hu
 
Hétfő, 2024. Augusztus 05.

Bemutatták szakdolgozataikat a hallgatói ösztöndíjban részesült diákok

2021.09.28

Sepsiszentgyörgy Önkormányzata minden évben pályázatot hirdet végzős egyetemisták, mesteris hallgatók és doktoranduszok számára, akik a városhoz kapcsolódó, vagy itt hasznosítható kutatásokból írják államvizsga, mesteri vagy doktori dolgozatukat. A sepsiszentgyörgyi lakcímmel rendelkező végzősök, a dolgozatok témájától függetlenül is pályázhatnak az ösztöndíjra. A hallgatói ösztöndíjprogram 2014-ben indult, azóta eddig több mint száz diák részesült támogatásban.

Tavaly, a járványügyi helyzetből adódóan elmaradt a konferencia, azonban idén a Sapientia Erdélyi Magyar Tudományegyetem Sepsiszentgyörgyi Tanulmányi Központjában, szeptember 27-én megtartott Hallgatói Ösztöndíjasok Konferenciáján, tizenhét végzős diák mutatta be szakdolgozatát és a kutatási eredményeiket.

A rendezvényt Zsigmond József önkormányzati képviselő, az ösztöndíjprogram kezdeményezője nyitotta meg, ismertetve a pályázat feltételeit és célkitűzéseit, majd Varga Fruzsina, Sepsiszentgyörgy alpolgármestere köszöntötte a hallgatókat.

A dolgozatokat több különböző kategória szerint mutatták be, ezek között szerepeltek a várossal és a megyével való közvetlen kapcsolat, az egészségügy, egészségügy- pszichológia, egészségügy-szociológia, szociológia-pszichológia és a vizualitás tárgykörei is. A hallgatók rövid, összefoglaló előadásokban ismertették a kutatásokat, a végén pedig a kapcsolódó kérdésekre válaszoltak.   

Az ösztöndíjak értéke az alapképzésben résztvevő végzős egyetemisták esetén havi 300 lej, a mesteris hallgatóknak havi 500 lej, és a doktoranduszoknak pedig havi 1000 lej, amelyet négy hónapon keresztül folyósítanak. Idén 34 pályázó jelentkezett 14 egyetemről, az elért pontszámok alapján összesen 25 dolgozat részesült támogatásban: 9 alapképzésben résztvevő diák, 15 mesteris és 1 doktoranduszhallgató.

Rajt előtt a XVIII. Székelyföldi Körverseny
2024.08.02

A 18. kiírásához érkezett a Székelyföld Kerékpáros Körversenye, amelynek a hivatalos neve Tour of Szeklerland. A versenyzők érinteni fogják a székelyföldi városokat. 

Biztonsági intézkedések a pikniktüzek elkerülése érdekében
2024.07.30

Sepsiszentgyörgy Önkormányzata felhívja a lakók figyelmét, hogy ebben az időszakban a szárazság, a száraz növényzet és a magas hőmérséklet miatt fokozottan magas a tűzveszély.

Kezdetét vette a Com’ON Sepsi hatodik kiadása: Sepsiszentgyörgy ifjúsági részvételi programja ismét várja a kezdeményező fiatalokat.
2024.07.22

A Com’ON Sepsi ismét meghirdeti ifjúsági részvételi programját, amelynek keretében fiatalok informális csoportjai különféle projekteket valósíthatnak meg Sepsiszentgyörgy területén.

Gyors, biztonságos és környezetkímélő közlekedés Sepsiszentgyörgyön
2024.07.19

Ki ne szeretne hatékonyan, biztonságosan és kényelmesen eljutni a város egyik pontjából a másikba, legyen szó ügyintézésről, bevásárlásról, sportolásról vagy kikapcsolódásról? Mostantól ez bárki számára elérhetővé válik, hiszen indul a közösségi kerékpárkölcsönző rendszer és bővül a közszállítás.

16. Sportnapok – AKTÍV Sepsiszentgyörgy
2024.07.10

Egy év kihagyás után, 2024. szeptember 20-án újból elrajtol a Sepsiszentgyörgyi Sportnapok.