hu
 
Hétfő, 2024. Augusztus 05.

A száraz növényzet égetése csak tűzgyújtási engedély megszerzése után végezhető el

2022.04.06

A száraz növényzet és növényi hulladék háztartások kertjében történő elégetése esetén nem szükséges a tűzgyújtási engedély megszerzése

A száraz növényzet égetése csak tűzgyújtási engedély megszerzése után végezhető el

Tekintettel arra, hogy az évnek ebben az időszakában a megnövekedett háztartási hulladék és a száraz növényzet égetése nagy veszélyt jelent a környezetünkre, felhívjuk a lakosok figyelmét arra, hogy az avar, a nád vagy egyéb száraz növényzet elégetését csak a Környezetvédelmi Ügynökség jóváhagyásával lehet elvégezni. Továbbá tilos tüzet gyújtani a természetvédelmi területeken is.

Ugyanakkor a száraz növényzet égetése csak tűzgyújtási engedély megszerzése után, az alábbi általános rendelkezések betartásával végezhető el:

- szélcsendes időben;

- a száraz növényzetet és a növényi hulladékot halmokba kell összegyűjteni akkora mennyiségben, hogy ezek elégetése biztonságos körülmények között, könnyen ellenőrizhető módon történhessen meg;

- az növényzet elégetését olyan területeken kell elvégezni, ahol nem áll fenn annak a veszélye, hogy a tűz átterjed erdős területekre, nem veszélyeztetik az elektromos és a kommunikációs hálózatokat, a földgázszállító vezetékeket, és nincsenek gyúlékony anyagok a közelben;

- az elégetésre kerülő növényhalom körüli területet legalább 5 m távolságban meg kell tisztítani;

- a növények elégetését csak nappal szabad elvégezni;

- biztosítani kell a tűz oltásához szükséges eszközöket;

- az égetés állandó felügyelet mellett történhet meg;

- a helyszín elhagyása előtt, bizonyosodjon meg róla, hogy a tüzet teljesen eloltotta;

- tilos a tűz földdel való eloltása;

A növényi hulladékok elégetése során kötelező az alábbi intézkedések betartása:

- a tüzet az erre a célra kijelölt és biztonságos területen belül kell tartani;

- a növényi hulladékok elégetése folyamatos felügyelet mellett történhet meg;

- a megfelelő felszerelés biztosítása, gyorsbeavatkozási eszközökkel;

- az önkormányzat és a katonai tűzoltóság azonnali értesítése, ha fennáll a veszélye annak, hogy a tűz a kijelölt területen kívülre terjedjen;

Jó tudni! A száraz növényzet és növényi hulladék háztartások kertjében történő elégetése esetén nem szükséges a tűzgyújtási engedély megszerzése.

A vasúthálózat biztonsági övezetén belül, a száraz növényzet és a növényi hulladék elégetését kötelező módon a földterület tulajdonosának kell elvégeznie, az országos és megyei utak biztonsági övezetében ezeket az útkezelőnek vagy a földterület jogos tulajdonosának kell elvégeznie.

Rajt előtt a XVIII. Székelyföldi Körverseny
2024.08.02

A 18. kiírásához érkezett a Székelyföld Kerékpáros Körversenye, amelynek a hivatalos neve Tour of Szeklerland. A versenyzők érinteni fogják a székelyföldi városokat. 

Biztonsági intézkedések a pikniktüzek elkerülése érdekében
2024.07.30

Sepsiszentgyörgy Önkormányzata felhívja a lakók figyelmét, hogy ebben az időszakban a szárazság, a száraz növényzet és a magas hőmérséklet miatt fokozottan magas a tűzveszély.

Kezdetét vette a Com’ON Sepsi hatodik kiadása: Sepsiszentgyörgy ifjúsági részvételi programja ismét várja a kezdeményező fiatalokat.
2024.07.22

A Com’ON Sepsi ismét meghirdeti ifjúsági részvételi programját, amelynek keretében fiatalok informális csoportjai különféle projekteket valósíthatnak meg Sepsiszentgyörgy területén.

Gyors, biztonságos és környezetkímélő közlekedés Sepsiszentgyörgyön
2024.07.19

Ki ne szeretne hatékonyan, biztonságosan és kényelmesen eljutni a város egyik pontjából a másikba, legyen szó ügyintézésről, bevásárlásról, sportolásról vagy kikapcsolódásról? Mostantól ez bárki számára elérhetővé válik, hiszen indul a közösségi kerékpárkölcsönző rendszer és bővül a közszállítás.

16. Sportnapok – AKTÍV Sepsiszentgyörgy
2024.07.10

Egy év kihagyás után, 2024. szeptember 20-án újból elrajtol a Sepsiszentgyörgyi Sportnapok.