hu
 
Csütörtök, 2024. Április 25.

Jégcsarnok, hulladékgyűjtő ökoszigetek és 12 töltőállomás elektromos autók számára Sepsiszentgyörgyön

2022.06.30

A város fejlesztése érdekében Sepsiszentgyörgy Helyi Tanácsa több fontos határozattervezetet szavazott meg

Sepsiszentgyörgy Helyi Tanácsának csütörtöki soros tanácsülésén a önkormányzati képviselők 40 határozatot fogadtak el, ezek között szerepel 12 töltőállomás telepítése elektromos autók számára, ugyanakkor jóváhagyták a városszerte mintegy 100 hulladékgyűjtő ökosziget kihelyezésére vonatkozó megvalósíthatósági tanulmányt.

Sepsiszentgyörgy Önkormányzatának céljai között szerepel a tömegsportok gyakorlásához szükséges infrastruktúra biztosítása, ennek érdekében megtette az első lépéseket egy modern jégcsarnok megépítésére a Sepsi Aréna közelében. A projekt megvalósítása érdekében a helyi tanács csütörtökön elfogadta a Mens Sana Alapítvány adományát, amely tartalmazza a kb. 2 000 férőhelyes jégpálya építésének műszaki-gazdasági dokumentációját. Az új létesítmény biztosítja majd a szükséges feltételeket a következő nemzedékek sportolói számára, biztos alapot nyújtva az országos és nemzetközi teljesítményhez. 

Az „okos hulladékgyűjtő” elnevezésű projektet illetően a helyi tanács jóváhagyta azt a megvalósíthatósági tanulmányt, amely megközelítőleg 100 darab szelektív hulladékgyűjtő ökosziget megvásárlására és azok telepítésére vonatkozik a város összes hulladékgyűjtő pontján. Ugyanakkor az okos hulladékgyűjtők kihelyezésének célja, hogy a városlakók csak az általuk kidobott szemét mennyisége után fizessenek.

A projekt szerint a tömbházak közötti hulladékgyűjtő pontok helyén ökoszigeteket telepítenek, amelyeket súly- és térfogat-érzékelőkkel, valamint nyilvántartó és ellenőrző rendszerrel látnak el. Hasonló ökoszigetet telepítettek tavaly a Stadion utcában, amely hatékonynak bizonyult, a lakosok túlnyomó többsége azóta is szelektíven gyűjti a hulladékot.

Végül a helyi tanács jóváhagyta a megvalósíthatósági tanulmányt 12 elektromos autótöltő-állomás telepítésére Sepsiszentgyörgyön, amely a Környezetvédelmi Minisztérium gázkibocsátás általi üvegházhatás csökkentésére irányuló programjának részét képezi.

A projekt keretében Sepsiszentgyörgy Önkormányzata töltőállomásokat kíván vásárolni elektromos autók számára, amelyeket a város különböző részein telepítenek: a Daczó utcában, a Sport utcában (a strand közelében), a Tulipán utcában (a Nárcisz utca sarkán), a Lidl üzlet parkolójában, a Grigore Bălan utcában, a Horgász utcában, Gábor Áron utcában, a Vasile Goldiș utca 1-2. szám alatti ANL tömbházak parkolójában és az Ifjúság sétányon is.

A felsorolt helyszíneken kívül, a helyi tanács májusban jóváhagyta a műszaki terv elkészítését további 3 elektromos töltőállomás telepítésére Sugásfürdőn, a Kőrösi Csoma Sándor utca 8. szám alatt (a Művész Mozi közelében), valamint a Sepsi Aréna parkolójában.

Csökkenti az ökológiai lábnyomát a Szent György Napok: kizárólag újrahasználható poharakat használnak a városnapokon
2024.04.25

A műanyag hulladékmennyiség jelentős csökkentését szeretné elérni a Szent György Napok azáltal, hogy a városünnep alatt kizárólag újrahasználható poharakat használnak. Sepsiszentgyörgy Önkormányzata ezentúl minden köztéri rendezvényen ilyen poharakat vezet be.

Figyelem! A száraz növényzet égetését a törvény tiltja!
2024.04.24

Sepsiszentgyörgy Önkormányzata felhívja a figyelmet, hogy a törvény értelmében tilos az avar, nád, bokrok vagy bármilyen növényi hulladék elégetése a magán- és jogi személyeknek egyaránt.

Május 1-jén megnyitja kapuit az új Skatepark Sepsiszentgyörgyön
2024.04.22

Első nap 11 órától ingyenes lesz a belépés, május 2-tól naponta 9:00–22:00-ig tart nyitva a sportpálya

Új városnegyed épül az egykori tyúkfarm helyére Sepsiszentgyörgyön
2024.04.19

Sepsiszentgyörgy Önkormányzata egyetemi szintű duális oktatási központot és 96 szolgálati lakást épít európai uniós támogatással

Útlezárások a városünnep ideje alatt
2024.04.19

A lezárt terület áthaladó autobuszjáratok útvonalait ideiglesen módosítják, a Lábasház – Erzsébet park megállóhely a törvényszékhez költözik.