hu
 
Péntek, 2024. Április 19.

A magyar kultúra napja Sepsiszentgyörgyön

2021.01.18

A magyar kultúra napja alkalmából a Kónya Ádám Művelődési Ház kétnapos rendezvénysorozatot szervez Sepsiszentgyörgy több helyszínén. Január 21-én és 22-én az ünnepi programsorozat részeként két zenei előadásra is sor kerül. Az események sorát Szalonna és Bandája nyitja, majd a rétyi Kováts András Ifjúsági Fúvószenekar zárja a Tamási Áron Színház nagytermében. Ezek mellett erkély-versekkel, filmvetítéssel és kávéházi beszélgetésekkel is készülnek a szervezők.

A Magyar Örökség díjjal kitüntetett Pál István Szalonna és bandája előadását január 21-én 20 órától hallgathatja meg a közönség a Tamási Áron Színház nagytermében. 

A zenekar legfőbb célja nemzetünk népi kultúrájának méltó továbbadása. A klasszikus zenében jól ismert nagy zeneszerzőink beleszeretve a paraszti kultúra több évszázadon át érlelődő kincseibe, megnyitottak a világ számára egy olyan kaput, mely betekintést enged hagyományos zenei kultúránk értékeibe s emelték tehetségükkel a magasművészet világába. A zenekar feladatának tekinti, hogy megmutassa ezt a gyönyörű hagyatékot és sok esetben még élő népművészetet, amely sokszor megihlette Bartókot, Kodályt és Lajthát is. A zenekar koncertjein megszólalnak a Kárpát-medence leggyönyörűbb muzsikái, Székelyföldtől egészen Kárpátaljáig és Felvidéktől egészen Délvidékig.

Az erkély-zene sorozat mintájára a magyar kultúra napja alkalmából egy verses kiadás készült, január 22-én 12 és 16 óra között négy iskola négy diákja, négy helyszínen négy szavalattal örvendezteti meg az utcán sétálókat.

Kató Balázs a Székely Mikó Kollégiumból, Kósa-Szigety Zsófia a Mikes Kelemen Elméleti Líceumból, Szimion Helga a Plugor Sándor Művészeti Líceumból, valamint Szőcs Anita a Református Kollégiumból szólalnak majd meg a város különböző épületeinek erkélyeiről. Az esemény első állomása a régi Bástya épületének (jelenleg a Friss FM rádió stúdió) erkélye lesz, melyet a Bod Péter Megyei Könyvtár épületének (Magyar Kulturális Intézet) erkélye majd a Babeș–Bolyai Tudományegyetem követ, végül pedig a Bene-ház erkélyén fejeződik be. 

A Kulturális kávépercek című program keretében szintén 22-én 17 és 19 óra között lehetőség nyílik az érdeklődők számára, hogy egy kávé vagy tea mellett a város különböző vendéglátóhelyein kötetlen beszélgetésbe elegyedjenek a város kulturális életét megfűszerező művészekkel. 

A magyar kultúráról, a város kulturális életéről vagy bármilyen más témáról bárki elbeszélgethet: Gáspár Csaba zenésszel, Daczó Enikő képzőművésszel, Gothárd Veronika kortárstáncossal, Korodi Janka színésszel, Pálffy Tibor színésszel, Szonda Szabolcs irodalmárral, Szőcs Botond zenésszel illetve  Tőkés Edit és Tőkés Csaba Zsolt néptáncosokkal. A programon bejelentkezés alapján lehet időpontot foglalni a kultura.ro weboldalon található űrlapon, vagy a 0743 099 570-es telefonszámon január 20-án 15 óráig. A rendezvénynek helyet ad a Színház Büfé, a Szimpla Sepsiszentgyörgy, a Tein Teahouse és az INdiVINO.

Mindezekkel még nem ér véget a rendezvénysorozat, ugyanis 18 órától a Művész Moziban vetítik Vörös T. Balázs és Tőkés Csaba Zsolt Hármasfonat – Tánccal átszőtt életek című dokumentumfilmjét. Ezt megelőzően sor kerül egy rövidfilm bemutatójára is, melyet ugyanezen alkotók célzottan a magyar kultúra napjára készítettek, és az aznap programra tűzött összes film előtt vetítenek majd. Mindezeken túl a Művész Mozi a teljes hétvégére Magyar Filmnapokkal készül. 

E jeles nap rendezvénysorozatát 20 órától a rétyi Kováts András Ifjúsági Fúvószenekar már hagyományos ünnepi koncertje zárja a Tamási Áron Színház nagytermében. 

A zenei előadásokra és a filmvetítésekre a helyek száma korlátozott. A jegyeket elővételben lehet megvásárolni a Városi Jegyirodában. Szalonna és Bandája koncertjére 20 lej a teljes árú jegy, 10 lej a kedvezményes, a fúvósok ünnepi hangversenyére pedig egységesen 25 lejes jegyet lehet váltani. A Magyar Filmnapok alkalmával minden filmre egységesen 10 lejes jegyek vannak, melyeket a Művész Mozi pénztárában lehet megvásárolni. 

Szervezők: Kónya Ádám Művelődési Ház, Művész Mozi by Cityplex, Sepsiszentgyörgy Polgármesteri Hivatala

Partnerek: Tamási Áron Színház, Vadon Egyesület és Székelyföldi Vadászati Kiállítás, Magyar Kulturális Intézet, Babeș–Bolyai Tudományegyetem, Friss Fm Rádió, Szimpla Sepsiszentgyörgy, INdiVINO, Tein Teahouse, Színház büfé, Dália virágüzlet

Új városnegyed épül az egykori tyúkfarm helyére Sepsiszentgyörgyön
2024.04.19

Sepsiszentgyörgy Önkormányzata egyetemi szintű duális oktatási központot és 96 szolgálati lakást épít európai uniós támogatással

Útlezárások a városünnep ideje alatt
2024.04.19

A lezárt terület áthaladó autobuszjáratok útvonalait ideiglesen módosítják, a Lábasház – Erzsébet park megállóhely a törvényszékhez költözik.

Miért szerelnek fel védőkorlátokat az Olt folyó gátján épülő új kerékpárút mentén? Lesznek-e gyalogos átkelőhelyek a bicikliúton?
2024.04.15

Folytatódik a tavaly elkezdett, hét kilométer hosszú aszfaltozott kerékpárút építése az Olt folyó töltésén

Székelyföldi Bringás Vándortábor
2024.04.11

„A nyár legjobb hete” idén is Székelyföldön lesz -ígérik a Székelyföldi Bringás Vándortábor szervezői, akik Székelyföld múltját, jelenét, a vadregényes tájakat, a méltán híres székely vendégszeretetet, az UNESCO örökségeket, a római pápa által is megkedvelt csíksomlyói zarándokhelyet, valamint az elmaradhatatlan ízeket is megmutatják a Székelyföld szívében bringázó gyerekeknek és kísérő tanároknak.

Kizárólag újrahasználható poharakból fogyaszthatjuk az italunkat a Szent György Napokon
2024.04.08

Sepsiszentgyörgy Önkormányzata ezentúl minden köztéri rendezvényen újrahasználható poharakat vezet be