hu
 
Vasárnap, 2024. Szeptember 01.

Aktívan. Itthon. Székelyföldön – Sepsiszentgyörgyön debütál az egészséges életmódot népszerűsítő konferencia

2024.08.28

Az aktív és egészséges életmódra inspiráló, annak számos aspektusát bemutató Aktív Székelyföld Konferenciára kerül sor 2024. szeptember 21-én Sepsiszentgyörgyön, a Sepsi ArénábanA rendezvény egyaránt szól fiatalokhoz és idősekhez, sportkedvelőkhöz és az egészséges életmód elkötelezettjeihez vagy a közösségért tenni vágyókhoz.

A konferencia az Aktív Magyarország Program egészség és életminőség fejlesztésére irányuló kezdeményezés bevált mintáját követi, és ekként az aktív életmódra való ösztönzést helyezi fókuszába. 

Fontos a környezet, a genetika, de egészségügyi állapotunkat legnagyobb mértékben, 37 százalékban az életmódunk befolyásolja. Ezért mi számos programot, például futókörök létrejöttét, kerékpáros pumpapályák, mászóterem, műanyag sípálya építését is támogatjuk.
Örvendünk, hogy székelyföldi barátainkkal közösen ezúttal az Aktív Székelyföld Konferenciát is útjára indíthatjuk, hiszen tapasztaljuk, hogy az Aktív Magyarország Programunknak és Konferenciánknak  rengeteg pozitív hozadéka van, és rendkívül népszerű.” – nyilatkozta Révész Máriusz a Miniszterelnökség Aktív Magyarországért felelős államtitkára, aki részletesen ismerteti majd az Aktív Magyarország Programot.

Mi, itt Sepsiszentgyörgyön egy egészséges, aktív, boldog közösségért dolgozunk. Azért építettünk ki egy erős sportinfrastruktúrát, azért támogatjuk a különböző sporttevékenységeket, mert fontos, hogy minden korosztály sportoljon és gyermekeinket is egészséges életvitelre neveljük. Örülök, hogy egyre több az olyan esemény városunkban és egész Székelyföldön, amely a testmozgást és az egészséges életmódot népszerűsíti. Fontosnak tartom az ilyen és ehhez hasonló kezdeményezéseket, hiszen a közösségi élményen túl nagyon erős motivációt nyújtanak a sportoláshoz. Az ilyen közösségformáló tevékenységekre pedig nemcsak szükség, hanem igény is van. 

Én arra buzdítok mindenkit, hogy használjuk ki ezeket a lehetőségeket, próbáljunk meg sokat mozogni, egészségesebben élni ma és az év minden napján, az Aktív Székelyföld konferencia is ezt erősíti.” – hangsúlyozta Antal Árpád, Sepsiszentgyörgy polgármestere.

Az Aktív Székelyföld Konferencia mint a követendő példák, a tudományos megközelítések, a közösségi politikák és a lakossági igények katalizátora kíván átfogó képet nyújtani az aktív és egészséges életmód területéről. Hosszú távú célja, hogy Romániában Székelyföld legyen az a hely, ahol a lakosság legnagyobb arányban végez rendszeresen testmozgást, ahol aktívan tudjuk eltölteni szabadidőnket, ahol a megelőzés fontos szerepet kap az egészségmegőrzésben, és ahol a térség természeti és kulturális értékei a lehető legkevesebb környezetkárosító hatás nélkül válnak széles körben ismertté.

„Azt tapasztaljuk, hogy az aktív életmódot ma már itthon is szépen tudjuk ötvözni a turizmussal. Célunk, hogy az aktív turizmus népszerűsítésével mindenki számára elérhetővé tegyük a turisztikai attrakciók és a természeti örökségek felkeresésének lehetőségét. A résztvevők utazásaik, túráik során közelről szemlélik a hazai tájak nyújtotta kincseket, és minőségi élményekkel gazdagodnak. A szervezett túrákon új, identitáserősítő közösségek alakulnak, a tagokban kialakul az aktívturista-életérzés, amelyre a legtöbbször igen büszkék. Ugyanakkor a belföldi aktív turizmust választók szabadidős költségeik által a helyi gazdaság fejlesztéséhez is hozzájárulnak." – fogalmazott Deák Gyöngyvér, a Visit Covasna brandet működtető Kovászna Megye Turizmusáért Egyesület ügyvezető igazgatója, annak kapcsán, miért tartja fontosnak a konferencia megszervezését. 

