illetve a magyar rockzene bakancsos öregjei, az Edda Művek „gyújtják be” a tűzshowt 29. Szent György Napok zárónapján – közölte Knop Ildikó. A városünnep programkoordinátora szerdán Czimbalmos Kozma Csaba városgondnokkal, vásárszervezővel tartott sajtóértekezletet a Gado Gourmet Bisztróban.

Knop Ildikó elmondta: nem kevés erőfeszítésbe telt, hogy a május 1-jét is magába foglaló fesztiválhétvégére az esemény szintjéhez illő együtteseket szervezzenek, hiszen gyakorlatilag egész Európában ez lesz az első igazi „bulis hétvége”.

- Azt gondoljuk, hogy sikerült egy egészséges egyensúlyt fenntartanunk, hisz vannak magyar és román, helyi, hazai és nemzetközi, fiatalokat és idősebbeket egyaránt megszólító csapatok - nyilatkozta Knop Ildikó.

A Főszínpad - a megszokottól eltérően - öt napig „üzemel”.

Szerdán este nyolctól egy magyarországi (Ismerős Arcok), egy felvidéki (Kor-Zár) és egy erdélyi (Transylmania) együttes közös koncerten lép fel, Építsünk hidat címmel.

Csütörtökön kerül sor, Made in Sepsi mottóval, a sepsiszentgyörgyi zenekarok nagykoncertjére.

Pénteken és szombaton – hagyományos módon - három-három koncert lesz este hat órától, fél nyolctól és fél tíztől. A nyitóbulit a kézdivásárhelyi Ego Sum adja, majd a rockot és heavy metalt játszó temesvári Cargo következik. Az estét az örökifjú, babos kendőjét ismét viselő, Nagy Feró által vezetett, Beatrice zárja.

Szombaton tombolhat az ifjúság: az alaphangot az indie-pop-rockot nyomó, gyergyószentmiklósi 4S Street adja meg, majd a pop-soulba hajló, beat-rockot játszó, székesfehérvári Blahalouisiana következik, a napot pedig az alternatív rock és a funky területén alkotó, háromszoros aranylemezes Honeybeast zárja.

Vasárnap igazi csemegének ígérkezik az utóbbi évek egyik legnagyobb romániai sztárja, az X Faktor bírája, az énekesként, táncosként és dalszerzőként is egyaránt helytálló Delia koncertje (19:30), majd minden idők egyik legnagyobb magyar rockegyüttese, a mindenkori lázadókat „megérintő” Edda Művek „robbantják fel” a színpadot (20:30), a 22:15-kor kezdődő, a hagyományos tűzijátékot helyettesítő különleges tűzshow előtt.

Az 1956-os emlékparkban felállított Közösségi színpadon pénteken délben indul a műsor és nagyjából negyedóra-húszpercenként váltják egymást a különböző óvodák és iskolák gyerekcsoportjai. Ezek a szavalattól a néptáncig, a népdaltól a gyerekjátékokig, a zumbától a modern táncig, a zongorától a hegedűn át az akusztikus gitárig, az előadó művészet csaknem minden ágában fellépnek, de lemezbemutatóra (Koncz Gergely – Magyarpalatka), könyvbemutató-koncertre (A Nagybetűs NŐ - Háromszéki Nők Évkönyve, a Voces Női Karral „karöltve”) is sor kerül.

Ami a vásárt illeti, Czimbalmos Kozma Csaba elmondta: ez a megszokottól eltérően, egy nappal hamarabb, csütörtökön kezdődik, és a városi adóhivataltól a Sugás áruház felé, a Gróf Mikó Imre utca park felőli sarkáig szervezik meg. 171 kézműves jelentkezését fogadták el az ország egész területéről és Magyarországról (16). A vendéglátósok a Lábasház elé és volt Bodok szálló parkolójába a telepednek ki, a Street Foodos büfékocsiknak a Szent György téren adnak helyet.

