hu
 
Szombat, 2024. Április 20.

Beruházások a sepsiszentgyörgyi Helyi Rendőrség felszereltségének és infrastruktúrájának fejlesztése érdekében

2021.04.16

A mi városunk, a mi felelősségünk!

A mi városunk, a mi felelősségünk! tematikus sajtótájékoztató sorozat keretében Antal Árpád-András, Sepsiszentgyörgy polgármestere és Hadnagy István, a Helyi Rendőrség vezetője ismertették a közbiztonság mértékének a növekedését a megyeszékhelyen és a Helyi Rendőrség felszereltségének fejlesztésére vonatkozó terveket.

A koronavírus járvány miatt 2020. március 14-től 2021. április 1-ig a Helyi Rendőrség irányítását a román rendőrség és a belügyminisztérium végezte, április 1-től a Helyi Rendőrség ismét visszakerült az önkormányzat alárendeltségébe.

„Az elmúlt évben mindannyian érezhettük azt, hogy mit jelent, ha nincs Helyi Rendőrség, mivel ebben az időszakban 80-90 százalékban a járvánnyal kapcsolatos feladatokat láttak el. Olyan problémák merültek fel újra, amelyekhez hozzászoktunk, hogy nincsenek, mint például a lakónegyedekben parkoló haszongépjárművek, a kéregetés, a fizetés nélküli, illetve a tilosban történő parkolás. A Helyi Rendőrség segítségével a Penny üzlet melletti közterületen található barakba beköltöző hajléktalan problémája is megoldódott, sikerült elköltöztetni” – hangsúlyozta Antal Árpád polgármester.

Ebben az évben Sepsiszentgyörgy Önkormányzata a Helyi Rendőrség felszereltségét bővíti. Körülbelül 15 új testkamera típusú videókamerát vásárol, amelyek a rendőri egyenruhára lesznek rögzítve. Ezek az eszközök a rendőröket és a lakosságot is egyaránt védik, mivel sok esetben a két fél közötti beszélgetés félreértelmezhető, a videófelvétel segítségével ezek a helyzetek elkerülhetők. 

Idén még egy-két performáns drónt is vásárolnak a Helyi Rendőrség részére, amelyek abban az esetekben szükségesek, amikor gépjárművel nehezen megközelíthető helyeket kell beazonosítani, mint például az illegális szeméttárolás vagy tiltott anyagok égetése esetében. Időközben a város közterületein felszerelt kamerarendszer bővítését is tervezik, amely jelenleg 94 térfigyelő kamerából áll.

„Nem az a célunk, hogy kövessük azokat a lakókat, akik betartják a törvényt, hanem, hogy a törvényszegőket találjuk meg. Ezért bővítjük a kamerarendszert is. Jó tudni, hogy nagyon sok esetben a kamerák segítettek beazonosítani a különböző bűncselekmények elkövetőit” – emelte ki az elöljáró.

A Helyi Rendőrség az idén fejleszteni szeretné a térfigyelő kamerarendszer szoftverét is.

„A szoftver frissítése lehetővé tenné számunkra, hogy a rögzített adatokat ne csak tárolni tudjuk, de a későbbiekben fel is használhassuk azokat. A város minden bejáratánál vannak térfigyelő kamerák, amelyek csupán képként tárolják a rendszámokat, ezért a jelenlegi rendszerben nem kereshetünk egy gépjármű után annak rendszáma alapján. Egy szoftverfrissítéssel viszont újabb lehetőségek nyílnak meg, amelyek szükség esetén megkönnyítik és felgyorsítják a gépjármű azonosítását” – magyarázta Hadnagy István, a sepsiszentgyörgyi Helyi Rendőrség vezetője.

A következő időszakban a Helyi Rendőrség nagyobb hangsúlyt fog helyezni az utcai kéregetés visszaszorítására, valamint a közterületen történő parkolás szabályainak betartására.

Antal Árpád polgármester kijelentette, hogy mind a Helyi Rendőrség, mind pedig a városlakók részéről vannak elvárásai.

„A Helyi Rendőrség részéről elvárom a határozott fellépést, és amikor megbírságolnak valakit, azt úgy tegyék, hogy az illető „megköszönje” és közben megértse, hogy azért büntették meg, mert tévedett és nem azért mert valakinek szüksége van a büntetésekből befolyt összegekre, hanem azért mert mindannyian egy olyan városban szeretnénk élni, ahol az emberek betartják a rájuk vonatkozó szabályokat. Sokan azt szeretnék, hogy úgy teremtsünk rendet a városban, hogy közben hagyjuk figyelmen kívül az általuk okozott rendetlenséget. Úgy gondolom, hogy ezt a fajta gondolkodásmódot kell először megváltoztatni” – jelentette ki Antal Árpád.

A polgármester ugyanakkor arra kéri a városlakókat, hogy jelentsék az általuk észlelt problémákat, mert a város több mint 50 000 lakosa biztos több szabálytalanságot észlel, mint a 10-15 ügyeletben lévő rendőr.

„Ha mindazok a szabálytalanságok, amelyeket a városlakók észlelnek, eljutnak az illetékes szervekhez, akkor a várost is biztonságosabbá tehetjük. Tegyük meg a bejelentést még akkor is, ha ez némi kényelmetlenséggel jár, mert csak így segíthetjük a város fejlődését. Ugyanakkor fontos, hogy a Helyi Rendőrség ne alkalmazzon kettős mércét a szabályok megszegéséért. Ha az út egyik oldalán haladó személyt figyelmeztetésben vagy büntetésben részesít, azért mert nem hord maszkot, az út másik oldalán is ugyanígy járjon el. Sok intezkedés épp emiatt lett kifogásolható. Ezért nagyon fontos, hogy a szabályok betartása mindenkire egyformán vonatkozzon” – összegezte a városvezető.

Új városnegyed épül az egykori tyúkfarm helyére Sepsiszentgyörgyön
2024.04.19

Sepsiszentgyörgy Önkormányzata egyetemi szintű duális oktatási központot és 96 szolgálati lakást épít európai uniós támogatással

Útlezárások a városünnep ideje alatt
2024.04.19

A lezárt terület áthaladó autobuszjáratok útvonalait ideiglesen módosítják, a Lábasház – Erzsébet park megállóhely a törvényszékhez költözik.

Miért szerelnek fel védőkorlátokat az Olt folyó gátján épülő új kerékpárút mentén? Lesznek-e gyalogos átkelőhelyek a bicikliúton?
2024.04.15

Folytatódik a tavaly elkezdett, hét kilométer hosszú aszfaltozott kerékpárút építése az Olt folyó töltésén

Székelyföldi Bringás Vándortábor
2024.04.11

„A nyár legjobb hete” idén is Székelyföldön lesz -ígérik a Székelyföldi Bringás Vándortábor szervezői, akik Székelyföld múltját, jelenét, a vadregényes tájakat, a méltán híres székely vendégszeretetet, az UNESCO örökségeket, a római pápa által is megkedvelt csíksomlyói zarándokhelyet, valamint az elmaradhatatlan ízeket is megmutatják a Székelyföld szívében bringázó gyerekeknek és kísérő tanároknak.

Kizárólag újrahasználható poharakból fogyaszthatjuk az italunkat a Szent György Napokon
2024.04.08

Sepsiszentgyörgy Önkormányzata ezentúl minden köztéri rendezvényen újrahasználható poharakat vezet be