hu
 
Kedd, 2024. Augusztus 06.

Antal Árpád polgármester: „Pontosan betartottuk a törvényt, így újraindítjuk Sepsiszentgyörgy zászlajának elfogadtatási eljárását”

2023.02.22

Antal Árpád, Sepsiszentgyörgy polgármestere döbbenettel vette tudomásul a Legfelsőbb Ítélő- és Semmítőszék döntését, amely szerdán megsemmisítette az önkormányzat zászlaját jóváhagyó kormányhatározatot.

„Betűről betűre betartottuk a törvényt! Úgy véljük, hogy az önkormányzat zászlaja nem egynemzetiségű, és azok, akik megtámadták a zászlót, valójában a város címerét támadták meg, amelyet a kormány már 2007 óta jóváhagyott, az országos heraldikai bizottság szakvéleményezése mellett. Újraindítjuk az elfogadtatási eljárást, mert Sepsiszentgyörgy Helyi Tanácsának határozatát nem semmisítették meg, csak a kormányhatározatot” – nyilatkozta Antal Árpád polgármester, hangsúlyozva, hogy ő és az önkormányzat csapata nem adja fel és tovább harcol a saját zászló jogáért.

Fontos kiemelni, hogy a törvény értelmében Sepsiszentgyörgy Helyi Tanácsa szinte egyhangúlag döntött a zászlótervről, beleértve a román közösséget képviselő helyi tanácsosok egy részének szavazatát is. Az elsőfokú bíróság, hatáskörét túllépve, a zászló reprezentatív jellegéről döntött és nem vette figyelembe, hogy a helyi ügyekben az egyetlen illetékes testület a Helyi Tanács.

„Úgy gondoljuk, hogy egy település zászlaja nem lehet etnikai jellegű, nem képviselheti kizárólag egyik vagy másik népcsoportot, hanem az egész települést kell képviselnie, és ebben a kontextusban úgy véljük, hogy nincs megfelelőbb szimbólum, mint Szent György képmása, a szent, akiről a település a nevét kapta és aki a város védelmezője is egyben” – tette hozzá Antal Árpád polgármester.

A Legfelsőbb Ítélő- és Semmítőszék döntése annál is inkább meglepő, hogy decemberben egy hasonló esetben, Kovászna megye zászlaját érintő ügyben a bíróság a megyei tanácsnak adott igazat, elutasítva a fellebbezést, a zászló pedig hivatalos maradt.

 

Rajt előtt a XVIII. Székelyföldi Körverseny
2024.08.02

A 18. kiírásához érkezett a Székelyföld Kerékpáros Körversenye, amelynek a hivatalos neve Tour of Szeklerland. A versenyzők érinteni fogják a székelyföldi városokat. 

Biztonsági intézkedések a pikniktüzek elkerülése érdekében
2024.07.30

Sepsiszentgyörgy Önkormányzata felhívja a lakók figyelmét, hogy ebben az időszakban a szárazság, a száraz növényzet és a magas hőmérséklet miatt fokozottan magas a tűzveszély.

Kezdetét vette a Com’ON Sepsi hatodik kiadása: Sepsiszentgyörgy ifjúsági részvételi programja ismét várja a kezdeményező fiatalokat.
2024.07.22

A Com’ON Sepsi ismét meghirdeti ifjúsági részvételi programját, amelynek keretében fiatalok informális csoportjai különféle projekteket valósíthatnak meg Sepsiszentgyörgy területén.

Gyors, biztonságos és környezetkímélő közlekedés Sepsiszentgyörgyön
2024.07.19

Ki ne szeretne hatékonyan, biztonságosan és kényelmesen eljutni a város egyik pontjából a másikba, legyen szó ügyintézésről, bevásárlásról, sportolásról vagy kikapcsolódásról? Mostantól ez bárki számára elérhetővé válik, hiszen indul a közösségi kerékpárkölcsönző rendszer és bővül a közszállítás.

16. Sportnapok – AKTÍV Sepsiszentgyörgy
2024.07.10

Egy év kihagyás után, 2024. szeptember 20-án újból elrajtol a Sepsiszentgyörgyi Sportnapok.