- A járvány sújtotta helyi vendéglősöket azzal segíti a Polgármesteri Hivatal, hogy ingyen kapnak helyet – mondta Czimbalmos Kozma, aki hozzátette a Főszínpad „végre a helyére kerül”, hisz a megyei tanács előtti emelt platform kialakításakor beépítettek minden szüksége elemet ahhoz, hogy a városünnep nagyszínpadja megfelelő módon működjön.

 

 

Az őstermelők a Székely Mikó Kollégium sarkától a színházig kapnak helyet, a Borudvart a Park szálló parkolójában építik fel.

Több ponton bővült a kulturális hét kínálata. Ezek közül - a teljesség igénye nélkül - kiemelhető, hogy keddtől péntekig, minden délelőtt 10 órai kezdettel, Varázsműhely címmel az Erdélyi Művészeti Központ tart foglalkozást az I-IV. osztályos gyerekeknek.

Ugyancsak gyerekprogramnak minősül - de a felnőttek is mindenkor okulhatnak belőle – a nagyszebeni Gong Gyermek- és Ifjúsági Színháznak a Kisherceg című, román nyelvű előadása, amelyben Antoine de Saint-Exupéry halhatatlan figurája  ötletes díszleteszközök, vetítések és különleges bábok segítségével „járja be” a galaxist, és arra buzdít bennünket, hogy fedezzük fel újra az örömet, a kíváncsiságot és a várakozás izgalmát.

Kimaradt a kultúrheti előadások ismertetőjéből két, utólag lekötött, szerda (április 27-én) este héttől sorra kerülő produkció: az M Stúdiónak A lecke című bemutató előadása (Rendező: Arcadie Rusu. Háromszék Táncstúdió, jegyár: 20 lej) és Nicu Alifantis & Zan koncertje (Tamási Áron Színház Jegyár: 30/15 lej).

Nagy érdeklődésre tarthat számot csütörtökön és péntek este nyolc órától, a Tamási Áron Színház előcsarnokában sorra kerülő Táncház, ahol a Szászcsávási zenészek, a Heveder zenekar, a Folker együttes, valamint Koncz Gergely és zenekara húzza a talpalávalót.

Az Ifjúsági Udvar a volt Dohánygyár udvarán lesz, a részletes műsort hamarosan ismertetik.

A Kulturális Szervezőiroda (Szabadság tér 1. szám), minden hétköznap reggel 8-kor nyit és hétfőtől szerdáig 16 óráig, csütörtökön 17, pénteken pedig 15 óráig tart nyitva.

További részletek a www.szentgyorgynapok.ro honlapon találhatók.  

 

Rajt előtt a XVIII. Székelyföldi Körverseny
2024.08.02

A 18. kiírásához érkezett a Székelyföld Kerékpáros Körversenye, amelynek a hivatalos neve Tour of Szeklerland. A versenyzők érinteni fogják a székelyföldi városokat. 

Biztonsági intézkedések a pikniktüzek elkerülése érdekében
2024.07.30

Sepsiszentgyörgy Önkormányzata felhívja a lakók figyelmét, hogy ebben az időszakban a szárazság, a száraz növényzet és a magas hőmérséklet miatt fokozottan magas a tűzveszély.

Kezdetét vette a Com’ON Sepsi hatodik kiadása: Sepsiszentgyörgy ifjúsági részvételi programja ismét várja a kezdeményező fiatalokat.
2024.07.22

A Com’ON Sepsi ismét meghirdeti ifjúsági részvételi programját, amelynek keretében fiatalok informális csoportjai különféle projekteket valósíthatnak meg Sepsiszentgyörgy területén.

Gyors, biztonságos és környezetkímélő közlekedés Sepsiszentgyörgyön
2024.07.19

Ki ne szeretne hatékonyan, biztonságosan és kényelmesen eljutni a város egyik pontjából a másikba, legyen szó ügyintézésről, bevásárlásról, sportolásról vagy kikapcsolódásról? Mostantól ez bárki számára elérhetővé válik, hiszen indul a közösségi kerékpárkölcsönző rendszer és bővül a közszállítás.

16. Sportnapok – AKTÍV Sepsiszentgyörgy
2024.07.10

Egy év kihagyás után, 2024. szeptember 20-án újból elrajtol a Sepsiszentgyörgyi Sportnapok.