hu
 
Vasárnap, 2022. Augusztus 14.

Bölcső a hegyek között – Tamási Áron 125

2022.06.30

125 éve született Kossuth-díjas író, Tamási Áron személye és munkássága előtt tiszteleg a Petőfi Kulturális Ügynökség a Kiemelt Programok Igazgatóságának szervezésében év eleje óta. Az évfordulóhoz kapcsolódóan januárban és májusban az Erdélyben utazó Irodalmi Karaván során közel ezer diáknak tartottak Rendhagyó irodalomórát, illetve közel tíz városban Szalon-beszélgetéseket. Májusban megjelent prof. dr. Sipos Lajos irodalomtörténész Azért vagyunk a világon, hogy valahol otthon legyünk benne című, Tamási Áront prezentáló kötete, amely bemutatja az író életének fontosabb eseményeit, állomásait, meghatározó helyszíneit, szereplőit és írásainak létrejöttét, történetét. Az évforduló kiemelkedő eseménye a Bölcső a hegyek között – Tamási Áron 125 című szabadtéri kiállítás, ami júliusban érkezik Sepsiszentgyörgyre.

A Petőfi Irodalmi Múzeum együttműködésével létrejövő, a Farkaslakán született Tamási Áron munkásságára fókuszáló tárlat kurátora szintén prof. dr. Sipos Lajos irodalomtörténész. A kiállítás Budapesten indult útnak, a harmadik, erdélyi helyszíne Sepsiszentgyörgy. Július 4-én, hétfőn 18 órakor a Főtéren Vargha Fruzsina alpolgármester és Juhász Anna irodalmár, a kiemelt programok igazgatója megnyitja a kiállítást.

„Január óta dolgozunk azon kollégáimmal, hogy Tamási Áron életműve és öröksége tapinthatóan a mai életünk része legyen: hogy megismerjük, idézzük, beszéljünk róla, olvassuk műveit. A Tamási-kiállítással kapcsolatban nagyon jó visszajelzéseket kapunk, úgy érzem, tétje van, hogy egy ilyen kivételes tehetség, a székely nyelv irodalmi őrzője, a lélek ismerője a ma emberének tapintható közelségbe kerül. Bízunk benne, minél több látogatónak tudunk irodalmi értéket adni munkánkkal” – fogalmazott Juhász Anna.

Szervezz eseményt Sepsiszentgyörgy utcáira!
2022.08.12

Sepsiszentgyörgy Önkormányzatának Ifjúsági Irodája szeptember 17-én autómentes napot szervez az európai mobilitási hét keretében és felhívást intéz a lakosokhoz különböző események szervezésére.

Bodok szálló, hogyan tovább?
2022.08.11

Sepsiszentgyörgy Önkormányzatának tervei és a volt szálloda épületének jelenlegi helyzete 

Korszerűsítik a közvilágítási hálózatot és újabb járdákat újítanak fel Sepsiszentgyörgyön
2022.08.10

A város több részén föld alá helyezik a villanyvezetékeket, új aszfaltréteg kerül a járdákra és a parkolóhelyekre

Forgalomkorlátozások a Székelyföldi Körverseny ideje alatt
2022.08.05

Augusztus 11-én és 12-én Sepsiszentgyörgy több részén is lezárják a forgalmat