hu
 
Szombat, 2024. Október 26.

Augusztus 10-től elindul a kerékpárkölcsönző rendszer tesztelése Sepsiszentgyörgyön

2024.08.08

Sepsiszentgyörgy Önkormányzata és a Sepsi Rekreatív Rt. tájékoztatja a lakókat, hogy szombattól, augusztus 10-től elindul a Sepsi Bike kerékpárkölcsönző (bike sharing) rendszer tesztelése. A rendszer a fenntartható városi mobilitási terv részét képezi, amelynek célja az alternatív közlekedési eszközök használatának ösztönzése és a környezetszennyezés csökkentése.

Az önkormányzat arra kéri a lakókat, hogy az első hónapokban legyenek türelmesek és megértőek a rendszer működése közben felmerülő problémák esetében, mindaddig míg megoldják azokat.

„Fontos megjegyezni, hogy egyelőre a rendszer tesztelését kezdtük el. Ez egy új típusú feladat és kihívás az önkormányzat és a Rekreatív számára, amely bonyolult háttérmunkát igényel, ezért tisztelettel kérek még egy kis türelmet a sepsiszentgyörgyiektől. Nyilván sokan látták, hogy a dokkolók már régóta ki vannak helyezve a város különböző pontjain, majd megjelentek a kerékpárok is, de még nem lehet kikölcsönözni azokat. Ennek oka, hogy az igencsak összetett rendszer minden részét külön ellenőriznünk kell, hogy megfelelően működjön az indításkor. Az idei év ugyanakkor továbbra is a tesztelésről fog szólni, ezért várjuk majd a visszajelzéseket a felhasználóktól, hogy a szükséges korrekciókat megtegyük. Létrehoztunk egy ügyfélszolgálatot is, amelyen keresztül folyamatosan kommunikálhatunk a polgárokkal” – fejtette ki Antal Árpád polgármester. 

Az elmúlt hónapok során a város forgalmasabb csomópontjain 16 kerékpármegőrző állomást szereltek fel, ahonnan összesen 230 bicikli kölcsönözhető, ezekből egyelőre 100 kerékpár lesz elérhető. 

A kerékpárkölcsönző rendszer igénybe vételéhez a felhasználónak legalább 14 évesnek kell lennie és regisztrálnia kell a következő lépésekkel:

  1. Hozza létre felhasználói fiókját a sepsibike.ro oldalon a személyes adatok megadásával. A honlap egyelőre csak román nyelven érhető el.
  2. Töltse fel a kért dokumentumokat: a személyigazolványáról készült fényképet és adott esetben a szülői beleegyezést a 14 és 18 év közötti kiskorúak számára (a formanyomtatvány ITT érhető el).
  3. Várjon, amíg aktiválják a felhasználói fiókot (ezt egy telefonhívással fogják megerősíteni). Az első hónapokban ez legkevesebb 24 órába telik a nagyszámú kérések miatt.
  4. Töltse le és telepítse a GloBikes alkalmazást (a Play Store-ban és az App Store-ban is elérhető) és jelentkezzen be a sepsibike.ro oldalon megadott felhasználói adatokkal. 
  5. A fiók aktiválása után kölcsönözhetővé válnak a kerékpárok!

Az állomások pontos helye a sepsibike.ro oldalon érhető el. A kerékpárok használata az első 30 percben ingyenes, a napi használat számától függetlenül. Hosszabb használatért fizetni kell, így 31 és 90 perc  közötti használatért 2 lejt, 91 és 150 perc közötti használatért 4 lejt. Aki ennél is hosszabb ideig használja a biciklit, annak minden megkezdett óra 6 lejbe kerül mindaddig, míg le nem teszi azt.

Abban az esetben, ha a kerékpárt nem helyezik vissza 24 órán belül a gyűjtőállomásra, a működtető értesíti az illetékes hatóságokat a bicikli visszaszerzése érdekében.

A rendszer működésével kapcsolatos bármilyen probléma vagy kérdés esetére telefonos ügyfélszolgálatot hoztak létre. A 0374451350-ás normál díjszabású telefonszám naponta 06:00 és 22:00 óra között érhető el.

A rendszer naponta 6:00 és 22:00 óra között vehető igénybe, 22:00 óra után csak visszahelyezni lehet a kerékpárokat a gyűjtőállomásokra. 

A felhasználói fiók aktiválását követően a mobiltelefonos alkalmazás segítségével vehető igénybe a kerékpár: az alkalmazás által generált QR-kód leolvasásával vagy kód beírásával.

A kerékpárt a használat után a dokkolóba betolva lehet visszahelyezni a gyűjtőállomásra. A hangjelzés és a zöld lámpa megerősíti, hogy a kerékpárt sikeresen rögzítettük a dokkolóban. 

Fontos! A kerékpárokat kizárólag Sepsiszentgyörgy adminisztratív területén (beleértve Kilyént, Szotyort és Szépmezőt is) lehet használni, betartva a forgalmi szabályokat. Tilos a kosárban 10 kg-nál súlyosabb dolgokat és a kerékpáron más személyeket szállítani, és általában minden olyan tevékenység, ami veszélyeztetheti a használót vagy más személyeket. Tilos a kerékpár szétszerelése vagy szétszerelésének kísérlete, valamint a kerékpár kereskedelmi vagy szakmai célú használata (ételek, csomagok szállítása stb.).

A SepsiBike kerékpárkölcsönző rendszer teljes használati szabályzata ITT érhető el.

Telt lélek és teltház a 10. pulzArt fesztiválon
2024.10.16

Aki az elmúlt héten Sepsiszentgyörgyön járt, az pezsgő kulturális központban találta magát, hiszen a város egyszerre adott otthont a 10. pulzArt kortárs művészeti fesztiválnak, a Design Weeknek és a Székelyföldi Grafikai Biennálénak.

34. Népzene- és Néptánctalálkozó Sepsiszentgyörgyön
2024.10.14

A kétnapos fesztiválra november 8–9-én kerül sor a Tamási Áron Színházban, illetve a Sepsi Arénában.

Pénteken kezdődik a pulzArt 10-es verziója
2024.10.07

Október 11. és 13. között tizedszerre szervezik meg a pulzArt kortárs művészeti fesztivált Sepsiszentgyörgyön. A minden évben új tematikával jelentkező esemény ezúttal az időtlen, low-tech megoldások és a 21. századi high-tech világ találkozásának pulzusát tapogatja le színházi, irodalmi, zenei, közösségi élményeken keresztül.

Megemlékezés az aradi vértanúkra
2024.10.01

Sepsiszentgyörgy Önkormányzata idén is műsorral és koszorúzással emlékezik meg az aradi vértanúkról. Az október 6-i megemlékezésre a Bod Péter Megyei Könyvtár mögötti téren, az aradi tizenhármak emlékére felállított kopjafáknál kerül sor.