hu
 
Vasárnap, 2024. Augusztus 04.

Dán filmnapok a sepsiszentgyörgyi Művész moziban

2021.03.04

Március 5 és 18 között első alkalommal szerveznek Dán Filmnapokat a sepsiszentgyörgyi Művész Moziban, amelynek keretében betekintést nyerhetünk a dán filmekre jellemző provokatív témák művészi szintű boncolgatásába. A legtöbb esetben intim drámákat látunk, amelyek morális, etikai és jogi kérdéseket feszegetnek, de amelyekre sosem kapunk egyértelmű, helyes válaszokat.

A vetítéssorozat ötlete annak az ürügyén született, hogy a dán filmművészet fenegyerekének, a Dogma irányzat úttörőjének, Thomas Vinterberg rendezőnek (Születésnap, A vadászat) a legújabb filmjét, a Még egy kört mindenkinek címűt, március 5-től lehet látni a romániai mozikban is. A rendező korábbi alkotásaihoz hasonlóan, a film témája most is provokatív, a szatirikus hangvételű alkotásban négy középiskolai tanár kísérletét láthatjuk az alkoholos állapotban való tanítás hatásfokáról és körülményeiről. A film főszereplője Mads Mikkelsen, az egyik legnépszerűbb dán színész (A vadászat, Zöld hentesek), akinek a sokoldalú, kifinomult színészi játékát, a filmnapok alatt szintén vetítésre kerülő Egy veszedelmes viszony című történelmi drámában is megcsodálhatjuk. Szintén ebben a filmben láthatjuk Trine Dyrholmot is, a dán sztárszínésznőt (Egy jobb világ, Csak a szerelem számít), aki a Szívek királynője drámai alkotásban egy gyermekek és fiatal felnőttek ügyvédnőjeként csábítja el a kamaszkorú mostohafiát.

A szintén Thomas Vinterberg által rendezett A kommuna című, a hetvenes években népszerű, közösségi életformát megidéző filmben, viszont Dyrholmot cseréli le a férje - Ulrich Thomsen, egy másik nagy dán szinészegyéniség (Születésnap, Ádám almái) - egy nála sokkal fiatalabb nőre. Thomsen színészi játékát méltányolhatjuk még a Második esély című drámában is, Nikolaj Coster-Waldau (Lopott Rembrandt, Dominó) és Thomas Bo Larsen (Születésnap, A vadászat) társaságában.

A bűnös című film egy nagyon izgalmas thriller, amelyben mindvégig csak egy rendőrt - Jakob Cedergren alakításában - látunk telefonálni éjszaka, egy diszpécserközpontban, a cselekmény viszont a nézők képzeletvilágában elevenedhet meg.

A Dán Filmnapok programja és információk a filmekről megtalálhatók a mozi honlapján, valamint helyeket is itt lehet foglalni a filmekre, a www.arta.cityplex.ro oldalon, vagy a 0787526102 –es telefonszámon, a mozi pénztárának a nyitvatartási idejében.

Rajt előtt a XVIII. Székelyföldi Körverseny
2024.08.02

A 18. kiírásához érkezett a Székelyföld Kerékpáros Körversenye, amelynek a hivatalos neve Tour of Szeklerland. A versenyzők érinteni fogják a székelyföldi városokat. 

Biztonsági intézkedések a pikniktüzek elkerülése érdekében
2024.07.30

Sepsiszentgyörgy Önkormányzata felhívja a lakók figyelmét, hogy ebben az időszakban a szárazság, a száraz növényzet és a magas hőmérséklet miatt fokozottan magas a tűzveszély.

Kezdetét vette a Com’ON Sepsi hatodik kiadása: Sepsiszentgyörgy ifjúsági részvételi programja ismét várja a kezdeményező fiatalokat.
2024.07.22

A Com’ON Sepsi ismét meghirdeti ifjúsági részvételi programját, amelynek keretében fiatalok informális csoportjai különféle projekteket valósíthatnak meg Sepsiszentgyörgy területén.

Gyors, biztonságos és környezetkímélő közlekedés Sepsiszentgyörgyön
2024.07.19

Ki ne szeretne hatékonyan, biztonságosan és kényelmesen eljutni a város egyik pontjából a másikba, legyen szó ügyintézésről, bevásárlásról, sportolásról vagy kikapcsolódásról? Mostantól ez bárki számára elérhetővé válik, hiszen indul a közösségi kerékpárkölcsönző rendszer és bővül a közszállítás.

16. Sportnapok – AKTÍV Sepsiszentgyörgy
2024.07.10

Egy év kihagyás után, 2024. szeptember 20-án újból elrajtol a Sepsiszentgyörgyi Sportnapok.