hu
 
Péntek, 2024. Április 19.

Bemutatták szakdolgozataikat a hallgatói ösztöndíjban részesült diákok

2021.09.28

Sepsiszentgyörgy Önkormányzata minden évben pályázatot hirdet végzős egyetemisták, mesteris hallgatók és doktoranduszok számára, akik a városhoz kapcsolódó, vagy itt hasznosítható kutatásokból írják államvizsga, mesteri vagy doktori dolgozatukat. A sepsiszentgyörgyi lakcímmel rendelkező végzősök, a dolgozatok témájától függetlenül is pályázhatnak az ösztöndíjra. A hallgatói ösztöndíjprogram 2014-ben indult, azóta eddig több mint száz diák részesült támogatásban.

Tavaly, a járványügyi helyzetből adódóan elmaradt a konferencia, azonban idén a Sapientia Erdélyi Magyar Tudományegyetem Sepsiszentgyörgyi Tanulmányi Központjában, szeptember 27-én megtartott Hallgatói Ösztöndíjasok Konferenciáján, tizenhét végzős diák mutatta be szakdolgozatát és a kutatási eredményeiket.

A rendezvényt Zsigmond József önkormányzati képviselő, az ösztöndíjprogram kezdeményezője nyitotta meg, ismertetve a pályázat feltételeit és célkitűzéseit, majd Varga Fruzsina, Sepsiszentgyörgy alpolgármestere köszöntötte a hallgatókat.

A dolgozatokat több különböző kategória szerint mutatták be, ezek között szerepeltek a várossal és a megyével való közvetlen kapcsolat, az egészségügy, egészségügy- pszichológia, egészségügy-szociológia, szociológia-pszichológia és a vizualitás tárgykörei is. A hallgatók rövid, összefoglaló előadásokban ismertették a kutatásokat, a végén pedig a kapcsolódó kérdésekre válaszoltak.   

Az ösztöndíjak értéke az alapképzésben résztvevő végzős egyetemisták esetén havi 300 lej, a mesteris hallgatóknak havi 500 lej, és a doktoranduszoknak pedig havi 1000 lej, amelyet négy hónapon keresztül folyósítanak. Idén 34 pályázó jelentkezett 14 egyetemről, az elért pontszámok alapján összesen 25 dolgozat részesült támogatásban: 9 alapképzésben résztvevő diák, 15 mesteris és 1 doktoranduszhallgató.

Miért szerelnek fel védőkorlátokat az Olt folyó gátján épülő új kerékpárút mentén? Lesznek-e gyalogos átkelőhelyek a bicikliúton?
2024.04.15

Folytatódik a tavaly elkezdett, hét kilométer hosszú aszfaltozott kerékpárút építése az Olt folyó töltésén

Székelyföldi Bringás Vándortábor
2024.04.11

„A nyár legjobb hete” idén is Székelyföldön lesz -ígérik a Székelyföldi Bringás Vándortábor szervezői, akik Székelyföld múltját, jelenét, a vadregényes tájakat, a méltán híres székely vendégszeretetet, az UNESCO örökségeket, a római pápa által is megkedvelt csíksomlyói zarándokhelyet, valamint az elmaradhatatlan ízeket is megmutatják a Székelyföld szívében bringázó gyerekeknek és kísérő tanároknak.

Kizárólag újrahasználható poharakból fogyaszthatjuk az italunkat a Szent György Napokon
2024.04.08

Sepsiszentgyörgy Önkormányzata ezentúl minden köztéri rendezvényen újrahasználható poharakat vezet be

Indul a 60 Plusz Akadémia
2024.04.04

A Sapientia Erdélyi Magyar Tudományegyetem Sepsiszentgyörgyi Kara és Sepsiszentgyörgy Önkormányzata 60 Plusz Akadémia néven indítanak előadás-sorozatot, melynek célja az időseknek szóló ingyenes oktatási lehetőség biztosítása.

Krakkóba utazik az M Studio
2024.04.03

Csütörtökön, április 4-én Krakkóba utazik a társulat, a LIFT előadást mutatják be.