hu
 
Vasárnap, 2024. Augusztus 04.

A Nagyváradi Állami Filharmónia hangversenye

2021.05.17

A Kónya Ádám Művelődési Ház hangversenyt szervez május 28-án, pénteken 19 órától a Tamási Áron Színház nagytermében. A májusi hangverseny alkalmából a Nagyváradi Állami Filharmónia műsora örvendezteti meg a közönséget koncertjével, melynek karmestere Jankó Zsolt és szólistája Răzvan Stoica. Az előadók repertoárjában ez alkalommal Felix Mendelssohn-Bartholdy és Pjotr Iljics Csajkovszkij művei szerepelnek.

Az idei hangversenyévad negyedik koncertjére a zenekar a romantikus zene korszakának jegyében állította össze műsorát. Elsőként Felix Mendelssohn-Bartholdy műve, A szép Melusine nyitánya szólal meg. Mendelssohn német zeneszerző, karmester, zongora- és orgonaművész a korai romantikus zene korszakában alkotott. Zenei stílusa már a szülői házban kialakult. Itt szívta magába a barokk zene iránti szeretetet, a meleg családi szeretet, a tehetség gondtalan kibontakozása tette lehetővé, hogy már igen fiatalon, a legváltozatosabb zenei műfajokban, érett kompozíciókkal jelentkezzen. A zeneszerző hozzájárult a német zenei romantika megalapozásához.

A hangverseny Pjotr Iljics Csajkovszkij D-dúr hegedűversenyével folytatódik. Csajkovszkij romantikus zeneszerző, az első olyan orosz zeneszerző aki nemzetközi szinten maradandó elismerést szerzett. A zeneszerző úgy integrálta a nyugat-európai zenei hagyomány elemeit, hogy közben lényegében orosz maradt a stílusa.

A hangverseny Mendelssohn egyik legismertebb művével, a VI. „Olasz” szimfóniájával zárul, amelyet a zeneszerző olaszországi látogatása során szerzett élmények hatására 1833-ban komponált. Mendelssohn a mű sikere ellenére nem volt maradéktalanul elégedett a kompozícióval, ezért 1834-ben némileg átdolgozta.

A hangversenyre a teljes árú jegy 30 lejbe, a kedvezményes pedig 15 lejbe kerül. Az előadásra érvényesek a 2020/2021-es Hangversenyévadra váltott bérletek, valamint jegyek a Városi Jegyirodában és az eventim.ro honlapon is kaphatóak. A bérlettel rendelkező nézőknek az előadás előtti napokon helyjegyet kell váltaniuk a Városi Jegyirodában.

A Városi Jegyiroda hétfőtől csütörtökig 9 és 16 óra között, pénteken 9 és 15 óra között tart nyitva (cím: Szabadság tér 1., Sepsiszentgyörgy, telefonszám: 0267-312104).

(A Kónya Ádám Művelődési Ház közleménye)

Rajt előtt a XVIII. Székelyföldi Körverseny
2024.08.02

A 18. kiírásához érkezett a Székelyföld Kerékpáros Körversenye, amelynek a hivatalos neve Tour of Szeklerland. A versenyzők érinteni fogják a székelyföldi városokat. 

Biztonsági intézkedések a pikniktüzek elkerülése érdekében
2024.07.30

Sepsiszentgyörgy Önkormányzata felhívja a lakók figyelmét, hogy ebben az időszakban a szárazság, a száraz növényzet és a magas hőmérséklet miatt fokozottan magas a tűzveszély.

Kezdetét vette a Com’ON Sepsi hatodik kiadása: Sepsiszentgyörgy ifjúsági részvételi programja ismét várja a kezdeményező fiatalokat.
2024.07.22

A Com’ON Sepsi ismét meghirdeti ifjúsági részvételi programját, amelynek keretében fiatalok informális csoportjai különféle projekteket valósíthatnak meg Sepsiszentgyörgy területén.

Gyors, biztonságos és környezetkímélő közlekedés Sepsiszentgyörgyön
2024.07.19

Ki ne szeretne hatékonyan, biztonságosan és kényelmesen eljutni a város egyik pontjából a másikba, legyen szó ügyintézésről, bevásárlásról, sportolásról vagy kikapcsolódásról? Mostantól ez bárki számára elérhetővé válik, hiszen indul a közösségi kerékpárkölcsönző rendszer és bővül a közszállítás.

16. Sportnapok – AKTÍV Sepsiszentgyörgy
2024.07.10

Egy év kihagyás után, 2024. szeptember 20-án újból elrajtol a Sepsiszentgyörgyi Sportnapok.