hu
 
Hétfő, 2024. Augusztus 05.

Bölcső a hegyek között – Tamási Áron 125

2022.06.30

125 éve született Kossuth-díjas író, Tamási Áron személye és munkássága előtt tiszteleg a Petőfi Kulturális Ügynökség a Kiemelt Programok Igazgatóságának szervezésében év eleje óta. Az évfordulóhoz kapcsolódóan januárban és májusban az Erdélyben utazó Irodalmi Karaván során közel ezer diáknak tartottak Rendhagyó irodalomórát, illetve közel tíz városban Szalon-beszélgetéseket. Májusban megjelent prof. dr. Sipos Lajos irodalomtörténész Azért vagyunk a világon, hogy valahol otthon legyünk benne című, Tamási Áront prezentáló kötete, amely bemutatja az író életének fontosabb eseményeit, állomásait, meghatározó helyszíneit, szereplőit és írásainak létrejöttét, történetét. Az évforduló kiemelkedő eseménye a Bölcső a hegyek között – Tamási Áron 125 című szabadtéri kiállítás, ami júliusban érkezik Sepsiszentgyörgyre.

A Petőfi Irodalmi Múzeum együttműködésével létrejövő, a Farkaslakán született Tamási Áron munkásságára fókuszáló tárlat kurátora szintén prof. dr. Sipos Lajos irodalomtörténész. A kiállítás Budapesten indult útnak, a harmadik, erdélyi helyszíne Sepsiszentgyörgy. Július 4-én, hétfőn 18 órakor a Főtéren Vargha Fruzsina alpolgármester és Juhász Anna irodalmár, a kiemelt programok igazgatója megnyitja a kiállítást.

„Január óta dolgozunk azon kollégáimmal, hogy Tamási Áron életműve és öröksége tapinthatóan a mai életünk része legyen: hogy megismerjük, idézzük, beszéljünk róla, olvassuk műveit. A Tamási-kiállítással kapcsolatban nagyon jó visszajelzéseket kapunk, úgy érzem, tétje van, hogy egy ilyen kivételes tehetség, a székely nyelv irodalmi őrzője, a lélek ismerője a ma emberének tapintható közelségbe kerül. Bízunk benne, minél több látogatónak tudunk irodalmi értéket adni munkánkkal” – fogalmazott Juhász Anna.

Rajt előtt a XVIII. Székelyföldi Körverseny
2024.08.02

A 18. kiírásához érkezett a Székelyföld Kerékpáros Körversenye, amelynek a hivatalos neve Tour of Szeklerland. A versenyzők érinteni fogják a székelyföldi városokat. 

Biztonsági intézkedések a pikniktüzek elkerülése érdekében
2024.07.30

Sepsiszentgyörgy Önkormányzata felhívja a lakók figyelmét, hogy ebben az időszakban a szárazság, a száraz növényzet és a magas hőmérséklet miatt fokozottan magas a tűzveszély.

Kezdetét vette a Com’ON Sepsi hatodik kiadása: Sepsiszentgyörgy ifjúsági részvételi programja ismét várja a kezdeményező fiatalokat.
2024.07.22

A Com’ON Sepsi ismét meghirdeti ifjúsági részvételi programját, amelynek keretében fiatalok informális csoportjai különféle projekteket valósíthatnak meg Sepsiszentgyörgy területén.

Gyors, biztonságos és környezetkímélő közlekedés Sepsiszentgyörgyön
2024.07.19

Ki ne szeretne hatékonyan, biztonságosan és kényelmesen eljutni a város egyik pontjából a másikba, legyen szó ügyintézésről, bevásárlásról, sportolásról vagy kikapcsolódásról? Mostantól ez bárki számára elérhetővé válik, hiszen indul a közösségi kerékpárkölcsönző rendszer és bővül a közszállítás.

16. Sportnapok – AKTÍV Sepsiszentgyörgy
2024.07.10

Egy év kihagyás után, 2024. szeptember 20-án újból elrajtol a Sepsiszentgyörgyi Sportnapok.