hu
 
Hétfő, 2024. Augusztus 05.

Jégcsarnok, hulladékgyűjtő ökoszigetek és 12 töltőállomás elektromos autók számára Sepsiszentgyörgyön

2022.06.30

A város fejlesztése érdekében Sepsiszentgyörgy Helyi Tanácsa több fontos határozattervezetet szavazott meg

Sepsiszentgyörgy Helyi Tanácsának csütörtöki soros tanácsülésén a önkormányzati képviselők 40 határozatot fogadtak el, ezek között szerepel 12 töltőállomás telepítése elektromos autók számára, ugyanakkor jóváhagyták a városszerte mintegy 100 hulladékgyűjtő ökosziget kihelyezésére vonatkozó megvalósíthatósági tanulmányt.

Sepsiszentgyörgy Önkormányzatának céljai között szerepel a tömegsportok gyakorlásához szükséges infrastruktúra biztosítása, ennek érdekében megtette az első lépéseket egy modern jégcsarnok megépítésére a Sepsi Aréna közelében. A projekt megvalósítása érdekében a helyi tanács csütörtökön elfogadta a Mens Sana Alapítvány adományát, amely tartalmazza a kb. 2 000 férőhelyes jégpálya építésének műszaki-gazdasági dokumentációját. Az új létesítmény biztosítja majd a szükséges feltételeket a következő nemzedékek sportolói számára, biztos alapot nyújtva az országos és nemzetközi teljesítményhez. 

Az „okos hulladékgyűjtő” elnevezésű projektet illetően a helyi tanács jóváhagyta azt a megvalósíthatósági tanulmányt, amely megközelítőleg 100 darab szelektív hulladékgyűjtő ökosziget megvásárlására és azok telepítésére vonatkozik a város összes hulladékgyűjtő pontján. Ugyanakkor az okos hulladékgyűjtők kihelyezésének célja, hogy a városlakók csak az általuk kidobott szemét mennyisége után fizessenek.

A projekt szerint a tömbházak közötti hulladékgyűjtő pontok helyén ökoszigeteket telepítenek, amelyeket súly- és térfogat-érzékelőkkel, valamint nyilvántartó és ellenőrző rendszerrel látnak el. Hasonló ökoszigetet telepítettek tavaly a Stadion utcában, amely hatékonynak bizonyult, a lakosok túlnyomó többsége azóta is szelektíven gyűjti a hulladékot.

Végül a helyi tanács jóváhagyta a megvalósíthatósági tanulmányt 12 elektromos autótöltő-állomás telepítésére Sepsiszentgyörgyön, amely a Környezetvédelmi Minisztérium gázkibocsátás általi üvegházhatás csökkentésére irányuló programjának részét képezi.

A projekt keretében Sepsiszentgyörgy Önkormányzata töltőállomásokat kíván vásárolni elektromos autók számára, amelyeket a város különböző részein telepítenek: a Daczó utcában, a Sport utcában (a strand közelében), a Tulipán utcában (a Nárcisz utca sarkán), a Lidl üzlet parkolójában, a Grigore Bălan utcában, a Horgász utcában, Gábor Áron utcában, a Vasile Goldiș utca 1-2. szám alatti ANL tömbházak parkolójában és az Ifjúság sétányon is.

A felsorolt helyszíneken kívül, a helyi tanács májusban jóváhagyta a műszaki terv elkészítését további 3 elektromos töltőállomás telepítésére Sugásfürdőn, a Kőrösi Csoma Sándor utca 8. szám alatt (a Művész Mozi közelében), valamint a Sepsi Aréna parkolójában.

Rajt előtt a XVIII. Székelyföldi Körverseny
2024.08.02

A 18. kiírásához érkezett a Székelyföld Kerékpáros Körversenye, amelynek a hivatalos neve Tour of Szeklerland. A versenyzők érinteni fogják a székelyföldi városokat. 

Biztonsági intézkedések a pikniktüzek elkerülése érdekében
2024.07.30

Sepsiszentgyörgy Önkormányzata felhívja a lakók figyelmét, hogy ebben az időszakban a szárazság, a száraz növényzet és a magas hőmérséklet miatt fokozottan magas a tűzveszély.

Kezdetét vette a Com’ON Sepsi hatodik kiadása: Sepsiszentgyörgy ifjúsági részvételi programja ismét várja a kezdeményező fiatalokat.
2024.07.22

A Com’ON Sepsi ismét meghirdeti ifjúsági részvételi programját, amelynek keretében fiatalok informális csoportjai különféle projekteket valósíthatnak meg Sepsiszentgyörgy területén.

Gyors, biztonságos és környezetkímélő közlekedés Sepsiszentgyörgyön
2024.07.19

Ki ne szeretne hatékonyan, biztonságosan és kényelmesen eljutni a város egyik pontjából a másikba, legyen szó ügyintézésről, bevásárlásról, sportolásról vagy kikapcsolódásról? Mostantól ez bárki számára elérhetővé válik, hiszen indul a közösségi kerékpárkölcsönző rendszer és bővül a közszállítás.

16. Sportnapok – AKTÍV Sepsiszentgyörgy
2024.07.10

Egy év kihagyás után, 2024. szeptember 20-án újból elrajtol a Sepsiszentgyörgyi Sportnapok.