Öt nagy téma

Az egész napos rendezvényen közel 30, helyi és nemzetközi szinten elismert szakember előadását hallgathatja meg a közönség. Jó gyakorlatok, Életmódstratégiák, Egészség- és betegségügy, Aktív életmód és Kerékpározás – ezekkel a tematikus szekciókkal várják a szervezők a résztvevőket.

Az interaktív előadások során szó esik majd a helyes mozgásról és táplálkozásról, a szabadidő aktív eltöltéséről, ilyenformán az aktív turizmus fogalmáról, de a túrázásról és a tájfutásról, valamint az aktív öregedésről is hallgathatunk igen tartalmas beszélgetéseket. Bemutatkoznak a székelyföldi Visit brandek; bevált példákat hallhatunk Monszpart Zsolttól, a Monspart Sarolta Egészséges Életmódért Alapítvány elnökétől; dr. Mara Gyöngyvér biológus, a Sapientia EMTE oktatója pedig a táplálkozás és mikrobiom kapcsolatáról tart előadást. A székelyföldi jó példák sorából többek között a székelyudvarhelyi Szekler teker kezdeményezést, a marosvásárhelyi BringAkadémiát, a sepsiszentgyörgyi Sportnapokat és a Fitness Tribe futóközösséget ismerheti meg a közönség. 

Záró előadások

A konferencia zárásaként Keresztes Péter, a Ferencvárosi Torna Club nemzetközi projektmenedzsere a Fradi szurkolói egészségprogramjait mutatja be, majd Pöltl Ákos családbiztonsági szakértő Mozgás kontra Okostelefon: mentális egészségmegőrzés a kütyük korában címmel tart széles közönséget érintő előadást.

Regisztráció

A rendezvény regisztrációhoz kötött. Jelentkezni és jegyet váltani online lehet az aktivszekelyfold.ro honlapon, szeptember 16-ig kedvezményesen, azt követően teljes áron. Helyszíni regisztrációra is lehetőség van a konferencia napján.

További részletek elérhetők az aktivszekelyfold.ro honlapon, valamint az Aktív Székelyföld Facebook- és az aktiv.szekelyfold Instagram-oldalon.

Kiemelt szakmai partner: Aktív Magyarország Program

Szervezők: Sepsiszentgyörgy Önkormányzata, Visit Covasna, Háromszéki Mikes Kelemen Egyesület

Rengetegen használják az új kerékpárkölcsönző rendszert  Sepsiszentgyörgyön
2024.08.30

Az első hetek tapasztalatai és válaszok a felmerülő kérdésekre

Egyiptomi fesztivál szerepléssel kezdi el a 20. évadát az M Studio
2024.08.29

Fesztivál szereplésekkel nyitja az új évadot az M Studio, két új bemutatót terveznek, folytatják a Beyond Front@: Bridging Periphery Kreatív Európa projekt programjait, elindítják a Contemporary Resilience: Reinventing Dance in Ukraine három éves nemzetközi projektet, majd a társulat fennállásának 20. évfordulóját ünneplő eseménysorozattal zárják a 2024/2025-ös évadot.

Aktívan. Itthon. Székelyföldön – Sepsiszentgyörgyön debütál az egészséges életmódot népszerűsítő konferencia
2024.08.28

Az aktív és egészséges életmódra inspiráló, annak számos aspektusát bemutató Aktív Székelyföld Konferenciára kerül sor 2024. szeptember 21-én Sepsiszentgyörgyön, a Sepsi Arénában. 

Kezdetét vette a Com’ON Sepsi közönségszavazása
2024.08.26

Kezdetét vette az idei Com’ON Sepsi közönségszavazása, amely során Sepsiszentgyörgy lakói dönthetnek arról, hogy melyik helyi kezdeményezések valósuljanak meg az őszi hónapokban.

Évadnyitó próbakezdéssel a Tamási Áron Színházban
2024.08.22

Kezdetét vette az új színházi évad a Tamási Áron Színházban. Az augusztus 20-án, kedden tartott évadnyitó társulati gyűlésen Pál-Ferenczi Gyöngyi igazgató röviden összefoglalta a 2024/2025-ös évad terveit, másnap pedig máris elkezdődtek Shakespeare A vihar című darabjának próbái Bodó Viktor rendező irányításával.