hu
 
Péntek, 2024. Április 19.

Czegő Zoltán kapta Sepsiszentgyörgy Önkormányzatának Pro Urbe-díját

2020.12.30

Czegő Zoltán kapta Sepsiszentgyörgy Önkormányzatának Pro Urbe-díját

A rangos elismerést a Helyi Tanács december 30-i évzáró soros tanácsülésén  adták át ünnepélyes keretek között.

Sepsiszentgyörgy Helyi Tanácsának évzáró tanácsülésén került sor a Pro Urbe-díj átadására. Sepsiszentgyörgy Önkormányzata 1997-ben létesítette a Pro Urbe-díjat azok számára, akik városunkat és annak lakóit mindenkor legjobb tudásuk szerint önzetlenül szolgálták.2020-ban a díjat Czegő Zoltán író, költő, újságíró kapta, akinek szépirodalmi munkássága 33 kötetet számlál, mely a székely magyarság sorskérdéseit taglalja. 

Az egybegyűlteket Vargha Fruzsina alpolgármester köszöntötte, majd átadta a szót Antal Árpád polgármesternek, aki személyes emlékeket idézett fel. 

…Vannak emberek, akikre az igazság kimondásának súlyát mérte rá az Isten és panaszkodás helyett büszkén vállalják ennek cipelését. Vannak emberek, akik népükért emelnek szót egy életen át és ettől nem lehet őket eltántorítani... Czegő Zoltán mindig közéjük tartozott – hangzott el Bedő Zoltán újságíró laudációjában.

Czegő Zoltán Bukarestben született 1938-ban székely szülők gyermekeként, Sepsiszentgyörgyre, a Székely Mikó Kollégium, akkori 1-es számú fiúlíceum kilencedikes diákjaként 1953-ban került. Alapító tagja volt a kollégium jelenleg is működő népi együttesének, ő írta meg 1969-ben Igazat vallani címmel az iskola himnuszát, melyet Dancs Árpád zenésített meg és amely az ünnepségek nélkülözhetetlen tartozéka.

1957-ben felvételt nyert a kolozsvári Bolyai Egyetem bölcsész karára, ahol lélektan – pedagógia – magyar tanári oklevelet szerzett. Sepsiszentgyörgyre 1968-ban tért vissza. Egy bukaresti országos napilap szerkesztői tisztségét hagyta ott azért, hogy a frissen megalapított Megyei Tükör munkatársa legyen, ahonnan 1983-ban a Kommunista Párt eltávolította, betiltotta cikkei közlését. 1988-ban menedékjogot kért Magyarországon. 2010-ben nyugdíjasként költözött vissza Sepsiszentgyörgyre, városát 2012-től 2016-ig a Helyi Tanács tagjaként szolgálta, jelenleg íróként, költőként és a Székely Hírmondó Napilap munkatársaként dolgozik.

A Pro Urbe-díj átadóján részt vett Antal Árpád-András, Sepsiszentgyörgy polgármestere, Vargha Fruzsina és Tóth-Birtan Csaba alpolgármesterek, a Helyi Tanács tagjai, közreműködött a Plugor Sándor Művészeti Líceum részéről Máthé Izabella XI. osztályos tanuló, a 2017-es Virtuózok vetélkedő elődöntőse, valamint Szabó Levente és Császár Katalin tanárok.

Új városnegyed épül az egykori tyúkfarm helyére Sepsiszentgyörgyön
2024.04.19

Sepsiszentgyörgy Önkormányzata egyetemi szintű duális oktatási központot és 96 szolgálati lakást épít európai uniós támogatással

Útlezárások a városünnep ideje alatt
2024.04.19

A lezárt terület áthaladó autobuszjáratok útvonalait ideiglesen módosítják, a Lábasház – Erzsébet park megállóhely a törvényszékhez költözik.

Miért szerelnek fel védőkorlátokat az Olt folyó gátján épülő új kerékpárút mentén? Lesznek-e gyalogos átkelőhelyek a bicikliúton?
2024.04.15

Folytatódik a tavaly elkezdett, hét kilométer hosszú aszfaltozott kerékpárút építése az Olt folyó töltésén

Székelyföldi Bringás Vándortábor
2024.04.11

„A nyár legjobb hete” idén is Székelyföldön lesz -ígérik a Székelyföldi Bringás Vándortábor szervezői, akik Székelyföld múltját, jelenét, a vadregényes tájakat, a méltán híres székely vendégszeretetet, az UNESCO örökségeket, a római pápa által is megkedvelt csíksomlyói zarándokhelyet, valamint az elmaradhatatlan ízeket is megmutatják a Székelyföld szívében bringázó gyerekeknek és kísérő tanároknak.

Kizárólag újrahasználható poharakból fogyaszthatjuk az italunkat a Szent György Napokon
2024.04.08

Sepsiszentgyörgy Önkormányzata ezentúl minden köztéri rendezvényen újrahasználható poharakat vezet be