hu
 
Péntek, 2024. Április 19.

Az aradi vértanúkra emlékeznek Sepsiszentgyörgyön

2021.10.04

A megemlékezésre és koszorúzásra, a járványügyi előírások betartása mellett, október 6-án, szerdán 15:30-tól kerül sor, a sepsiszentgyorgyi Bod Péter Megyei Könyvtár mögött található kopjafáknál, és az Erzsébet parkban az 1848–49-es honvéd emlékműnél.

Az idei megemlékezésen részt vesz és beszédet mond Miklós Zoltán parlamenti képviselő, konferál Nagy Zoltán történész, Sepsiszentgyörgy Polgármesteri Hivatalának munkatársa.

Továbbá felszólal Balázs Antal nyugalmazott tanító, aki a tizenhat különböző fából készült kopjafát faragta az aradi 13 vértanú emlékére: Aulich Lajos, Damjanich János, Dessewffy Arisztid, Kiss Ernő, Knézich Károly, Lahner György, Lázár Vilmos, Leiningen-Westerburg Károly, Nagysándor József, Poeltenberg Ernő, Schweidel József, Török Ignác és Vécsey Károly emlékére, és amelyek tavaly kiegészültek gróf Batthyányi Lajos miniszterelnök, Kazinczy Lajos honvéd ezredes, illetve Csány László, Erdély teljhatalmú kormánybiztos emlékére állított kopjafákkal.

A megemlékezés Kató Balázs, a Székely Mikó Kollégium tanulójának szavalatával folytatódik, majd Ft. Ilyés Zsolt plébános megáldja a kopjafákat. A koszorúk elhelyezése és a himnuszok eléneklése után az egybegyűltek levonulnak az Erzsébet parkba, a 1848–49-es honvéd emlékműhöz. A megemlékezést a kegyelet virágainak elhelyezése zárja.

Szervezők: Sepsiszentgyörgy Polgármesteri Hivatala, Székely Mikó Kollégium és a Kónya Ádám Művelődési Ház.

Új városnegyed épül az egykori tyúkfarm helyére Sepsiszentgyörgyön
2024.04.19

Sepsiszentgyörgy Önkormányzata egyetemi szintű duális oktatási központot és 96 szolgálati lakást épít európai uniós támogatással

Útlezárások a városünnep ideje alatt
2024.04.19

A lezárt terület áthaladó autobuszjáratok útvonalait ideiglesen módosítják, a Lábasház – Erzsébet park megállóhely a törvényszékhez költözik.

Miért szerelnek fel védőkorlátokat az Olt folyó gátján épülő új kerékpárút mentén? Lesznek-e gyalogos átkelőhelyek a bicikliúton?
2024.04.15

Folytatódik a tavaly elkezdett, hét kilométer hosszú aszfaltozott kerékpárút építése az Olt folyó töltésén

Székelyföldi Bringás Vándortábor
2024.04.11

„A nyár legjobb hete” idén is Székelyföldön lesz -ígérik a Székelyföldi Bringás Vándortábor szervezői, akik Székelyföld múltját, jelenét, a vadregényes tájakat, a méltán híres székely vendégszeretetet, az UNESCO örökségeket, a római pápa által is megkedvelt csíksomlyói zarándokhelyet, valamint az elmaradhatatlan ízeket is megmutatják a Székelyföld szívében bringázó gyerekeknek és kísérő tanároknak.

Kizárólag újrahasználható poharakból fogyaszthatjuk az italunkat a Szent György Napokon
2024.04.08

Sepsiszentgyörgy Önkormányzata ezentúl minden köztéri rendezvényen újrahasználható poharakat vezet be